Het helen van je innerlijke kind: déze 5 leefregels geven houvast

Heart + Soul
innerlijk kind

Nathalie Meertens
20.01.2022

Als je innerlijke kind veilig is en zich geborgen voelt, voel je je krachtig en zit je vol vertrouwen en levensmoed. Heeft het daarentegen heling nodig, dan zul je steeds opnieuw worden achtervolgd door dezelfde obstakels en overlevingsmechanismen. ‘Je innerlijke kind laat je ofwel door het leven dansen of er moe doorheen sloffen, afhankelijk van hoe het zich voelt,’ schrijft de therapeute Susanne Hühn in haar boek Het helen van je innerlijke kind. Hoe je het ook wendt of keert, voor een gelukkig en gezond leven heb je een gelukkig en gezond innerlijk kind nodig. Het vormt een poort naar jouw creativiteit, levenslust en onbevangenheid. De onderstaande 5 leefregels uit Susanne’s boek helpen jou de relatie met je innerlijke kind te versterken en het de ruimte in je leven te geven die het verdient. 

Het helen van je innerlijke kind: deze 5 leefregels geven houvast

Principe 1. Als iemand gemeen tegen je doet, mag je huilen en je hoeft niet meer naar hem toe te gaan.

Reageer je soms ogenschijnlijk ‘overdreven’ tijdens een conflict of in alledaagse situaties? Begrijp je niet waarom je plotseling zo woedend, intens verdrietig of paniekerig bent? De kans is groot dat dit je innerlijke kind is dat om aandacht vraagt. Je reageert niet overdreven, je reageert simpelweg op meerdere situaties tegelijk. Je innerlijke kind is herinnerd aan een gebeurtenis in het verleden en is daarvan geschrokken. Als je dit nog niet door hebt kan jij op jouw beurt schrikken van je reactie en jezelf ervoor veroordelen. Maar dat werkt averechts. Hoe meer je je de emoties van je innerlijke kind onderdrukt, hoe meer ze juist blijven doorschemeren in jouw volwassen interacties.

Time-out

Is je innerlijke kind van slag geraakt? Neem dan als het kan een time-out en stel het gerust. Erken zijn of haar pijn, schrik en angsten in al hun heftigheid. Vraag jezelf: Als ik nu kon doen wat ik wilde, zou ik… (bijvoorbeeld: weglopen, huilen, schreeuwen, de ander aanvallen). Laat je innerlijke kind hier vrijelijk zijn of haar impulsen met je delen en erken ze. Vertel het vervolgens dat je het hier nu even veilig achterlaat terwijl jij als volwassene rustig gaat reageren op de betreffende situatie. En dat je straks weer even komt kijken hoe het met hem of haar gaat.

Roots Meditatiepakket & Dossier

Wijze lessen van o.a. Els van Steijn over de belangrijkste missie van je leven: het helen van (oude) pijn uit de familielijn
Bestel nu! Holistik Roots Pakket Els van Steijn

Meer lezen?

Je innerlijke kind: aan deze 5 signalen merk je dat het vraagt om heling
Jouw innerlijke kind: dit is waarom een goede relatie met ‘je lagere zelf’ van levensbelang is 
Wanneer je als kind de steunpilaar van je ouders wordt: 7 vormen van parentificatie
Niet te onderschatten: de impact van je kindertijd op je huidige relatie

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.