BESTEL NU JOUW HOLISTIK GUIDE MET GRATIS ANSICHTKAARTENSET T.W.V. €7,95

De stille kracht van het Boeddhisme: 5 toegankelijke tips voor meer focus, zingeving en dankbaarheid

Holy Crap
fleur brunnikhuis
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
21.09.2018

Eind augustus vloog Fleur Brunninkhuis naar Nepal voor een 10-daagse cursus “Discover Buddhism” in Kopan Monastery, een Tibetaans klooster net buiten de hoofdstad Kathmandu. Fleur kwam terug met 5 wijsheden die ze graag met jou wil delen. Ze helpen je om op een simpele en effectieve manier meer focus, zingeving en dankbaarheid in je leven ervaren.

De stille kracht van het Boeddhisme: 5 tips voor meer focus, zingeving en dankbaarheid

Fleur Brunninkhuis is burn-out en life coach voor millennials. Op haar blog schrijf ze over onderwerpen als bewustzijn, duurzaam geluk en stress & burn-out. Eind augustus vertrok Fleur naar Nepal om de cursus Discover Buddhism te volgen. Deze cursus stond in het teken van de Boeddhistische Mahayana leer, verschillende typen meditatie en zelfonderzoek, en eindigde met een 2-daagse stilte retraite. De vijf mooiste inzichten die Fleur kreeg, heeft ze voor jou op papier gezet.

1. Wees dankbaar voor jouw Precious Human Life

Eén van de bekendste uitgangspunten van het Boeddhisme is dat alle levende wezens reïncarneren. Het kan dus goed zijn dat je in een vorig leven een mier, olifant of slang bent geweest. Als mens heb je echter een “Precious Human Life”. Dankzij het menselijk brein hebben wij als enige wezens de mogelijkheid om onze geest te onderzoeken, analyseren en begrijpen. De Boeddhistische leer ziet dit als dé voorwaarde om jezelf van al je geestelijk lijden te verlossen, je leven vorm te geven zoals jij dat wilt en uiteindelijk de hoogste staat van zijn te bereiken: Verlichting. De kans dat je in een volgend leven opnieuw reïncarneert als mens is echter niet vanzelfsprekend. Het feit dat je op dit moment een Precious Human Life bezit is daarom extreem waardevol en iets waar je elke dag dankbaar voor mag zijn.

2. Alleen jij bent verantwoordelijk voor je levensgeluk

Het Boeddhisme gaat uit van het principe dat jij zelf de maker van je leven en je eigen geluk bent. Al het lijden dat je ervaart, ontstaat vanuit je geest en de gedachten die zich daar afspelen. Je gelukkig voelen begint dus in je hoofd. In beginsel is onze geest volledig vredig, zuiver en content. Leed ontstaat echter vanuit de drie “poisonous states of mind” die we ontwikkelen als reactie op externe gebeurtenissen: gehechtheid, woede en onwetendheid. Gelukkig is je geest erg flexibel. Je kunt je gedrag bewust beïnvloeden en de drie poisonous states of mind verwerpen. Hierdoor zet je de eerste stap om meer wijsheid, liefde en compassie in je leven toe te laten. Hoe je dat doet? Door veelvuldig te mediteren, je te focussen op je ademhaling en je gedachten te observeren en analyseren.

3. Echt geluk komt altijd van binnenuit

klooster kathmanduHerken je dit, dat je vaak bezig bent met je volgende doel, to do of verlanglijstje? Dat je denkt dat als je iets gekocht of gedaan hebt, je je pas echt gelukkig gaat voelen? Juist dit verlangen maakt ons ongelukkig. We zoeken ons geluk vaak in iets materialistisch, een persoon of een doel buiten onszelf. Maar een gevoel van geluk gebaseerd op externe objecten is slechts van tijdelijke aard. Als we iets eenmaal bezitten ebt de voldoening namelijk snel weg of raken we er zo aan gehecht dat we bang zijn het weer te verliezen. Zo ontstaat er een leegte die opnieuw moet worden opgevuld, waardoor we vrolijk verder op zoek gaan naar een volgende bron van geluk. Je kunt het zien als vluchtgedrag: doordat we bang zijn om te kijken naar wat er zich in onszelf afspeelt, richten we onze aandacht naar buiten toe. Terwijl duurzaam, echt geluk altijd van binnenuit komt. Als je je dit realiseert en de beperkingen van je verlangens begrijpt, dan hecht je er automatisch minder waarde aan. Zoals mijn Boeddhistische teacher Karin zo mooi zei: “Nowadays we want to travel to Mars to gain instant satisfaction. While within us lies a universe of endless possibility that is totally unexplored”.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

4. Mediteer: leer je gedachten kennen en verlos jezelf en anderen

Onze geest bestaat uit een “gross mind” en een “subtle mind”. De gross mind bestaat uit je gedachten en geconditioneerde overtuigingen, de subtle mind refereert aan je intuïtie of buikgevoel. Het is de subtle mind die je innerlijke wijsheid bevat en die reïncarneert naar een volgend leven. Door te mediteren leer je niet alleen je gross mind te begrijpen, maar leer je je beter verbinden met je subtle mind waarin al je wijsheid, liefde en compassie verborgen ligt. Hierdoor kan je je gedachten transformeren én anderen helpen op hun weg naar Verlichting. En anderen helpen is nou net het ultieme doel van het Boeddhisme, omdat het zowel jou als de rest van de wereld het meest voldaan en gelukkig maakt. Bovendien is het dé manier om te werken aan een positief karma, waardoor de kans groter wordt dat je in een volgend leven nogmaals een Precious Human Life ervaart. Want de manier waarop we met anderen omgaan is in feite wat we afroepen over onszelf.

5. Sta stil bij de tijdigheid van het leven

Ondanks dat je er misschien liever niet teveel aan denkt, is het een feit dat jij, ik en wij allemaal maar voor een relatief korte tijd op deze aardbol rondlopen. We zijn als mens heel kwetsbaar: het kan ineens afgelopen zijn, en je weet nooit wanneer dat moment komt. Je hier bewust van worden en jezelf er elke dag aan herinneren wat een enorm voorrecht het is dat je leeft, heeft een enorm krachtig effect op de manier waarop je je leven leidt. Stel jezelf eens deze vraag: “Als ik nog maar een dag te leven zou hebben, zou ik dan gelukkig zijn met de manier waarop ik mijn leven nu leid?” Zou je in je huidige baan blijven hangen, je omringen met de vrienden die je nu hebt, die ene beslissing blijven uitstellen? Of zou je de mensen om je heen vaker vertellen hoeveel je van ze houdt, beter voor jezelf gaan zorgen en keuzes gaan maken waar je je echt goed bij voelt? Juist door jezelf dit regelmatig af te vragen maak je je prioriteiten helder en creëer je meer richting, focus en een gevoel van voldoening in je leven.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Fleur Brunninkhuis (1987) studeerde Sociale Psychologie in Utrecht, Londen en San Diego. Ze schreef eerder voor de Volkskrant en werkte als management trainee en marketing manager bij Ahold Delhaize. Nu is ze burn-out en life coach voor millennials en geeft ze advies en workshops over werkgeluk, stresspreventie en burn-out aan bedrijven. Meer informatie kan je vinden op haar website: www.fleurbrunninkhuis.com.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
    Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


      We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.