Moeite om ’s avonds in slaap te vallen? Same here! Vooral als ik een drukke dag heb gehad en niet voldoende heb kunnen ontspannen. Ik sta dan nog steeds ‘aan’ als ik mijn bed in stap. Het aminozuur tryptofaan is op die momenten mijn redder in nood.
Tryptofaan: waarom dit aminozuur dé grondstof is voor goed slapen
In het boek Welterusten! Over slaap en slaapstoornissen las ik onlangs dat er zoiets bestaat als de ideale inslaap-duur. Die zou liggen tussen de 10 en 15 minuten. En daar krijg ik best een beetje de zenuwen van want het lukt mij zelden tot nooit om binnen een kwartier in slaap te vallen. Negen van de tien keer lig ik minstens een half uur te woelen. Ik ben dus altijd op zoek naar manieren om beter te slapen. Er zijn nachten dat ik zwicht voor een slaappil (niet erg holistisch, ik weet het) maar meestal kom ik een heel eind met slaapverwekkende supplementen zoals magnesium en tryptofaan.
Tryptofaan en melatonine
In tegenstelling tot melatonine is tryptofaan geen hormoon, maar een aminozuur (deel van een eiwit). In je hersenen wordt tryptofaan omgezet tot het ‘gelukshormoon’ serotonine. Hiervoor heeft je lijf daglicht nodig en een paar hulpstofjes zoals vitamine B, vitamine C, zink en magnesium. Serotonine zorgt er voor dat je je ontspannen voelt en voorkomt dat je gaat liggen malen. Serotonine is bovendien een grondstof voor het ‘slaaphormoon’ melatonine dat ’s nachts in je pijnappelklier wordt aangemaakt. Hoe ouder je wordt, hoe minder melatonine deze klier produceert.
Hormoon
Ik heb ooit een tijdje melatonine geslikt om in slaap te komen. Hoewel de potjes melatonine die je kunt kopen bij de drogist goed onderzocht en veilig zijn bevonden, blijft het een hormoon waar je zorgvuldig mee om moet gaan. Dan slik ik gevoelsmatig toch liever het aminozuur tryptofaan. Op die manier zorg ik er voor dat ik mijn lijf voldoende grondstoffen geef om zélf melatonine aan te maken.
Supplementen en voeding
Tryptofaan valt binnen de categorie essentiële aminozuren. Essentiële aminozuren maakt je lichaam niet zelf aan. Je moet ze dus binnen zien te krijgen via supplementen of voeding. Zelfs slik ik 1 gram tryptofaan in de vorm van een supplement een half uur voordat ik ga slapen. Ik merk dat het de scherpe randjes van mijn dag haalt en me helpt ontspannen. Binnen 15 minuten inslapen is nog steeds een uitzondering, maar ik lig wel iets minder lang te woelen. Je kunt tryptofaan ook via je voeding binnen krijgen. Het aminozuur komt voor in eiwitrijke voeding zoals melk, kaas en gevogelte. Er zit ook tryptofaan in haver, chocolade, pruimen, brood, pompoenpitten, sesamzaad, zonnebloempitten, amandelen en linzen.
Bijwerkingen van tryptofaan
Ik heb zelf geen last gehad van bijwerkingen, maar sommige mensen ervaren duizeligheid, wazig zien en vermoeidheid bij het slikken van tryptofaan. Daarnaast mag tryptofaan niet tegelijkertijd met bepaalde medicijnen gebruikt worden, waaronder antidepressiva. Raadpleeg bij twijfel sowieso altijd je huisarts en ga niet zelf de medicijnman/vrouw uithangen.
Tip van de redactie: neem een magnesium (voeten)bad!
Je kunt magnesium slikken in de vorm van een supplement, maar óók op andere manieren binnen krijgen. Bijvoorbeeld door het nemen van een (voeten)bad waaraan je badzout met magnesium hebt toegevoegd. Door de verhoogde watertemperatuur passeert het mineraal de huidbarrière en bereikt zo je bloedbaan. Op die manier kalmeert dit badzout binnen 20 minuten zelfs het meest gespannen systeem.
Relax trio
Het Calming bathsalt van Hazel & Berry bevat een hoge concentratie aan magnesium, Epsom zout en essentiële lavendelolie. Dit ‘relax-trio’ helpt om vermoeidheid te verminderen en zorgt voor instant ontspanning. Verkrijgbaar in de Holistik webshop, €13,95.
Nidra deep sleep oil
Slaap 30 nachten dieper en word energieker wakker met deze ayurvedische wonderolie.Bestel nu
Meer lezen over goed slapen
Goed slapen? Dit adviseert de orthomoleculaire geneeskunde
Deze 5 kristallen verbeteren jouw nachtrust
Waarom een goede nachtrust begint bij een stikdonkere kamer
Slaaptips uit China, India en Japan
Waarom je nachtrust een biologische noodzaak is
Slapen met warm weer? Met deze tips ben je zo vertrokken
Bron: Welterusten, over slaap en slaapstoornissen en De Houdbare vrouw, Pim Chirstiaans & Hanny Roskamp