videocam Heb jij al een Healthy Spring Box bemachtigd?

Tao-leraar: 5 manieren om je vrouwelijke yin energie te laten ontwaken

Heart + Soul
yin energie tao
Alex van Galen

Alex van Galen
30.07.2023

Als je naar het nieuws kijkt lijkt de wereld flink uit balans, waardoor je zelf ook sneller uit balans kunt raken. Maar volgens Tao leraar Alex van Galen is de wereld juist haar balans terug aan het vinden. Onze cultuur is eeuwenlang extreem mannelijk (yang) geweest en we zien nu overal om ons heen dat dat niet meer werkt. We zitten middenin een massaal ontwaken van vrouwelijke yin energie. En het beste dat je kunt doen voor je individuele groei is meedeinen op die flow. Dat doe je zo. 

Tao-leraar: 5 manieren om je vrouwelijke yin energie te laten ontwaken

Alex: ‘We leven in een tijd waarin een meer vrouwelijk getint spiritueel bewustzijn ontwaakt dat verbonden is met de aarde en de zachte kracht van yin energie. Maar als je dat niet doorhebt blijf je proberen om je problemen op de oude, ‘mannelijke’ manier op te lossen. Door extra je best te doen, nog meer controle te krijgen, en te blijven denken in termen van ‘ik’ tegen ‘de wereld’. Je krijgt je balans juist het snelst terug door je vrouwelijke yin energie te omarmen en jezelf mee te laten voeren op die stroom van verandering. Dit geldt voor mensen van elke genderidentiteit. Maar hoe doe je dat?

Wat is yin energie precies?

Yang is snelle, actiegerichte energie die doelen nastreeft en gefocust is op controle van de wereld om je heen. Yin energie, daarentegen, is een meer zachte, ontspannen energie die nieuw leven doet ontkiemen en één is met de aarde en natuur. Yang is denken, yin is voelen. Yang is de ‘hemel’ van mentale structuren en steeds grotere prestaties. Yin is ‘de aarde’ en verbonden met al het leven zonder er tegen te vechten. In de zomer gebruikt de natuur yang energie om de bladeren te laten groeien. In de winter trekt alles zich weer terug met de yin energie om zich voor te bereiden op een nieuwe geboorte. Als je gelooft dat het altijd beter en nóg beter moet in je leven en dat bijvoorbeeld je inkomen en status altijd moeten groeien, dan is je houding uit balans. Inzien dat yin en yang allebei bij het leven horen, is volgens Taoïsten het begin van wijsheid en geluk.

Kenmerken van teveel yang

Heb je een te veel aan yang energie? Dat kun je bijvoorbeeld hieraan merken:

 • Je kunt moeilijk je gedachten stopzetten
 • Je kunt moeilijk ontspannen
 • Je staat altijd ‘aan’
 • Je bent voortdurend moe (je nieren die yin energie opslaan raken uitgeput als je alleen maar vurige yang energie cultiveert)

Een te veel in yang energie uit zich ook al duizenden jaren in spiritualiteit op de volgende manieren:

 • Jezelf afkeren van de wereld om in een grot te mediteren
 • Alleen maar streven naar verlichting
 • Neerkijken op gevoelens en natuurlijke verlangens
 • Je seksualiteit onderdrukken
 • Urenlang visualisaties gebruiken om een bepaald bewustzijn te forceren
 • Affirmaties gebruiken om je gevoelens de baas te worden
 • Je lichaam zien als iets onreins

Spiritualiteit met yin energie

Spirituele stromingen met veel yin energie zijn millennia onderdrukt door de heersende vormen van spiritualiteit die sterk yang-gericht waren. Denk daar bij aan de spiritualiteit van de Kelten, Native Americans, de Inuït en de Aboriginals. Ook het Taoïsme werd eeuwenlang onderdrukt, omdat Chinese heersers geen grip kregen op hun ‘yinne’ manier van leven. Taoïsten zagen ambitie en macht als iets lachwekkends, want je kunt beter mét de kracht van de natuur werken dan er controle over proberen te krijgen. De praktische inzichten van de Taoïsten zijn juist nu heel bruikbaar voor ons in het westen. Laten we daar dieper induiken.

Mini-workshop Jezelf aarden

van

€89,-

€79,-

Een gezond lichaam & een stressvrije geest? Leer jezelf aarden met duizenden jaren oude Taoïstische technieken.
Bestel nu voor €79,-.

Bestel nu! Alex van Galen

Hoe omarmen Taoïsten hun yin energie?

Taoïsten streven naar harmonie tussen yin en yang. Ze omarmen hun yang energie dus ook, maar zorgen dat ze eerst goed gegrondvest zijn in yin energie. Vuurenergie kan anders namelijk voor schade zorgen in je energiesysteem. Gronden in yin energie doen ze op de volgende manieren.

1. Contact maken met de aarde

De aarde is de ultieme bron van yin energie. Regelmatig contact maken met de aarde is daarom een heerlijke manier om je leven meer in balans te brengen. Dat doe je niet alleen maar door met je blote voeten op het gras te lopen, maar vooral door de energiekanalen in je benen (waterkanalen) beter te openen en aardingsoefeningen te doen. De koele energie uit de aarde voedt de waterenergie in je nieren, die vaak uitgeput zijn door ons ‘vurige’ leven. Het contact met moeder aarde geeft daarbij een gevoel van geborgenheid en verbinding met alles wat leeft. Als je goed geaard bent, wordt het heel moeilijk om de aarde te zien als een object dat je alleen maar ‘gebruikt’ voor je eigen gewin. Dat bewustzijn zie je nu overal om je heen weer opkomen. Bij het contact met de aarde hoort ook het respecteren van de cyclus van het leven in plaats van de focus leggen op lineaire doelen en prestaties.

2. Uit je hoofd in je lichaam zakken

Je lichaam is ook yin en daarom is het zo heerlijk om je lichaam te masseren, strelen of diepgaand te ontspannen zodat de energie weer beter kan stromen. Mannelijk energie is heet en stijgt op in je lichaam. Als je teveel yang energie hebt zit je daarom vooral in je hoofd. Vrouwelijk energie is meer koel en stroomt net als water naar beneden, de aarde in. Omdat je heel je leven gewend bent aan teveel yang energie, stuurt je energiesysteem alle chi die je hebt bijna automatisch naar je hoofd. Met spanningen en slapeloze nachten tot gevolg. Zo krijg je ook sneller negatieve gedachten over je eigen lichaam, omdat je er vanuit je hoofd geen verbinding mee voelt. Daarom houden Taoïsten ook zo van massage en zelfmassage. Dat is niet alleen de snelste manier om chi op gang te brengen en weer in je lichaam te zakken, maar het is ook een hele therapeutische vorm van zelfzorg die je een liefdevolle band met je eigen lichaam geeft. Wil je minder in je hoofd zitten door je diep te verbinden met de aarde? Hier kun je je inschrijven voor mijn mini workshop ‘Jezelf Aarden’, met speciale korting voor Holistik lezers.

3. Helend contact maken met je seksuele energie

Voor mannen én vrouwen is het belangrijk om op een genezende manier contact te maken met de vrouwelijke waterenergie in je nieren en de seksuele energie in je bekkengebied. Voor veel vrouwen is het een bevrijdende ervaring om hun baarmoeder en vagina echt te ‘bewonen’, waardoor je op een heel directe manier in contact komt met de oerkracht van je eigen yin energie.

4. Meer Yin omgaan met jezelf en je emoties

De afgelopen tweeduizend jaar hebben we geleerd dat onze emoties maar lastige verschijnselen zijn die we snel onder controle moeten krijgen. Maar zachter en meer yin met jezelf omgaan is voor veel mannen én vrouwen een grote doorbraak. Dat doe je om te beginnen door met je emoties te werken in plaats van ertegen. Als je negatieve emoties voelt opkomen, druk je ze niet weg maar maak je er eerst contact mee. Taoïsten doen dat niet in hun hoofd (denken en praten is yang) maar in hun lichaam. Juist in je lichaam heb je alle negatieve emoties opgeslagen die je ooit hebt gevoeld. Of beter gezegd: niet hebt gevoeld, want in een natuurlijke staat stromen emoties gewoon door je lichaam heen. Ze blijven alleen in je lichaam ‘hangen’ als je ze probeert weg te drukken. Dan blokkeer je de stroom energie en blijft emotionele stress als een soort samentrekking achter in je organen. Daar liefdevol contact mee maken is de snelste manier om die energie weer te laten stromen.

Niet dwingen maar ‘erbij blijven’

Door gewoon met liefdevolle aandacht bij de blokkade in je lichaam te blijven, begint de chi als vanzelf weer te stromen. De energie die dan vrijkomt kun je dan eindelijk weer inzetten voor positieve dingen. En dat is voor veel mensen een heilzame ervaring, want rondlopen met blokkades zuigt energie.

5. Je laten meevoeren op de stroom van het water

Vrouwelijke energie stroomt beter als je je ontspant en niet teveel op doelen probeert te focussen. Natuurlijke groei is volgens Taoïsten geen prestatie, maar ervaar je juist als jezelf mee laten voeren op de stroom van het water. Water is niet voor niets veel sterker is dan de hardste steen. Als je echt in je vrouwelijke kracht staat ben je beter geaard in je lichaam en je emoties. En vanuit die zachte kracht kun je je leven veel beter aan.’

Mini workshop ‘Jezelf Aarden’ met Holistik korting

Taoleraar Alex van Galen helpt je contact te maken met je lichaam en alle ideeën los te laten die je natuurlijke groei en ontwaken tegenhouden. Hij geeft (online) workshops om je te aarden en emotionele blokkades in je lichaam op te lossen. Wil je minder in je hoofd zitten door je diep te verbinden met de aarde? Volg dan nu de miniworkshop ‘Jezelf Aarden’. Als lezer van Holistik betaal je slechts €79 in plaats van €89. Klik hier om gebruik te maken van deze aanbieding.

Mini-workshop Jezelf aarden

van

€89,-

€79,-

Een gezond lichaam & een stressvrije geest? Leer jezelf aarden met duizenden jaren oude Taoïstische technieken.
Bestel nu voor €79,-.

Bestel nu! Alex van Galen

Meer lezen van Alex

Tao-leraar: waarom emotionele heling begint bij je organen
Het spel van wolken en regen: zo geniet je urenlang van seks op de Taoïstische manier
Karma: met déze Taoïstische inzichten laat je oude karmische patronen los
Aangeboren zielskwaliteiten: met deze Taoïstische meditatie bloeien ze op
Spiritueel ontwaken: deze 3 belangrijke inzichten helpen je verder op jouw pad
Spiritual bypassing: aan déze 7 signalen herken je deze grote valkuil op jouw spirituele pad

 

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.