Bijna iedereen heeft af en toe een knoop in z’n maag en het onbestemde gevoel dat er iets mis is, zonder precies te weten wát dan. In het Engels wordt dat opgejaagde gevoel anxiety genoemd. Een onrustig gevoel is niet alleen oncomfortabel, het kan je ook afleiden van je dagelijkse bezigheden. Vaak creëert een onrustig gevoel ook onrustige gedachten, en andersom. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. In deze blog lees je wat mogelijke oorzaken zijn van een onrustig gevoel en hoe je jezelf weer kalm kunt krijgen.
Onrustig gevoel? 7 tips om jezelf weer kalm te krijgen
Bijna iedereen heeft weleens last van een onrustig gevoel. Als het zich eenmaal meester heeft gemaakt van je lijf, kan het best lastig zijn er weer vanaf te komen. Laten we eerst kijken met welke verschijnselen een onrustig gevoel vaak gepaard gaat en wat mogelijke oorzaken zijn.
Onrustig gevoel symptomen
Een onrustig gevoel gaat vaak samen met meerdere andere symptomen. Een aantal kenmerken waaraan je een onrustig gevoel kunt herkennen zijn:
- Een hoge ademhaling
- Snelle hartslag
- Hartkloppingen
- emotionele instabiliteit
- Gebrek aan energie
- Een opgejaagd gevoel
- Moeite met ontspannen
- Slaapproblemen
- Prikkelbaarheid
- Concentratieproblemen, gebrek aan focus
- Huilbuilen
- Neerslachtigheid
- Angst- en paniekaanvallen
- Hersenmist
- Maag- of darmklachten
- Hoofdpijn
- Krampen of spanning in je spieren
- Indringende gedachte
- Overgevoeligheid voor o.a. alcohol en cafeïne
Onrustig gevoel in lichaam
Je ziet dus dat je een onrustig gevoel kunt herkennen aan allerlei symptomen in je lichaam, maar ook aan bezorgde gedachten en hersenmist. Vaak is het moeilijk te achterhalen wat er eerst was: onrustige gedachten of een onrustig gevoel. In principe is dat ook niet zo heel belangrijk om te weten. Waar het om gaat is dat onrustige gevoelens en onrustige gedachten elkaar altijd versterken. Ga maar eens na: je voelt een knoop in je maag, en meteen schiet je hoofd alle kanten op om te kijken wat er mis is, waardoor je je nog onrustiger voelt. Of je zit te piekeren, voelt je lijf verkrampen, en hoort meteen nóg meer indringende gedachten in je hoofd. Als je je bewust wordt van dit mechanisme, kan dat al ruimte geven.
Kom thuis in je lichaam meditatiepakket
- 60 minuten geleide meditaties voor een liefdevolle relatie met je lijf
- Ingesproken door holistisch therapeut Suze Retera
- Inclusief 30 pagina dik dossier + mini podcast
Oorzaken van een onrustig gevoel
Een onrustig gevoel kan verschillende oorzaken hebben. Het is een teken dat je lichaam stress ervaart, en die stress kan door eindeloos veel dingen getriggerd zijn. De volgende dingen kunnen van invloed zijn op een onrustig gevoel:
- Onverwerkt trauma
- Deadlines
- Financiële zorgen
- Bepaalde voeding of medicatie
- Onzekerheid
- Te veel werken
- Niet goed geaard zijn in je lichaam, veel in je hoofd zitten
- Problemen in je relatie
- Omgevingsfactoren zoals geluid, licht, drukte, etc.
- Onderliggende aandoeningen die het zenuwstelsel beïnvloeden
- Een interactie met iemand
- Ergens tegenop zien of ergens spijt van hebben
- Grote veranderingen in je leven
- Slapeloosheid
- Burn out
Wat kun je doen tegen een onrustig gevoel?
Wat de reden achter je onrustige gevoel ook is, waarschijnlijk wil je er vanaf. En het liefst zo snel mogelijk. Als je consistent last hebt van een onrustig gevoel, kan het goed zijn een huisarts, coach of psycholoog te benaderen. Zij kunnen je adviseren over eventuele behandelingen en oplossingen. Hieronder alvast een aantal tips die je direct wat meer rust geven.
1. Let op je voeding
Voor heel veel mensen triggert cafeïne een onrustig gevoel. Dat kun je meteen na een koffie voelen, of pas wat later, waardoor het niet altijd even makkelijk is om de link te leggen. Sla als experiment de koffie eens een tijdje over en zie wat er gebeurt. Hetzelfde geldt voor suiker en alcohol. Mensen met een gevoeligheid voor gluten kunnen ook last krijgen van een onrustig gevoel en een ‘knoop in de maag’. Het kan geen kwaad al deze voedingsmiddelen tijdelijk uit je dieet te halen om te kijken hoe je lichaam reageert.
2. Gebruik je ademhaling
We zijn als mens gezegend met onze ademhaling. Het is een natuurlijk geneesmiddel dat we altijd bij ons dragen, waarmee je de activiteit van je zenuwstelsel kunt beïnvloeden. Als je je onrustig voelt, is waarschijnlijk je sympatische zenuwstelsel geactiveerd. Dit deel van je zenuwstelsel kun je zien als je innerlijke gaspedaal. Om rustiger te worden, wil je je parasympatische zenuwstelsel juist activeren. En dat kan onder andere met je ademhaling. Een van de meest simpele oefeningen is de ‘downregulating breath‘, waarbij je je uitademing verlengt. Begin met een inademing van 3 seconde en een uitademing van 6 seconde. Herhaal dit een aantal keer, en ga dan over naar een inademing van 4 seconde en een uitademing van 8. Adem hierbij in en uit door je neus, of in door je neus en uit door je mond (alsof je door een rietje blaast). Je zult merken dat je je binnen no time rustiger voelt.
Nervus Vagus pakket
- 3 kalmerende nervus vagus meditaties
- E-book van 19 pagina's
3. Beperk je schermtijd
Ja, daar heb je de cliché weer, maar je schermtijd beperken kan écht helpen. Maak het jezelf makkelijker en zet om te beginnen je notificaties uit. Je zult zien dat je dan uiteindelijk steeds vaker vergeet je telefoon te checken, omdat je aandacht er niet de hele tijd naartoe getrokken wordt. Het kan ook slim zijn om het nieuws even te vermijden, of het in ieder geval maar één keer per dag te checken. Eindeloze berichten over ellende in de wereld helpen niet als je je al onrustig voelt. Tenslotte krijgen sommige mensen een onrustig gevoel als ze veel dingen delen op sociale media; misschien heb jij meer privacy nodig om je kalm en geaard te voelen.
4. Reflecteer
We hadden het hierboven al even over de mogelijke oorzaken van een onrustig gevoel. Je zag dat deze uiteenlopend en heel persoonlijk zijn. Om erachter te komen waar jouw onrustige gevoel vandaan komt, kan het helpen gewoon eens een lijstje te maken van dingen waar je over piekert. Wat zit jou nu dwars en wat heb jij nu nodig om in balans te komen en te ontspannen? Zo krijg je meer grip op je onrustige gevoel. Lukt het niet om zelf de oorzaak te achterhalen maar houdt het gevoel wel aan? Maak dan eens een afspraak met een coach of psycholoog. Over je onrustige gevoel communiceren met een ander helpt vaak.
5. Ga de natuur in
De wetenschap laat zien dat de natuur een enorme kalmerende kracht heeft. Alleen ernaar kijken kan het stresshormoon cortisol al doen afnemen in je lichaam. Cortisol is een van de stofjes die een rol spelen bij anxiety of onrustige gevoelens. Ga dus lekker wandelen in de natuur als je je onrustig voelt. Sta even bewust stil bij wat je onderweg doet: ga je een leuke podcast luisteren, rustgevende muziek, kletsen met een dierbare, of heb je juist behoefte aan stilte? Je lichaam weet wel wat het nodig heeft.
6. Massages
Uit onderzoek is gebleken dat massages (idealiter van 30 à 40 minuten) symptomen als pijn, depressie, angst en vermoeidheid kunnen verzachten. Dat komt onder andere omdat ze de aanmaak van het ‘knuffelhormoon’ oxytocine stimuleren. Dat effect zou weleens versterkt kunnen worden als je aangeraakt wordt door vertrouwde handen, dus kijk vooral je partner of een dierbare eens lief aan.
7. Mindfulness meditatie
Mindfulness meditatie gaat over het observeren van jouw innerlijke ervaring zonder oordeel. Dit kan helpen als je last hebt van een onrustig gevoel. Je las hierboven namelijk al dat gevoelens van onrust vaak rusten op een vicieuze cirkel van gedachten en gevoelens. Deze kun je met mediteren, en dan met name met mindfulness meditatie, mooi leren doorbreken. Je neemt je lichamelijke sensaties en gedachten gewoon waar, zonder ze te veroordelen of te versterken door erin mee te gaan. Als je hiermee oefent, zul je merken dat er veel ruimte ontstaat rondom onrustige gevoelens én onrustige gedachten, en dat je deze zo veel makkelijker los kunt laten. Meer lezen over mindfulness en hoe meditatie je kan helpen om de stilte in de storm te worden? Het boek Vind je innerlijke kracht van Swami Purnachaitanya is een aanrader. Verkrijgbaar via Bol.com, €21,99.