PRE-ORDER NU JOUW HOLISTIK GUIDE MET GRATIS ANSICHTKAARTENSET T.W.V. €7,95

Biochemicus legt uit: dit zijn de vele kanten van kaas

Food
wat moeten we nou met kaas
Hanny Roskamp

Hanny Roskamp
24.03.2017

Sta je steeds langer te dralen voor het kaas schap en overweeg je om kaas van je menu te schrappen? Wacht nog heel even. Volgens biochemicus Hanny Roskamp heeft kaas namelijk vele gezichten. Zo is een stukje schapenkaas voor het slapengaan lang geen gek idee en helpt een stukje brie bij stressvolle situaties.

De vele kanten van kaas

Het eerste waar je bij kaas aan denkt is het hoge vetgehalte. Kaas is inderdaad behoorlijk vet. Nu is er vet en vet. Kaas die je in de supermarkt koopt staat bol van het verzadigde vet. En precies dat maakt kaas verslavend lekker, maar ook een beetje ongezond. Maar… kaas is niet van nature zo rijk aan verzadigd vet. Dat is het de afgelopen vijftig zestig jaar geworden omdat koeien tegenwoordig vooral granen en soja eten in plaats van gras. Kaas van grasgevoerde koeien staat bol van het gunstige vetzuur CLA dat je volgens de laatste onderzoeken zelfs helpt bij het afvallen en bij de opbouw van spiermassa. Conclusie: kies kaas van grasgevoerde koeien.

Veroudering van je lichaam

Kaas is een rijke bron van AGE’s. Het woord zegt het al, dat zijn stoffen die de veroudering van je lichaam in fast forward zetten. Een beetje AGEs kunnen we wel handelen. Je nieren spoelen een deel ervan je lichaam uit. Maar krijg je er teveel van binnen, dan kunnen je nieren het niet bijbenen en worden AGE’s opgeslagen in je lichaam. Dan kom je onherroepelijk uit bij nierfalen, hart- en vaatziektes, diabetes of Alzheimer. Conclusie: don’t overdo it met kaas.

Franse schimmelkaasjes

Wat bijna niemand weet is dat sommige kazen, met name die rijpe Franse schimmelkaasjes waar de ammoniaklucht vanaf dampt, een unieke bron zijn van vitamine K. In die kaasjes zit een bijzonder krachtige vorm van deze vitamine die verder vrijwel niet voorkomt in onze voeding. Het gaat om menaquinone-7. Als een soort baggerbootje baggert deze stof kalk uit je aderen en brengt het naar de plek waar het thuishoort: je botten. Conclusie: eet zo af en toe rijpe, Franse kazen.

Stressvolle situaties

Kaas is ook rijk aan eiwitten. En die hebben we nodig! Het belangrijkste eiwit in kaas is caseïne. Caseïne bestaat voor een groot deel uit het aminozuur tyrosine. Tyrosine (tyros in het Grieks betekent kaas) is een grondstof voor belangrijke hormonen, zoals schildklierhormoon en adrenaline. Adrenaline heb je nodig om in stressvolle situaties adequaat te reageren. Dus een stukje brie voor die belangrijke pitch is helemaal geen slecht idee. Verder is kaas rijk aan het aminozuur tryptofaan. Tryptofaan kan niet door het lichaam worden gemaakt. Je hebt het dus nodig. Je lichaam zet tryptofaan om in het gelukshormoon serotonine. Dit hormoon helpt tegen depressies en vermindert moodswings. Ook heeft serotonine een kalmerend effect waardoor je sneller in slaap valt, plus beter en langer doorslaapt. Neem voor je je bed in duikt dus gerust nog een plakje schapenkaas.

Kaas en je luchtwegen

Maar er is geen koe zo bont of er zit een vlekje aan. Caseïne wordt tijdens de spijsvertering omgezet in de stof betacasomorfine. Die stof kan de slijmvliezen gevoeliger maken waardoor je meer last hebt van allergische klachten, astma en voorhoofdsholteontsteking. Conclusie: last van je luchtwegen? Test wat er gebeurt als je kaas (en alle andere zuivel) minstens een week laat staan. Het kan zijn dat je enorm opknapt. We begrijpen dat dit een mixed blessing is, want afscheid van kaas, die overheerlijke unieke goudgele substantie is natuurlijk een kwelling. Maar lees nog even door, want zelfs als je gevoelige luchtwegen hebt en kaas de klachten triggert, is er hoop. Zuivel van de populaire zwart-witte melkkoeien vormt veel meer betacasomorfine dan zuivel van bijvoorbeeld een bruine Jerseykoe, een buffel of een Zwitserse koe. En zo kan het dat je hooikoorts erger wordt als je een stukje Goudse kaas eet, terwijl je geen last hebt van een stukje brie, buffelmozarella of Gruyere. Wil je precies weten hoe dat kan? Lees dan via deze link dit artikel waarin ik uitleg hoe het kan dat zuivel van zwart-witte koeien problematisch is voor veel mensen en ontdek hoe ze dat in Australië hebben opgelost.

Ook zo’n fan van de artikelen van Hanny? De vind je onderstaande blogs ook vast fantastisch:
Waarom je met een slaapmasker zou moeten slapen (no kidding!)
Omdat het kan: leven zonder shampoo

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.