videocam Ben jij één van de miljoen Nederlanders die last heeft van hooikoorts?

Is jouw immuunsysteem verzwakt? Je merkt het aan déze 7 symptomen

Body
slecht immuunsysteem symptomen

Holistik
17.12.2022

Van alle ‘verdedigingssystemen’ in je lijf, is je immuunsysteem het meest bekende. Het doel van dit systeem is het beschermen van je lichaam tegen indringers zoals virussen, bacteriën en parasieten. Het systeem heeft verschillende ‘afdelingen’ die elk verantwoordelijk zijn voor een eigen taak. Maar hoe weet je eigenlijk wanneer je immuunsysteem is verzwakt? Wij delen hieronder 7 signalen die je kunnen vertellen dat je immuunsysteem ondersteuning nodig heeft.

Is jouw weerstand verzwakt? Dit zijn 7 tekenen aan de wand

Je bent je er misschien niet zo van bewust, maar jouw lichaam beschikt over 5 afweersystemen die 24/7 bezig zijn met het beschermen van je gezondheid. Deze 5 systemen – angiogenese, regeneratie, het microbioom, DNA-bescherming en immuniteit – bieden weerstand tegen de gevaren die je gedurende de dag tegenkomt en genezen je wanneer je ziek bent. Ze werken nauw samen met elkaar, je organen en je cellen. Van deze 5 systemen is immuniteit het meest bekend. Daar zoomen we in dit artikel verder op in.

2 verschillende immuunsystemen

Je immuunsysteem bestaat eigenlijk uit 2 verschillende immuunsystemen die op hun eigen manier je lichaam beschermen. Het ene type, het aangeboren immuunsysteem, werkt snel en reageert direct op aanvallen van een ziekmakende indringer. Het is niet-selectief en blokkeert alles wat het tegenkomt. De cellen van dit systeem veroorzaken ontstekingen. Hierdoor worden er specifieke immuuncellen naar de aangetaste plek gestuurd om de vijand af te weren. Acute ontstekingen zijn met andere woorden dus een gezonde reactie van je lichaam. Dit in tegenstelling tot chronische (of laaggradige ontstekingen) die je juist wilt zien te voorkomen.

Het adaptieve immuunsysteem

Het tweede systeem, het adaptieve immuunsysteem, werkt trager maar is een stuk complexer. Het kan óf met gespecialiseerde cellen de aanval op een indringer openen, óf antilichamen aanmaken die de indringer omsingelen en aanvallen. Dit systeem herinnert zich welke indringers het vernietigt en kan je vervolgens de rest van je leven beschermen tegen die ziekten.

Symptomen slecht immuunsysteem

Chronische ziekte en autoimmuunziekten zijn twee duidelijke risicofactoren voor verzwakte immuniteit. Maar ook stress, onvoldoende gezonde voeding en weinig slapen kunnen je immuunsysteem verzwakken. En dat kan allerlei verschillende fysieke én psychische gevolgen hebben. Hieronder vind je 7 signalen die duiden op een verzwakte weerstand. Als je een of meerdere punten herkent, kan je weerstand waarschijnlijk wat extra ondersteuning gebruiken. (Check je bevindingen natuurlijk altijd even met je huisarts.)

1. Je bent vaak (en lang) ziek

Het is normaal voor volwassenen om twee of drie keer per jaar verkouden te zijn. Als je immuunsysteem goed werkt, ben je binnen 7 tot 10 dagen weer helemaal de oude. Merk je dat de symptomen een stuk langer aanhouden? Dan kan het zijn dat je immuunsysteem het zwaar heeft. Ook als je veel vaker verkouden bent of vaak infecties hebt, kan je weerstand waarschijnlijk wel een boost gebruiken.

2. Je bent vaak uitgeput en je slaapritme is niet regelmatig

Als je consistent minder dan 7 uur per nacht slaapt bestaat de kans dat je immuunsysteem niet optimaal werkt. Melatonine, ook wel het ‘slaaphormoon’ genoemd, draagt bij aan de afweerreactie van bepaalde immuuncellen. Wanneer je slaapt zijn belangrijke ziekteverdrijvers zoals macrofagen, neutrofielen en naturalkiller-cellen (NK-cellen) meer actief. Een slaaptekort en een onregelmatige nachtrust kan je melatonineproductie verstoren en de activiteit van immuuncellen onderdrukken.

3. Je bent chronisch gestresst

Stress is funest voor je weerstand, vooral als je gedurende een lange tijd gespannen bent. Als je gestresst bent produceert je lichaam cortisol, dat belangrijke immuuncellen in het spijsverteringskanaal verzwakt. Je produceert ook minder NK-cellen en infectiebestrijdende T-cellen als je in een fight or flight modus zit.

4. Je voelt je depressief

Onderzoek heeft aangetoond dat intens verdriet een accuut effect heeft op het immuunsysteem. Van deelnemers die zojuist een dierbare hadden verloren, waren bepaalde immuuncellen een stuk minder actief. Ook is aangetoond dat milde depressiviteit al invloed kan hebben op je weerstand. En zelfs gevoelens van isolatie en eenzaamheid kunnen je immuunsysteem verzwakken.

5. Je hebt vaak last van diarree

Dit probleem kan om verschillende redenen wijzen op een verzwakt immuunsysteem. Als je vaak diarree hebt kan dat bijvoorbeeld betekenen dat het je lichaam niet lukt om een infectie of parasiet te verslaan. Diarree kan ook veroorzaakt worden door een disbalans in je darmmicrobioom. En aangezien je darmen een essentieel onderdeel zijn van je immuunsysteem, is de kans groot dat zo’n disbalans een direct negatief effect heeft op de immuuncellen in je darmen. En als je door de diarree minder voedingsstoffen opneemt, kan het ook indirect je weerstand aantasten. Het is dus belangrijk om op zoek te gaan naar de oorzaak als je darmklachten hebt. Het kan ook helpen om een probiotica supplement te nemen.

6. Je dieet is rijk aan suiker of snelle koolhydraten

Suiker zorgt voor een piek in je bloedsuikerspiegel. Dit vermindert de functie van witte bloedcellen (deel van je aangeboren immuunsysteem) en verhindert daarmee de afweerreactie van je lichaam. Alcohol heeft ditzelfde effect, en kan daarnaast ook nog eens je darmmicrobioom aantasten. Ook T-cellen (deze reguleren het adaptieve immuunsysteem) worden gehinderd door verhoogde insulinelevels.

7. Je huid is vaak geïrriteerd, jeukt of heelt langzaam

Een verzwakt immuunsysteem kan je huid op verschillende manieren beïnvloeden. Je kunt bijvoorbeeld eczeem krijgen, allergische reacties, bacteriële infecties, schimmelinfecties en bijvoorbeeld herpes. Het kan ook zijn dat wondjes langzamer helen. Afhankelijk van de kracht van je weerstand kan het gaan om een klein plekje of een groter gebied.

Immuunsysteem versterken: de top 5 beste vitamines & mineralen voor je weerstand

Een eetpatroon met voldoende groente en fruit is de basis voor een sterk immuunsysteem. Door gezond en gevarieerd te eten, zou je in principe alle vitamines en mineralen die je nodig hebt binnen moeten kunnen krijgen. Toch kan het zijn dat je (tijdelijk) wat extra ondersteuning nodig hebt in de vorm van een supplement. Van de volgende vitamines en mineralen is aangetoond dat ze een bewezen positief effect op je weerstand hebben.

Vitamine A – zorgt mede voor een goede weerstand omdat het een rol zou spelen bij de ontwikkeling van een type witte bloedcellen die je lichaam helpen beschermen tegen ziekteverwekkers. Vitamine A zit onder andere in ei en donkere bladgroentes zoals spinazie.

Vitamine C – helpt het natuurlijk afweersysteem van je lichaamscellen tegen invloeden van buitenaf en heeft zo een positieve invloed op je immuunsysteem. Sinaasappels, broccoli, tomaat, aardbei en rode of groene paprika zijn allemaal rijk aan vitamine C.

Vitamine D3 – ondersteunt het immuunsysteem en helpt zo het lichaam beschermen tegen infecties. Tussen maart en oktober vormt zonlicht onze belangrijkste bron van vitamine D. In de wintermaanden is de productie van vitamine D laag of afwezig. Dan gebruikt je lichaam de voorraad die je tijdens de zomermaanden hebt opgebouwd. Dit kan je aanvullen met een vitamine D3 supplement.

Zink – helpt het immuunsysteem en zit onder andere in zeevruchten, pompoenpitten, kikkererwten en eieren.  Lees hier meer over wat zink voor je weerstand kan doen.

IJzer – heeft een positieve invloed op het immuunsysteem. IJzer zit vooral in vlees, groene groenten, noten en volkoren producten. Hier lees je meer over het mineraal ijzer en hoe je een eventueel tekort kunt herkennen.

immuunsysteem versterken

Lees ook:

Ayurveda therapeut vertelt: zó optimaliseer jij je weerstand in deze onrustige tijden
Je weerstand beschermen? Dit zijn de 21 (!) grootste krachtpatsers van Moeder Natuur
Holistisch huisarts: dit is hoe het onderdrukken van emoties je weerstand ondermijnt
Bibberen in een ijsbad voor je immuunsysteem: dit is waarom kou zo krachtig is

Bron: Mindbodygreen

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.