Opgekropte emoties? In déze spieren nestelen ze zich het liefst

Heart + Soul
spierspanning emoties
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
28.04.2022

Dat emoties zich niet alleen tussen je oren afspelen, weet je vast. Ze kunnen zich op allerlei plekken in je lichaam manifesteren. Emoties die je bewust of onbewust onderdrukt kunnen zich zelfs gaan ‘vastzetten’. Een plek waar ze zich graag nestelen zijn je spieren. Verschillende spieren slaan daarbij verschillende emoties op. Zo is je nek verbonden met angst en je onderrug met schaamte. Dit is wat jouw spierkrampen je willen vertellen…. 

Opgekropte emoties? In déze spieren nestelen ze zich het liefst

Emoties spelen zich niet alleen af in je hoofd, ze kunnen zich ook vastklampen op allerlei plekken in je lichaam. Dat is de conclusie uit The physics of emotion; een baanbrekend onderzoek van neurofarmacoloog dr. Candace Pert naar de invloed van stress en emoties op ons lichaam. Wat dr. Pert ontdekte, en beschrijft in haar bestseller Molecules of Emotion, is dat opgekropte emoties letterlijk worden opgeslagen in het lichaam. Organen, weefsel, spieren en klieren: ze beschikken allemaal over eiwit-receptoren. Dankzij deze receptoren zijn ze in staat om emotionele informatie op te slaan. Het zijn echter vooral spieren die negatieve emoties tot uiting bergen in de vorm van lichamelijke klachten. Ze proberen ons te waarschuwen dat we emotioneel niet (helemaal) in balans zijn. Je kunt spierspanningen zien als een natuurlijke manier om het onbewuste kenbaar te maken.

Spieren als containers

Ook spiritueel counselor Aletheia Luna van LonerWolf ziet spieren als dankbare containers voor opgekropte emoties. Verschillende onderdrukte emoties nestelen zich volgens Aletheia in verschillende spieren:

Schouders: Verantwoordelijkheden

Als je het gevoel hebt dat de verantwoordelijkheden en verplichtingen van het leven zwaar op je wegen, kan dat voor (chronische) spanning in je schouders zorgen. Men zegt niet voor niets ‘er valt een last van mijn schouders’. Chronisch gespannen schouders hebben kan er ook op duiden dat je verantwoordelijkheid neemt voor andermans pijn.

Nek: Angst en onderdrukte zelfexpressie

Spanning in je nek gaat vaak samen met blokkades in de keelchakra. Deze kunnen ontstaan als je het moeilijk vindt jouw waarheid uit te spreken en je authentieke zelf te zijn rondom anderen. Als je last hebt van angst of vertrouwensproblemen, kan dit zich ook vast gaan zetten in je nek.

Bovenrug: Verdriet

Opgekropt verdriet en de pijn van een ‘gebroken hart’ zet zich vaak vast in de bovenrug, vaak ter hoogte van het hart.

Middenrug: Onzekerheid en machteloosheid

In de reflexologie wordt spierspanning in de middenrug vaak gelinkt aan een gevoel van hopeloosheid, machteloosheid en onzekerheid. Je kunt last krijgen van je middenrug als je je niet gesteund voelt door je omgeving of bijvoorbeeld een nieuwe uitdaging aangaat in je leven.

Onderrug: Schuld, schaamte en een gevoel van minderwaardigheid

Problemen met de onderrug zijn vaak verbonden aan gevoelens van schuld, schaamte en minderwaardigheid. Jeugdtrauma en ervaringen van seksueel geweld kunnen ook hun weerslag hebben op dit gebied. Rondom je onderrug vind je namelijk je eerste chakra, die staat voor veiligheid en een gevoel gegrond te zijn, en je tweede chakra (sacraal chakra), die verbonden is met seksualiteit en sensualiteit.

Maag: Onvermogen om emoties te verwerken

Vind je het moeilijk om je emoties vrij uit te drukken, zowel positieve als negatieve? Dan kan dat op den duur zorgen voor krampen of spanning rondom een orgaan dat enorm gespierd is: je maag. Je emoties blijven als het ware onverteerd. Acute stress kan ook op je maag slaan. Door stress schiet je lichaam in de fight or flight modus en maakt het zich klaar om te vluchten. Eten is dan niet handig en dus gaat de maag op slot. Deze video helpt je om stress opgeslagen in het buikgebied te verminderen.

Binnenkant van de benen: Angst voor kwetsbaarheid

Vind je het moeilijk om anderen te vertrouwen en maken sociale situaties je nerveus? Dan kan het zijn dat je ook last hebt van gevoeligheid of spanning aan de binnenkant van je benen. Biologisch gezien zijn je benen namelijk geprogrammeerd om meteen te willen vluchten bij gedetecteerd ‘gevaar’, of dat nu een grote beer is of een groepje mensen.

Hoe laat je je emoties weer stromen?

Vermoed je dat opgekropte emoties ergens in je lichaam spierspanning veroorzaken? De volgende tips kunnen helpen alles weer te laten stromen:

 • Ademhalingsoefeningen kunnen je spieren en zenuwstelsel helpen ontspannen en voor emotionele ontlading zorgen.
 • Mindfulness meditatie kan je helpen aanwezig te blijven in je lichaam als er emoties omhoog komen.
 • Neem eens een (bindweefsel)massage of probeer yin yoga.
 • Trek comfortabele kleding aan, zet je favoriete muziek op en ga intuïtief dansen.

Thuiskomen in je eigen lichaam?

Download nu de gratis Mini Guide en ontvang tips van Karlijn, Evelyn & een team van experts.Download gratis mini-guideBody Guide Mini Guide

Bron: Lonerwolf

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
    Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!     We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.