Een goede nachtrust is het grootste geschenk dat je jouw mentale gezondheid kunt geven. Tijdens je slaap voert je lichaam namelijk allerlei herstelwerkzaamheden uit. Zo wordt je brein ‘schoongespoeld’ en worden beschadigde cellen gerepareerd. Laat jouw slaap te wensen over? Dan kan jouw psychologische welzijn onder druk komen te staan. Reden genoeg voor Emma Sleep om dieper in deze materie te duiken én krachten te bundelen met stichting MIND.
Slaap & je mentale gezondheid: dit is het verband
Goed slapen is een biologische noodzaak. Tijdens je slaap vinden er namelijk allerlei neurologische processen plaats. Zo ontdekten de wetenschappers Louveau en Aspelund (2015) dat onze hersenen een eigen reinigingssysteem hebben en je brein tijdens je slaap wordt ‘doorgespoeld’. Je hersencellen krimpen waardoor hersenvloeistof de giftige afvalproducten (eiwitten) van biochemische processen kan wegspoelen. Hoe dieper je slaapt, hoe meer afvalstoffen er kunnen worden opgeruimd en hoe beter je brein functioneert.
Psychologisch welzijn
Om nader te onderzoeken wat het verband is tussen slaap en onze mentale gezondheid vergeleek Emma Sleep het psychologisch welzijn van twee groepen: een groep met elke nacht een optimale nachtrust (6 tot 8,5 uur per nacht) en een groep met een suboptimale nachtrust (minder dan 6 uur, of meer dan 8,5 uur). De verschillen zijn opmerkelijk. Optimale slapers ervoeren namelijk significant minder symptomen van depressie en angst. Ze konden zich beter aanpassen aan hun omgeving, waren meer bezig met persoonlijke ontwikkeling, zelfacceptatie en hun levensdoel verwezenlijken.
Emma & MIND
Dat goed slapen hét fundament is van een goede mentale gezondheid moge duidelijk zijn. Om dit bewustzijn te vergroten bundelen Emma en MIND krachten. Ter gelegenheid van Mental Health Day op maandag 10 oktober lanceert Emma een selfcare campagne. Tijdens deze campagne wordt met elk verkocht Emma product geld opgehaald voor MIND. Deze onafhankelijke maatschappelijke stichting maakt zich sterk voor een psychisch gezonder Nederland en geeft een stem aan alle mensen met (beginnende) psychische klachten. MIND-directeur Marjan ter Avest: ‘Slaap heb je nodig om tot rust te komen. Tijdens je slaap herstel je lichamelijk en geestelijk en krijg je weer energie. MIND wil voorkomen dat mensen psychische klachten ontwikkelen en goed slapen is een belangrijke factor hierbij. Mede dankzij de steun van Emma kunnen we nog meer mensen met psychische problemen bereiken die informatie en hulp nodig hebben.’
5 x slaaptips
Hieronder vind je 5 tips waarmee je alvast aan de slag kunt gaan om beter te slapen en je mentale gezondheid te ondersteunen.
1. Creëer een slaapritueel
Een kalme geest is belangrijk om goed in én door te kunnen slapen. Een slaapritueel kan daarbij helpen. Probeer het ‘Make your night ritueel’ bijvoorbeeld eens. Het helpt ook om elke avond in een notitieboekje op te schrijven wat je de volgende dag moet doen en niet mag vergeten. Vestig je aandacht op de dingen waar je dankbaar voor bent en de volgende ochtend je bed voor uit wilt komen. En probeer, als je eenmaal in bed ligt, eens een bodyscan te doen. Als je blijft oefenen, is de kans groot dat je uiteindelijk in dromenland belandt.
2. Schrijf het op
Heb je te veel aan je hoofd? Schrijf al je zorgen op voor je gaat slapen en leg ze letterlijk en figuurlijk even naast je neer. Sta daarna ook even stil bij 5 dingen die tijdens de dag gebeurd zijn waarvoor je dankbaar bent. Positieve gedachten stimuleren de productie van de ‘feel good’ moleculen dopamine en serotonine, die helpen je om snel in dromenland te raken.
3. Eet tryptofaan rijke voeding
Je lichaam heeft het essentiële aminozuur tryptofaan nodig om serotonine aan te maken en die hebben we dan weer nodig om het slaaphormoon melatonine te produceren. Je vindt tryptofaan in voedingsmiddelen zoals pompoen, zeewier, komkommer, walnoten, bloemkool en champignons.
4. Heb je lever lief
Alle organen in ons lichaam hebben bepaalde momenten tijdens een etmaal waarop ze het meest actief zijn. Voor de lever is dat tussen 1 uur en 3 uur ‘s nachts. Word je vaak wakker rond die tijd? Dan kan dit betekenen dat dat je lever overbelast is. Misschien eet je te laat, of valt dat glaasje wijn zo laat nog niet goed. Probeer op tijd te eten en misschien alcohol even te laten staan. Maak er een gewoonte van om ‘s ochtends een glas lauwwarm water te drinken met het sap van een verse citroen.
5. Geef je voeten een koude douche
Door je voeten even onder de koude kraan te houden, koel je je zenuwstelsel flink af. En dat is nodig na een lange actieve dag. Droog ze daarna stevig af met een ruwe handdoek en verwen jezelf met een voetmassage. Gebruik hiervoor een biologische neutrale olie maak je eigen blend met wat druppeltjes kalmerende essentiële lavendelolie. Masseer eerst een minuut lang het kootje van elke teen met cirkelvormige bewegingen. Oefen daarbij een lichte druk uit met je duim en wijsvinger. Deze massagetechniek helpt ook tegen verstopte sinussen.
Beter Slapen Challenge
Wil jij beter leren slapen? Doe mee met de gratis Beter Slapen Challenge van MIND en ontvang 10 dagen lang om de dag een e-mail met een uitdaging en tips voor een betere nachtrust. Ga op ontdekkingstocht met de handvatten die je van MIND krijgt en kom te weten wat jou helpt beter te slapen.
Tot 17 oktober zal €1 van elk verkocht Emma product naar Stichting MIND gaan om psychische gezondheid te bevorderen en alle mensen die hiermee te maken hebben ondersteunen.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!