Ken je dat zware, uitgeputte gevoel na een slapeloze nacht? Nou is één slechte nacht natuurlijk nog geen ramp. Maar wat nu als je regelmatig onrustige nachten maakt en moe opstaan de standaard wordt? Het kan zijn dat er sprake is van een chronisch slaaptekort, herkenbaar aan 9 verborgen symptomen…
Chronisch slaaptekort? Je herkent het aan déze 9 (verborgen) symptomen
We leven in een overprikkelde maatschappij. De druk die ons wordt opgelegd (of die we onszelf opleggen) is groot. Hoe je omgaat met al die prikkels is voor iedereen verschillend. Maar één ding is zeker: het is belangrijker dan ooit om goed voor jezelf te zorgen. Dat doe je onder andere door goed te slapen, want juist in je slaap zit je herstel. Anouk Puister is founder van Happy Sleeper. Het is haar missie om ons bewustzijn over slapen, rust en herstel te vergroten zodat een goede nachtrust eerder de standaard wordt dan een uitzondering. Maar hoe weet je dan hoe het er voor staat met de kwaliteit van jouw nachtrust?
Overprikkeld
Anouk: Regelmatig en voldoende slapen is cruciaal, vooral ook omdat ons leven steeds drukker wordt. Veel mensen voelen zich overprikkeld. En overmatige overprikkeling kan resulteren in een burn-out. Nu is een burn-out vrijwel altijd een optelsom van stressoren. Een tekort aan slaap is zeker niet de enige reden dat mensen opgebrand raken. Maar slaaptekort verhoogt wél het risico op depressieve gevoelens en angstgevoelens. Daarnaast is er een verband tussen een gebrek aan slaap en stress. Heb je stress dan slaap je vaak minder lang en minder diep. Voor je het weet kom je dan in een vicieuze cirkel terecht.
Richtlijnen voor goede slaap
Als je goed slaapt, voel je je vitaal, veerkrachtig en sterk. Je bent daardoor in staat om gedurende de dag betere beslissingen te nemen. Een richtlijn voor goede slaap is dit:
– Je maakt nachten van gemiddeld 7-9 uur.
– Als je gaat liggen val je binnen ongeveer 30 minuten in slaap.
– Je slaapt rustig door zonder lange onderbrekingen.
– Je wordt ’s ochtends met een uitgerust gevoel wakker.
Yoga Nidra & Slaap pakket
- Een 86 pagina dik dossier
- Een uitgebreide chronotype test
- 90 minuten Nidra meditaties
9 verborgen symptomen van een slaaptekort
Anouk: De 9 ‘verborgen’ symptomen van slaaptekort die je verderop in dit artikel vindt, zijn voor mij heel herkenbaar. Met de inzichten van nu adviseer ik je deze signalen niet te negeren. Zie ze liever als motivatie om op tijd naar bed te gaan en goed voor jezelf te zorgen. Een goed startpunt is vanaf nu elke dag een half uurtje eerder naar bed te gaan dan je normaal zou gaan en kijk hoe je je dan gaat voelen. Ironisch genoeg is fysieke vermoeidheid niet eens het eerste sterke signaal van slaaptekort. Er gebeuren veel dingen in je lijf als je minder goed of te kort slaapt:
1. Je bent emotioneel gevoeliger dan voorheen
Als je merkt dat je een korter lontje hebt dan normaal of onverwacht vaker huilt.
2. Je bent gewend geraakt aan een vermoeid gevoel en vindt het inmiddels acceptabel
Realiseer je dat een vermoeid gevoel niet gewoon is. Als je wakker wordt, mag je je echt uitgerust voelen. Ook met een drukke baan en een jong gezin. Juist dan!
3. Je hebt moeite om je te focussen op je werk
Als je niet goed slaapt ben je minder goed in staat complexe processen te beoordelen. Je bent minder scherp en dus minder goed in staat je mailbox te beheren, te prioriteren en budget beslissingen te nemen.
4. Je vergeet belangrijke zaken
Zoals een verjaardag of je weet niet meer waar je je portemonnaie of sleutels hebt gelaten.
5. Je hebt een lagere weerstand
Je pakt heel onhandig bijna elk virus mee en het duurt lang voor je je weer fit voelt.
6. Je vindt het moeilijk om keuzes te maken
Slaaptekort kan van invloed zijn op snelheid en cognitieve verwerking in je brein. Dus het beheer van tijd en efficiëntie kan een stuk moeilijker worden.
7. Je hebt de neiging om vaker onnodig te botsen
Je stoot net wat vaker met je knie onhandig tegen een tafel, je zwaait je arm tegen een deurpost, je struikelt over stoepjes, je laat dingen vallen en je bent minder scherp in het verkeer.
8. Je hebt een droge huid
Je huid is het grootste orgaan van het lichaam en het kan je veel vertellen over wat er intern gebeurt. Als je niet genoeg slaapt, kun je dat aan je huid zien, bijvoorbeeld in droogte, acne of extra rimpels.
9. Je buik voelt ongemakkelijk
Slaaptekort brengt je natuurlijke spijsvertering in de war. Je hebt last van obstipatie, een opgeblazen of algeheel ongemakkelijk gevoel.
Avondritueel: Yoga Nidra
Door goed voor jezelf te zorgen in de vorm van een persoonlijk avondritueel en genoeg slaap kun je een overmatig overprikkeld gevoel beperken. Realiseer je dat het effect van eerder naar bed gaan en betere nachten maken langer op zich laat wachten dan je wellicht wenst. Elke nacht is er één, dus begin gewoon maar vanavond. En kijk of het morgen weer lukt. Je zou Yoga Nidra kunnen proberen. Yoga Nidra betekent letterlijk ‘slaap van de yogi’. Maar het is alles behalve slapen zoals je ’s nachts doet. Zie het als een zeer diepe vorm van meditatie. Via Yoga Nidra kom je in de ruimte tussen waken zijn en slapen. Het brengt je in een schemergebied waarin je rationele brein slaapt, maar je onderbewuste actief blijft. Door de diepe ontspanning verwerk je prikkels, neemt de spierspanning in je lichaam af en dalen je bloeddruk en hartslag. Precies wat je nodig hebt om in slaap te komen.
Deep Sleep Oil voor 30 nachten
Naast Yoga Nidra biedt de Ayurveda ook verschillende waardevolle kruiden die de nachtrust kunnen bevorderen. In de Asmi Deep Sleep Oil zijn in de aardende basis van sesam- en amandelolie waardevolle Ayurvedische kruiden zoals Jatamansi en Night Jasmine verwerkt. Druppel voor het slapengaan een beetje olie in je handpalm en verwarm deze tussen je handen. Masseer in op je voeten, voorhoofd, slapen en kaak gedurende 3-5 minuten. Breng aan het einde van deze kleine massage je handen voor je gezicht en adem diep het rustgevende aroma van de kruiden in. En dan kun je zo op één oor vertrekken naar dromenland…
Ben je een slechte slaper? Deze artikelen helpen je verder:
Doe deze Yoga Nidra speciaal voor ter bevordering van een betere nachtrust
Door deze meditatie muziek komen je hersenen in een lagere, ontspannen frequentie
Slapen met stenen: deze 5 kristallen mogen mee in bed
Zo werkt je slaap als spirituele versneller
Tryptofaan: waarom dit aminozuur een grondstof is voor goed slapen