Vegan recept: gegratineerde zoete aardappel met rode curry

Recipes
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
08.09.2022

Mezcla betekent in het Spaans ‘mix’, of ‘blend’. Een toepasselijke titel voor het eerste solo kookboek van Ixta Belfrage. Eerder schreef ze mee aan de Ottolenghi bestseller Flavour. Voor Mezcla heeft ze zich laten inspireren door Brazilië, Italië en Mexico. Het resultaat? Een kleurrijke verzameling recepten die een draai geven aan klassiekers. Deze gegratineerde zoete aardappel is daar een heerlijk voorbeeld van.

Vegan recept: rode curry met zoete aardappel

Je raadt het al: zoete aardappel is het hoofdingrediënt van dit hartige recept.  Het oranje knolgewas zit bomvol vitamine C, dat goed is voor je bijnieren. Deze kleine kliertjes produceren meer dan 50 hormonen, dus ze voldoende voeden is van groot belang. Zoete aardappel bevat ook veel antioxidanten die je lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Ook helpen ze tegen hart- en vaatziekten. Daarnaast is zoete aardappel rijk aan bètacaroteen, een stof die je lijf omzet in vitamine A, wat nodig is voor onder meer de ogen, huid, slijmvliezen, groei, gezonde botten en je afweersysteem.

vegan rode curry

Ixta: ‘Dit gerecht smaakt een beetje als panang-curry maar dan in gratinvorm. Dien dit op als indrukwekkend vegan hoofdgerecht met een salade erbij of wat gebakken groente, geef het bij vlees of vis, of serveer het als onderdeel van een reeks gerechten.’

Ingrediënten voor 2 personen 
750 g geschilde zoete aardappel, plakjes van 4 mm
2 limoenen, in partjes

Voor de rode currysaus
2 blikken van 400 g volle kokosmelk (minstens 70% kokosextract)
150 g zoete, rijpe cherrytomaten 
2/3 grote milde rode chilipepers, in grove stukken (zonder zaden voor een minder pittig resultaat)
25 g verse geschilde gemberwortel, in grove stukken
4 tenen knoflook, in grove stukken
1 banaansjalot, in grove stukken
1 stengel citroengras zonder de buitenste laag, rest fijngesneden
5 g verse limoenblaadjes, steeltjes verwijderd
2 theel. tomatenpuree
 eetl. ahornsiroop
1 eetl. sojasaus
 theel. fijn zout

Voor de gebakken smaakgevers (optioneel)
De gebakken smaakgevers zien er mooi uit en voegen iets knapperigs toe. Gebruik je ze niet? Vervang dan de ‘aromatische olie’ in het recept door gewone olijfolie.
4 eetl. olijfolie
20 g verse gemberwortel, geschild, in julienne
5 g Thais basilicumblaadjes

Bereiding vegan curry gratin met zoete aardappel

1. Verhit de oven tot 200 °C.
2. Schenk beide blikken kokosmelk in een schaal en klop tot ze glad zijn. Schenk een helft (400 g) in een serveerkom en zet opzij. Schenk de andere helft in een blender, voeg de rest van de ingrediënten voor de rode currysaus toe en pureer tot een gladde saus.
3. Vet een ronde ovenschaal of ovenvaste pan van 28 cm doorsnee in.
4. Vermeng in 
een grote kom de zoete aardappel met de currysaus; gebruik je handen en zorg ervoor dat de zoete aardappel rondom bedekt is met de saus. Laat alles in de ovenschaal glijden en strijk de bovenkant glad. Zorg dat de aardappels helemaal met de saus bedekt zijn door de plakjes aan te drukken. Dek strak af met een deksel of aluminiumfolie en bak 40 minuten.
5. Bak intussen de smaakgevers (als je die gebruikt). Zet een hittebestendige zeef op een hittebestendige kom. Schenk de olie in een pannetje op halfhoog-hoog vuur en voeg een reepje gember toe. Voeg als de gember begint te sissen de rest van de gember toe en bak ongeveer 1 minuut en 45 seconden; draai de pan af en toe rond om de reepjes te scheiden. Bak het Thais basilicum 30 seconden mee, draai de pan rond, en haal de pan van het vuur. Giet de olie door de zeef en vang op. Spreid de smaakgevers uit op een bord en bewaar de olie.
6. Verwijder na 40 minuten de aluminiumfolie van de ovenschaal en druk de aardappels aan tot ze weer met de saus bedekt zijn. Sprenkel er 1½ eetlepel van de aromatische olie over. Zet de schaal 25 minuten onafgedekt in de oven, zet de grill op de hoogste stand en gril ongeveer 6 minuten tot de bovenkant krokant en goudbruin is. Houd de gratin in de gaten want sommige grills zijn heter dan andere.
7. Schep er 4 eetlepels van de achtergehouden kokosmelk over, gevolgd door 1½eetlepel van de aromatische olie. Garneer met de knapperige smaakgevers en dien de gratin op met partjes limoen en de rest van de kokosmelk, die je tijdens het eten over de gratin kunt sprenkelen. Mezclam, €32,99, Fontaine Uitgevers, verkrijgbaar via Bol.com

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.