Verse munt: zó ondersteunt deze groene krachtpatser jouw spijsvertering

Body
verse munt

Meer gegeten en gedronken dan normaal? Het kan zijn dat jouw buik daardoor van slag is en wat ondersteuning kan gebruiken. Hulp komt rechtstreeks uit de natuur want verse munt werd al door de oude Grieken en Egyptenaren gebruikt ter ondersteuning van de spijsvertering. Dat maakt verse muntthee tot het ideale after dinner drankje.

Verse munt: zo ondersteunt deze groene krachtpatser jouw spijsvertering

Mentha (munt) komt van het Griekse woord ‘Minthos’ dat ‘sterk riekend’ betekent. De geur is sterk en fris. Er zijn ruim 600 verschillende soorten munt. De meest gebruikte soort is Mentha peperita, een kruising tussen de Mentha spicata (groene munt) en de Mentha aquatica (watermunt). Mentha peperita (pepermunt) wordt van oudsher gebruikt als pijnstiller bij hoofdpijn, verkoudheid én ter ondersteuning van de spijsvertering ingezet. Munt zit namelijk vol met antioxidanten. Deze zijn erg goed voor je maag. Het plantje bevat ook menthol. Dit stofje helpt de enzymen in je spijsvertering beter te functioneren. Het werkt in op de gladde spieren van je maag. Hierdoor werken deze spieren effectiever en heb je minder snel last van een opgeblazen gevoel. Ook helpt munt bij het kalmeren van maagkrampen en bij het verminderen van winderigheid. Het is dus geen gek idee om vandaag een flink glas verse munt thee te drinken. Daarmee verminder je het opgeblazen gevoel dat een overvloedig diner je kan geven.

Verse munt thee zetten

verse munt

Hoewel Mentha peperita de meest bekende muntsoort is, kun je voor verse muntthee beter Marokkaanse munt gebruiken. Dit is de lekkerste munt soort om thee van te zetten. Zijn geneeskrachtige werking is te vergelijken met die van de ‘peperita’. Thee van de ‘peperita’ is echter een stuk minder lekker. Belangrijk bij het zetten van verse muntthee is dat je het water eerst een beetje laat afkoelen. Wanneer je kokend water over verse kruiden giet, gaat een deel van hun geneeskrachtige werking namelijk verloren. Wat is dan wel de bedoeling? Kook het water en laat het afkoelen naar ongeveer 70 graden. Doe dan pas de kruiden erin en laat ze trekken. Afhankelijk van het kruid ongeveer 4 tot 10 minuten. De thee zal dan waarschijnlijk vrij lauw zijn, maar dit is de beste manier om verse kruidenthee te drinken. In elk geval als je de geneeskrachtige werking optimaal wilt benutten.

Essentiële pepermuntolie

Essentiële pepermuntolie is een klassieker binnen de aromatherapie en dat is niet voor niets. Pepermuntolie kent allerlei toepassingen. Zorg dus dat je niet alleen verse munt in huis haalt, maar ook een flesje essentiële muntolie. Neuroloog Alan Hirsh heeft meer dan 100 studies gepubliceerd die de psychologische kracht van geur aantonen, inclusief de geur van pepermunt. Deze geur prikkelt de sensatie van ‘voldaan zijn’ in de hersenen. Pepermuntolie kan dan ook een prima ondersteuning bieden bij het afslanken. Bij trek in zoetigheid even aan een flesje pepermuntolie ruiken en je sugar cravings zijn verdwenen. En als je dan toch een flesje pepermuntolie in huis haalt, gebruik de olie dan ook hiervoor:

 • Pijnlijke voeten: meng 1 druppel pepermuntolie met 1 eetlepel jojoba olie en voeg dit mengsel toe aan een lauwwarm voetbad. Baad de voeten 10-15 minuten.
 • Masseer een paar druppels op je buik, doe een druppel op je tong, wrijf op polsen of inhaleer om ongemak door reisziekte te verminderen.
 • Masseer 2-3 druppels op de borst of voeg wat olie toe aan een luchtbevochtiger om tijdens een verkoudheid makkelijker te kunnen ademen.
Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Bronnen: krachtvankruiden.nl en aromalifestyle.nl

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.