Uitstelgedrag: een trainer legt uit waarom je altijd alles voor je uit schuift

Heart + Soul
uitstelgedrag, jasper scholten
Jasper Scholten, millennial

Jasper Scholten
30.03.2018

De laatste column die trainer Jasper Scholten schreef voor Holistik is alweer van twee maanden geleden. Een mooi voorbeeld van uitstelgedrag. En wat blijkt? Hij is niet de enige. Op zoek naar verklaringen voor zijn uitstelgedrag ontdekte hij dat één op de vijf mensen aan ‘procrastinatie’ blijkt te lijden, beter bekend als uitstelgedrag. Ook heeft uitstelgedrag directe links met slecht slapen, malen en stress. Dit zijn de vier redenen die hier ten grondslag aan liggen.

Uitstelgedrag: dit is wat het veroorzaakt en waarom je het doet – een trainer legt uit

Jasper Scholten, millennialJasper: Van mensen met uitstelgedrag wordt vaak gedacht dat ze lui zijn en een gebrek aan discipline hebben. Dit zal voor een aantal mensen zeker kloppen. Maar om iedere uitsteller over dezelfde kam te scheren is te makkelijk. Er zijn namelijk verschillende redenen waarom mensen uitstelgedrag vertonen. Dit zijn de voornaamste:

1. Perfectionisme

Perfectionisten zijn vaak rasuitstellers. Dit komt omdat omdat ze (zeer) hoge eisen aan hun werk stellen. Of het nu een blog, een rapportage of een project op werk is; het moet eerst aan hun hoge verwachtingen voldoen voordat ze hun werk opleveren. Als de opdracht complex is of het doel niet duidelijk geformuleerd, zal de perfectionist constant aan het bijschaven zijn voordat het werk aan hun persoonlijke kwaliteitseis voldoet. En dat blijven sleutelen kan veel tijd in beslag nemen.

2. Faalangst

Mensen met faalangst zijn in de regel bang voor één ding: de realisatie dat ze niet goed genoeg zijn. Het zelfbeeld is in hun geval gekoppeld aan de resultaten die ze behalen. Wanneer de resultaten niet goed zijn, dan vinden mensen met faalangst zichzelf ook niet goed. Zodoende ligt het voor de hand dat deze mensen werkzaamheden of confrontaties die kunnen zorgen voor een negatief zelfbeeld zoveel mogelijk willen vermijden of uitstellen.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

3. De pijngrens opzoeken

Een derde verklaring heeft te maken met het opzoeken van je pijngrens. Het zit in onze natuur dat we pijn willen vermijden. Zo is ons reptielenbrein nu eenmaal geprogrammeerd. Toch zullen we een zekere mate van pijn moeten ervaren voordat we in beweging komen. Deze pijngrens verschilt echter van persoon tot persoon. Sommige mensen gaan bij een sneetje al naar de huisarts, terwijl anderen pas na dágen van hoofd-, buikpijn of misselijkheid een dokter bezoeken – en dan vaak nog met tegenzin ook. Het ongemak is in sommige gevallen niet groot genoeg, waardoor het vinden van een oplossing wordt uitgesteld.

4. Verslaafd aan geluksprikkels

Behalve het vermijden van pijn zijn we door ons reptielenbrein geprogrammeerd om op zoek te gaan naar genot. Het te veel streven naar kortetermijngeluk of instant gratification kan ook een belangrijke aanleiding zijn voor ons uitstelgedrag. We kunnen letterlijk verslaafd raken aan geluksprikkels. Het gevolg is dat we niet-geluksprikkels zoveel mogelijk proberen te vermijden of uit te stellen. ‘Instant gratificators’ zullen zodoende eerst nog een glas wijn drinken, een aflevering op Netflix kijken of een uurtje gaan sporten voordat ze aan ‘moetjes’ zoals huishoudelijke taken beginnen. Vaak wordt dat ene glas of die ene aflevering er twee of drie waardoor klusjes ook weer een dag vertraging oplopen.

Oplossing

Wat iedere uitsteller weet is dat je vrijwel nooit een goed gevoel overhoudt aan uitstellen. De kritische gedachten blijven net zo lang in ons hoofd zitten totdat we er iets aan doen. Ontsnappen aan deze gedachten is erg lastig. Op de een of andere manier steken ze net tijdens onze ontspanningsmomentjes de kop op. Het malen en de teleurstelling die hiermee gepaard gaan zorgen vaak voor stress en onrustig slapen. Dus hoe langer we zaken uitstellen, hoe onaangenamer het voor ons wordt. Kortom, de enige echte oplossing is te accepteren dat niet alles leuk kan zijn en dat sommige dingen nu eenmaal moeten gebeuren. Het besef dat resultaten niets zeggen over wie je écht bent kan ook een verschil maken. Gelukkig geeft het afvinken van de ‘moetjes’ altijd wel een goed gevoel, waardoor je daarna met een extra relaxed gevoel die serie kunt kijken of dat glas wijn kunt inschenken! Meer info over Jasper Scholten zie jasper-scholten.nl

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link