videocam Bijna uitverkocht: Holistik Jubileum Box! Bestel 'm nu voor €69,95

Huidtherapeut met 25 jaar ervaring deelt: zo vertraag je de veroudering van je huid 

Body
abloom, slow skincare, organic, huid, collageen

Collageen aanmaken, het uitscheiden van talg en zweet, vrije radicalen neutraliseren, het afvoeren van afvalstoffen én vitamine D aanmaken. Een lijst om U tegen te zeggen, en precies dat is wat jouw huid als geen ander kan. Naarmate je ouder wordt nemen deze huidfuncties echter langzaam af. Zeker als je boven de 40 bent kun je de tekenen daarvan gaan zien. We gingen in gesprek met Barbara Baars, huidtherapeut en trainster voor organic skincare merk Abloom. Ze weet hoe je veroudering een kleine halt toeroept en welke producten daar ondersteuning in bieden. 

Huidtherapeut met 25 jaar ervaring deelt: zo vertraag je de veroudering van je huid

barbara baars, abloom, skincare, organic, slow skincareBarbara: ‘In mijn jonge jaren trok ik al de weide in naast ons huis, gewapend met een mandje en een schaar. Ik verzamelde allerlei bloempjes en kruiden. Eenmaal thuis maakte ik daar kruidenwatertjes of olie van, noem het mijn eerste skincare producten. Mijn moeder kreeg een komkommermasker en mijn vaders nek werd gemasseerd als hij terug kwam van werk. Van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in de impact van de natuur op ons lichaam en geest. Eenmaal volwassen was het voor de hand liggend dat ik schoonheidsspecialiste wilde worden. Door de jaren heen heb ik me verder gespecialiseerd op voedingsadvies, lifestyleadvies en productontwikkeling. ‘

Wat zijn de eerste tekenen van huidveroudering en rond welke leeftijd kun je die verwachten?

Barbara: ‘Ik geef veel trainingen voor Abloom Slow Skincare en die begin ik altijd met te zeggen: je huid is een orgaan. Als je dat orgaan niet ondersteunt en voedt in z’n functies ga je nooit een mooie huid krijgen. Die functies heeft iedereen in z’n huid, alleen worden deze langzamer in hun activiteit naarmate je ouder wordt. Ik heb het over collageen aanmaken, het uitscheiden van talg en zweet, vrije radicalen neutraliseren, het afvoeren van afvalstoffen en vitamine D aanmaken. Tussen je 35e en 40e jaar gaat sowieso je collageenproductie achteruit, en dat werkt huidveroudering in de hand. Maar eigenlijk begint huidveroudering al vanaf het moment dat je helemaal uitgegroeid bent rond je 25e. Daarna wordt je huid elke dag ietsje ouder.’

Wat zijn volgens jou als holistisch huidtherapeut anti-aging trucjes om heel ver bij vandaan te blijven?

‘Alles wat tegen de huidfuncties, die ik hierboven noemde, inwerkt raad ik af. Op den duur veroudert je huid dan juist meer. Over het algemeen ben ik anti chemische methodes en pro mechanische. Dat wil zeggen: alles waar chemie bij gebruikt wordt raad ik af. Dat zijn dus bewerkte ingrediënten of onnatuurlijke toevoegingen. Een micro dermabrasie behandeling kan bijvoorbeeld prima, maar vaak wordt er dan in de nabehandeling een merk gebruikt dat niet clean en puur is. Zonde!

Van botox en fillers ben ik ook geen voorstander, hoewel ik volledig begrip heb voor het gebruik hiervan, want de resultaten zijn vaak spectaculair. Maar langdurig botox gebruik maakt dat de spiertjes in je huid atrofisch worden: ze verschrompelen letterlijk, wat de doorbloeding tegengaat. Een niet goed doorbloede huid is vaal en lijkt op een masker. Het leven gaat eruit. Dit gebeurt ook met fillers: daar waar de filler in je huid zit, wordt de doorbloeding bemoeilijkt. Weinig tot geen doorbloeding betekent: vlekjes, pukkeltjes, verstoorde talgfunctie, vale huid zonder glans, verstoorde collageen productie, etc. Grappig genoeg worden veel huidproblemen juist veroorzaakt door mensen zelf omdat ze geforceerd jong willen blijven.’

En waar ben je wél een voorstander van?

Alles wat de huidfuncties stimuleert en je huid beschermt tegen zonnestraling. Ik maak dit graag concreet voor je aan de hand van onderstaand lijstje.

1. Stimuleren van de collageenproductie: Dit doe je met een (bindweefsel)massages en hoogwaardige ingrediënten in producten (vooral vitamine C). Masseer ook elke dag zelf je huid, bijvoorbeeld met een mix van de Miracle Oil (vanaf €20) en de Hydrating Toner (vanaf €15) van Abloom. Zo breng je ook meteen verzorging aan. Masseer de olie lekker stevig in.

abloom, slow skincare, organic, huid, collageen

2. Uitscheiden: Je huid moet kunnen uitscheiden, het is een uitscheidingsorgaan. De hele dag door hoort talg uit de poriën gestuwd te worden, waarna het zich verspreidt over de oppervlakte van je huid. Talg is een geweldige uitvinding van het menselijke lichaam en zwaar onderschat: het kan agressieve virussen en bacteriën elimineren, houdt optimaal vocht vast in de huid en werkt waterafstotend. We zijn dus als moderne mensheid eigenlijk ietwat te schoon geworden. Ik adviseer sowieso, ongeacht je huidconditie, om maar één keer per dag te reinigen, het liefst in de avond. Dan wil je natuurlijk alle fijnstof, restjes uitlaatgassen, make up, etc. goed verwijderen. Als je het grondig en zacht wilt doen, adviseer ik om eerst je hele gezicht af te nemen met een wattenschijfje met daarop de Abloom (eye) make-up remover (vanaf €15). Daarna gebruik je de organic Purifying Cleanser van Abloom (vanaf €15). Deze reinigt zacht maar toch grondig door onder andere de verzeepte olijfolie en bittere sinaasappel.

abloom, slow skincare, organic, huid, collageen

3. Vrije radicalen neutraliseren: Vrije radicalen beschadigen je celkern, dus ook die van je huid. Luchtverontreiniging, stress, agressieve ingrediënten in cosmetica en voeding, maar vooral (overmatige) zonnestraling verouderen en beschadigen vroegtijdig je huid. Je voorkomt een groot deel van deze schade door het gebruik van antioxidanten in voeding en je producten, je eigen zuurtegraad en het microbioom van je huid te voeden en versterken, maar bovenal ook door het gebruik van gezonde zonnebescherming.

4. Afvoeren van afvalstoffen: Je huid scheidt afvalstoffen uit via je poriën. Het is belangrijk om dat proces niet te verstoren. Vermijd daarom in ieder geval minerale olie in huidverzorging. Dit occlusieve (afsluitende) ingrediënt verstoort de uitscheidfunctie van de huid, wat veel huidproblemen kan veroorzaken. Vlekjes, pukkels, acne, grove poriën, een droge huid maar ook een vette huid, etc. Dit ingrediënt dien je alleen tijdelijk te gebruiken: bij open eczeem of bijvoorbeeld tijdens het vliegen om groot vochtverlies te voorkomen.

5. Vitamine D aanmaken: Dit is erg belangrijk voor het behoud van een mooie huid! Vitamine D beschermt tegen infecties  en bevordert optimaal de vorming van nieuwe cellen, met een stralende huid als gevolg. Vitamine D sterkt ook enorm je immuunsysteem, wat ook weer z’n effect op je huid heeft.’

Kun je wat inzichten delen over UV bescherming waar we niet altijd bij stil staan?

‘De zon is superbelangrijk voor je vitamine D aanmaak, maar ook één van de grootste huidverouderaars. In het Noordelijke deel van de wereld zitten we te veel en te lang in de zon. Al zou je de hele dag door factor 50 smeren, dan raad ik het alsnog af om de hele dag in de zon te zitten. Waarom? Niet één crème, of deze nou een natuurlijk filter bevat of niet, beschermt 100%. Je zweet, je kleding schuurt, het zand schuurt, je gaat weer het water in. Ondertussen stel je toch je huid bloot aan de verwoestende werking van zonnestraling. Zonnestraling dringt tot diep in je celkern door en kan daar de kern beschadigen en veranderen, met alle gevolgen van dien. In het Westen worden de meeste zonnecrèmes verkocht maar komt huidkanker ook het meest voor. Mijn advies is: zodra de zon zich laat zien, smeer een gezond product (bijvoorbeeld Abloom’s Luminous SPF 30+ Dagcrème) met natuurlijk filter. Een chemisch filter veroorzaakt namelijk oxidatie in de huid. Probeer alles bij elkaar nooit langer dan een uur per dag in de zon zitten. Blijf de rest van de tijd in de schaduw en smeer dan ook. Laat ook maximaal 5 minuten per dag zonder bescherming je handen en gezicht in de zon, voor je vitamine D aanmaak. Tenslotte, smeer ook in de winter zonnebescherming! In de winter zou een lagere filter voldoende zijn, hoewel ik zelf dan nog steeds factor 30 smeer. Let er dan wel op dat je eventueel een vitamine D supplement neemt om een tekort te voorkomen.’

Over Abloom skincare

Abloom Skincare is een 100% natuurlijke gezichtsverzorgingslijn, geformuleerd en ontworpen voor alle huidtypes en de meeste uiteenlopende huidproblemen. Josephine Alofs, eigenaar en CEO bij Abloom: ‘Onze producten zijn niet alleen 100% vegan, biologisch, rauw en zeer actief, maar het belangrijkste is dat we produceren volgens ons Ambachtelijk Slow Skincare proces. We laten onze bloemen, kruiden, planten en algen 90 dagen rusten in grote vaten bij een temperatuur nooit hoger dan lichaamstemperatuur. Daarna worden de ingrediënten 3 keer koud geperst; een proces om de actieve eigenschappen van onze rauwe botanische ingrediënten er tot de laatste druppel uit te krijgen. Op deze manier komen de krachtige elixers, die in onze producten zitten, volledig tot hun recht en geven ze een optimaal effect. Slow is the way to go voor een natuurlijk stralende, jeugdige en gezond ogende huid.’ Barbara Baars is voor advies te bereiken via instagram of boek gelijk een heerlijke holistik facial met Abloom in Haarlem of Amsterdam via barbara@abloomskincare.com.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
NIEUWSBRIEF We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.