Veel mensen denken dat het nemen van een melatonine supplement een effectieve natuurlijke oplossing voor slaapproblemen biedt. Maar tenzij je een jetlag of specifieke gezondheidsproblemen hebt, kun je met dit middel beter niet op eigen houtje experimenteren. Dit supplement kan namelijk averechts werken en je biologische klok in de war brengen. Bovendien is er nog onvoldoende onderzoek gedaan naar de lange termijn effecten van melatoninesuppletie. Hieronder vertellen we je meer en delen we 3 alternatieve natuurlijke slaaptips.
Dit is waarom melatonine waarschijnlijk niet het slaapmiddel is dat je zoekt + 3 natuurlijke slaaptips
Dat melatonine in de meeste gevallen niet als effectief natuurlijk slaapmiddel kan worden gezien, betekent niet dat het niet hartstikke belangrijk is. Dit hormoon reguleert namelijk jouw interne 24-uursklok, ook wel bekend als het circadiaans ritme. Deze biologische klok bepaalt wanneer je lichaam wakker wilt zijn en wanneer het wilt slapen. Hij zit in het midden van je brein en wordt ook wel de suprachiasmatische kern genoemd. Zodra het donker begint te worden, geeft deze klok je hersenen een seintje dat het bijna tijd is om te gaan slapen. Je pijnappelklier, een endocriene klier in je hersenen, gaat vervolgens melatonine produceren. Het komt in je bloedbaan terecht en geeft je hele lichaam vervolgens een soort biologisch bevel: het is bijna bedtijd!
De timing van je slaap
Melatonine reguleert dus de timing van de slaap. Het zorgt ervoor dat je lichaam zich op het ‘goede’ moment klaar begint te maken om te gaan slapen. Het is dus geen slaapmiddel of echt ‘slaaphormoon’, maar reguleert je slaap-waakritme. Om dit onderscheid duidelijk te maken, kun je slaap zien als een zwemwedstrijd. Melatonine is de scheidsrechter die zegt: ‘Zwemmers, op jullie plek’ en het startsignaal geeft. De scheidsrechter doet echter niet zelf mee aan de wedstrijd. De zwemmers zelf zijn weer andere hersenregio’s en processen.)
Geen effectief middel
Dus als je gezond bent en geen jetlag hebt, is melatonine meestal geen effectief slaapmiddel. Als de slaap eenmaal aan de gang is, neemt de concentratie van melatonine namelijk langzaam af. Bij zonsopgang wordt er als het ware een rempedaal op de pijnappelklier ingetrapt. De afgifte van melatonine wordt afgesloten. En als dat hormoon niet meer circuleert, weet het lichaam dat de slaaptijd voorbij is. Tijd om aan een nieuwe dag te beginnen. Meer hierover kun je lezen in Matthew Walker’s boek Why We Sleep.
Wanneer een melatonine supplement?
Het kan zijn dat je lichaam onvoldoende in staat is om zelf genoeg melatonine aan te maken. Dit kan door bijvoorbeeld een verstoring in je hormoonhuishouding komen, of een biologische klok die uit balans is. In die gevallen kan een melatonine supplement helpen. Althans, als het voor een korte tijd in een lage dosis wordt genomen. Op de lange termijn kan het je biologische klok juist verder in de war brengen: je lichaam snapt niet meer uit zichzelf wanneer het bedtijd is. Bovendien is er nog veel te weinig onderzoek gedaan naar de lange termijn effecten van melatonine supplementen, en naar de effecten ervan op bijvoorbeeld zwangere vrouwen en depressieve mensen. Om het nog ingewikkelder te maken kan het ideale tijdstip van inname per persoon verschillen. Het is dus wel duidelijk dat je zo’n supplement beter alleen na zorgvuldig overleg met je arts kunt nemen.
Nidra deep sleep oil
Slaap 30 nachten dieper en word energieker wakker met deze ayurvedische wonderolie.Bestel nu
3 slaaptips
Benieuwd wat je wél zonder zorgen thuis kunt uitproberen om beter in en door te slapen? Probeer onderstaande slaaptips eens uit.
1. Slaaptips uit de Ayurveda
De Ayurveda is een 5000 jaar oud holistisch gezondheidssysteem voor het verzorgen van lichaam en geest. Om te bepalen hoe het komt dat iemand slecht slaapt, kijkt men binnen de Ayurveda eerst welk body/mind type je bent: Vata, Pitta, of Kahpa. Vata types hebben verreweg het meeste slaap nodig, bij voorkeur 8 tot 9 uur. Het masseren van je voetzolen en hoofd met een goede ayurvedische olie doet wonderen om gespannen Vata’s tot rust te brengen. Pitta’s hebben over het algemeen voldoende aan 7 tot 8 uur slaap per nacht. Een glas warme melk voor het slapen gaan, eventueel met een half theelepeltje ghee (geklaarde boter) erin, kan helpen om een diepere slaap te creëren. Kapha types hebben het minste slaap nodig: 7 uur per nacht is meestal voldoende. Wat voor zowel Vata’s, Pitta’s als Kapha’s geldt is dat rond 22.00 uur naar bed gaan en rond 06.00 uur opstaan het gezondst is. Je interne fysiologische klok kan zich dan het beste afstemmen op het ritme van de natuur.
2. Creëer een slaapritueel
Een kalme geest is belangrijk om goed in én door te kunnen slapen. Een slaapritueel kan daarbij helpen. Probeer het ‘Make your night ritueel’ bijvoorbeeld eens. Het helpt ook om elke avond in een notitieboekje op te schrijven wat je de volgende dag moet doen en niet mag vergeten. Vestig je aandacht op de dingen waar je dankbaar voor bent en de volgende ochtend je bed voor uit wilt komen. En probeer, als je eenmaal in bed ligt, eens een bodyscan te doen. Als je blijft oefenen, is de kans groot dat je uiteindelijk in dromenland belandt.
3. Yoga Nidra
Yoga Nidra betekent letterlijk ‘slaap van de yogi’. Maar het is alles behalve slapen zoals je ’s nachts doet. Zie het als een zeer diepe vorm van meditatie. Via Yoga Nidra kom je in de ruimte tussen waken zijn en slapen. Het brengt je in een schemergebied waarin je rationele brein slaapt, maar je onderbewuste actief blijft. Door de diepe ontspanning verwerk je prikkels, neemt de spierspanning in je lichaam af en dalen je bloeddruk en hartslag. Precies wat je nodig hebt om in slaap te komen. Wil je Yoga Nidra zelf proberen? Bestel dan voor slechts €19,95 het Holistik Yoga Nidra & Slaap Pakket met 3 nidra’s van één van de beste teachers van Nederland: Suze Retera.
Bronnen: Slaapwijzer en Misverstanden over melatonine.