Bodyscan meditatie: zo herstel je de verbinding tussen je lijf en geest in 15 min

Heart + Soul
bodyscan, meditatie, karianne kraaijestein, retreat
Sven Baas

Sven Baas
14.01.2020

Moeten, controleren en je vasthouden aan deadlines. Termen die waarschijnlijk bekend terrein voor je zijn. Zachtheid en kwetsbaarheid zijn maar lastig in te passen in deze snelle wereld, waarin succes centraal staat. Mindfulness meditatie helpt om je vanuit zachtheid open te stellen voor een innerlijke reis die je leven kan transformeren. Ook ontwikkel je gaandeweg hulpmiddelen om je staande te houden in deze veeleisende tijd. Meditatie teacher Karianne Kraaijestein deelt haar persoonlijke adoptieverhaal en hoe mediteren haar hielp bij het verwerken van trauma. Deze meditatieve bodyscan was daar onderdeel van en is effectief om de verbinding tussen jouw lichaam en geest te herstellen.

Bodyscan meditatie: zo herstel je de verbinding tussen je lijf en geest in 15 min

Karianne: ‘Huilen, hoezo?’ was jarenlang mijn instelling. De situatie verander je er niet mee dus gewoon doorgaan. Ik was maar al te trots toen mijn Nederlandse vader me destijds vertelde dat ik niet zoals de andere kinderen brulde toen ik als vierjarige aankwam in Nederland. Slechts een enkele traan biggelde over mijn wang, het zoetste meisje van de groep. Ook al waren mijn broertje en ik vers ingevlogen van een weeshuis uit Zuid Korea. Alles was vreemd; de taal, de mensen, de cultuur, het gezin, de geuren. Vergeet niet dat 43 jaar geleden de wereld niet zo kosmopolitisch was als nu. Ik was een exotische vogel in een oer-Hollands blank dorp waar bloemkool, snijboontjes en karbonaadjes op tafel kwamen. Alles wat eigen was werd direct weg gegumd, want zo snel mogelijk integreren en banden met het verleden breken was destijds het advies.

VAN ILLUSIE NAAR BEWUSTWORDING

Het schoolvoorbeeld van het geslaagde adoptiekind; leergierig, ambitieus, vriendelijk en onafhankelijk. Vooral dat laatste, nooit meer zou ik van iemand afhankelijk zijn, nooit meer zou iemand mij kunnen verlaten of pijn kunnen doen. Een illusie. Want de basisbehoefte aan diepe verbinding blijft en pijn is niet te vermijden. Zelfs als je er onbewust doodsbang voor bent, omdat degenen die er in de basis onvoorwaardelijk hadden moeten zijn dat niet konden. Maar met het wegstoppen van verdriet neemt ook het vermogen af voor verbinding op het diepste niveau en volledig vrij te zijn. Een continu alert lichaam en geest kost bakken met energie, die je zoveel beter kan gebruiken.

VERBINDING TUSSEN LICHAAM EN GEEST

Het boek Het Lichaam Liegt Nooit van haptonoom Ted Troost maakte al in 1988 duidelijk dat we het gevoel met ons lichaam kwijt zijn geraakt en welke prijs we hiervoor betalen. Elk emotioneel trauma ligt namelijk opgeslagen in het lichaam en heeft een fysieke én mentale uitwerking. Zo’n dertig jaar later hebben we nog steeds moeite om lichaam en geest te verbinden. Maar wat als je dichter bij dat gevoel komt, bewust wordt van de fysieke sensaties in je lichaam, wat zou dat je opleveren? Ga deze ontdekkingstocht met jezelf aan. Met de basismeditatie ben je weer bevriend geraakt met je ademhaling en heb je de fundering gelegd. Mogelijk heb je de eerste effecten ervaren van meer rust en stilte en reageer je anders op moeilijke situaties. Nog niets gemerkt? Geef niet op. Wellicht heb je meer baat bij deze bodyscan, dat ook een vorm van meditatie is.

ZO WERKT DE BODYSCAN

Met de bodyscan scan je aandachtig, met volledig bewustzijn en stap voor stap je gehele lichaam en voel je de verschillende sensaties in je lichaam op dit moment. De spanningen, de fysieke pijnen, de levendigheid, de zachtheid, de vermoeidheid, de openheid.

OEFENING: MEDITATIE BODYSCAN

Zorg dat je comfortabel en warm ligt (of zit) en sluit je ogen voor 10 tot 20 minuten:

 • Ontspan je oogleden, je ogen, je wenkbrauwen, je tong, je mond, je wangen, je gezicht, je hoofd. Voel van binnenuit en voel de levendigheid. Misschien kun je met je mondhoeken en je ogen een zachte glimlach vormen.
 • Laat je schouders en nek rusten en laat mogelijke spanningen wegvloeien.
 • Je armen rusten naast je of op de grond. Zijn ze zwaar, zijn ze licht, voel je tintelingen in je vingers of andere sensaties. Dat mag allemaal. Er is geen goed of fout. Jij ervaart wat er nu is en veroordeelt niet.
 • Breng je aandacht naar je borstkas, het gebied van je hart, adem, wat voel je, luister, wat vertelt je lichaam je. Is er spanning neem het waar, en open dit veld meer en meer met elke ademhaling.
 • Zak af naar je buik en adem rustig in en uit. Blijf ademen tijdens de gehele oefening, adem naar gespannen pijnlijke plekken.
 • Wordt je afgeleid ga dan terug naar je lichaam en ervaar wat er op deze plek in je lichaam gebeurt of niet gebeurt en geef ruimte aan de stilte.
 • Laat je heupen zinken in de vloer en voel dat je gedragen wordt door de grond en mogelijk ervaar je het stromen van levensenergie door je lichaam.
 • Scan aandachtig en met zachtheid je benen , voeten en tenen. Voel van binnenuit het gewicht, de warmte of de kou, de aanraking van je voeten met de vloer.
 • Ervaar je hele lichaam als geheel en alles wat van binnen gebeurt. Sta open en onbevangen alle lichamelijke sensaties toe en accepteer wat er nu is met mildheid en compassie.
 • Blijf hier een paar minuten. Neem je tijd. Geef jezelf die ruimte van het nu, van moment tot moment.

De bodyscan helpt je om bewust te ontspannen. Het is een interne massage die altijd tot je beschikking staat en je in verbinding brengt met lichaam en geest.

Stilte retreat ‘Befriending Your Mind’ van 15 t/m 17 mei

Karianne staat bekend om haar passie, nieuwsgierigheid, creativiteit en haar kracht om mensen te helpen om hun volledige potentieel te ontdekken. Deze talenten zet ze in tijdens het Befriending Your Mind retreat, waarin alles draait om innerlijke stilte: het tegengif voor ons hectische moderne leven. Die oh-zo belangrijke en zelfgenezende innerlijke stilte train je door ademhalingstechnieken, yoga en mindfulness-meditatie. Door bewust bezig te zijn met je ademhaling en je te verbinden met je lichaam, beïnvloed je je welzijn en verlaag je je stressniveaus. Het brengt focus, duidelijkheid, creativiteit en een betere verbinding met jezelf en anderen. Aan het eind van het weekend is de relatie met jezelf en de wereld absoluut veranderd. Het retreat is van vrijdagmiddag 15 mei tot zondagmiddag 17 mei en boek je vanaf €475. Eten en drinken zit bij de prijs inbegrepen. Hier vind je vast een voorproefje waar je twee van Karianne’s online meditaties kunt ervaren.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.