Imago coach & stylist legt uit: dit is hoe kleding kan bijdragen aan jouw soul purpose

Heart + Soul
Alter Selina imago coach & stylist
karlijn visser

Karlijn Visser
06.04.2018

Telkens als wij Selina Martin tegen komen op straat of op een event worden we altijd blij. Haar knappe serene verschijning matcht altijd perfect met haar outfit. Super inspirerend, want haar stijl versterkt haar warme persoonlijkheid. Kijk daarom dan ook niet gek op dat Selina werkzaam is als imago coach & stylist en alles weet over de kracht van kleding. Oppervlakkig? Alles behalve! Ze werkt op een duurzame en holistische manier aan de binnenkant, zodat jij precies weet wat je uitstralingswens is en deze kunt matchen met je soul purpose (zoals men dat zo mooi op z’n Engels zegt). 

Imago coach & stylist legt uit: dit is hoe kleding kan bijdragen aan jouw soul purpose

Alter SelinaSelina (33) is getrouwd met Jeroen en mama van Dax (7) en Loulou (4). Ze woont in Amsterdam en is eigenaresse van Alter, haar bedrijf van waaruit ze werkt als imago coach & stylist. “Ik coach ondernemende vrouwen om middels kleding hun bedrijfsmissie en persoonlijke merkverhaal te onderstrepen.” Daarnaast helpt ze als merkendokter bij het vertalen van hun bestaande identiteit.

Wat betekent voor jou de verbinding tussen innerlijk & uiterlijk?

Selina: Die is allesomvattend. Ik zie het overal in terug. Het is bijna een soort levensfilosofie geworden. Zeker in de huidige maatschappij waarin we worstelen met de continue zichtbaarheid d.m.v. social media, in combinatie met de groeiende drang naar een gebalanceerd en evenwichtig leven. Dat schuurt en levert algauw vragen op als: ‘Hoe bewust ben ik me eigenlijk van wat ik draag?’ ‘Wat zegt mijn kleding over mij?’ ‘Doe ik dit wel goed?’ ‘Hoe wíl ik hiermee omgaan en hoe kan ik mijn authenticiteit daarin behouden?’ De wereld om ons heen wordt steeds kleiner waardoor er een immense grijze mensenmassa is ontstaan. Mensen zien er overal nagenoeg hetzelfde uit, waardoor traditionele klederdracht en lokale kledingstijlen verdwijnen naar de achtergrond. Toch is er ook een tegengeluid. We willen namelijk helemaal niet allemaal hetzelfde zijn. We willen kleur bekennen en onze authenticiteit vieren. Ik heb het tot mijn specialiteit gemaakt om dit verbindingsproces succesvol te begeleiden en de vertaalslag te maken naar een herkenbare, persoonlijke stijl. In focus en in flow de verbinding en vertaling maken van wie jij bent naar wat je (uit)draagt. Dat is mijn werk, and I love it!

Hoe werk je als imago coach & stylist?

Alter werkwijze Selina imago & stylistSelina: Mijn werkwijze is eigenlijk samen te vatten in de hiernaast geplaatste illustratie. Die stip in het midden is de kern. De plek van de zogenaamde samensmelting. Wanneer we dat punt bereiken is de cirkel rond. Het startpunt ben jij en je kernwaarden. Ik gebruik het intakegesprek om zoveel mogelijk te weten te komen over de innerlijke drijfveren. Wie ben je, wat wil je, hoe uit zich dat, wat wil je veranderen, waarin wil je groeien? Hetzelfde geldt voor iemands uiterlijke wensen. Wat inspireert je, wat is je uitstralingswens, welke kleuren en kledingkeuzes passen daarbij? Deze informatie wordt omgezet tot een persoonlijk traject dat ik voor iedereen op maat samenstel.

Ga je als stylist mee met trends of doen die er niet meer toe wanneer je meer op de binnenkant bent gefocust?

Selina: Trends zijn mooie dingen. Ik zie het als inspiratie, noem het triggers om iets nieuws uit te proberen en misschien wel toe te voegen aan je bestaande garderobe. Ik ervaar zelf dat trends op mij geen acuut effect meer hebben. Ik heb inmiddels een goed beeld van mijn figuur en uitstralingswens en kan daarin gemakkelijk kledingkeuzes maken. De drang om overmatig te shoppen is daarmee eigenlijk ook verdwenen, een mooie bijkomstigheid. Wanneer je garderobe klopt heb je niet zo vaak iets nieuws nodig en ‘winkel’ gewoon voor iedere gelegenheid in je eigen kledingkast!

Hoe lees jij iemands outfit?

Alter Selina imago coach & stylistSelina: Voor mij is het meestal direct voelbaar als het niet ‘klopt’. Ik zie het vaak terug in outfits die ogen als een ratjetoe óf die juist helemaal niets zeggen. Als je daarop doorvraagt stuit je vaak op een keuzeprobleem. De één wil een statement maken tijdens een belangrijke presentatie of een eerste date. De druk om te presteren is hoog en dit resulteert vervolgens in een kakofonie van kleuren, prints en stijlen. Less is more zeg ik vaak, maar ook daar kun je in doorslaan. Doordat je zoveel stress ervaart tijdens het samenstellen van een geschikte outfit, trek je uit pure frustratie gewoon je dagelijkse kloffie aan en kom je totaal underdressed voor de dag. Zo zonde, want kleding is juist die X-factor die jouw verhaal ondersteunt en compleet maakt. Herkenbaar?

Wat vertelt kleding je over je eigen binnenwereld?

Selina: Ik heb een mooie oefening die je uitstralingswens inzichtelijk maakt. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een pen, papier en een ongestoord moment voor jezelf.
1. Ga ergens zitten waar je niet gestoord kunt worden.
2. Sluit je ogen als je dit prettig vind en kom met je gedachten naar het hier en nu.
3. Herhaal hardop (of in gedachten) een aantal keer de volgende zin: ‘Mijn uitstralingswens is…’ Laat het einde van deze zin bewust open en schep ruimte om deze stilte te vullen.
4. Pak nu je pen en papier en schrijf ongeremd alle woorden, kreten en zinnen op die naar boven komen. Dit kunnen bepaalde kledingstukken zijn, een persoon die je inspireert of een quote die je raakt. Ik daag je uit om groot en grenzeloos te denken en hierin geen rekening te houden met je figuur, je leeftijd, je functie enz. Deze oefening is juist bedoelt om vrij en in flow jouw uitstralingswens op papier te vangen.
5. Stop met schrijven wanneer je voelt dat het ‘af’ is.
6. Lees nu eens terug wat je allemaal hebt opgeschreven. Welke woorden springen eruit, kun je een rode draad ontdekken, wat komt steeds weer naar voren?
7. Probeer deze input te filteren en terug te brengen naar 3 zinnen die jouw uitstralingswens samenvat.

Hoe draagt kleding bij aan het uitdragen van je soul purpose?

Selina: Met kleding kun je verhalen vertellen en bijdragen aan de algehele communicatie van jouw (bedrijfs)missie en de intentie die daaraan ten grondslag ligt, je soul purposeZo knoop ik bijvoorbeeld mijn blouses altijd tot bovenaan dicht. Dit geeft me een gevoel van veiligheid en innerlijke kracht. Wanneer ik dit ‘uniform’ draag kan ik de wereld aan. Het geeft mij de energie die ik nodig heb om mijn doelen te behalen en mijn persoonlijke missie te volbrengen. Kleding kan het innerlijk en uiterlijk laten versmelten. Deze twee (tegen)bewegingen komen samen in mijn werkwijze en vormen twee krachtbronnen met een transformerende werking. “Connecting inside & out.”Kijk voor meer informatie over Selina en haar werk op thisisalter.nl

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Credits openingsbeeld: Emma Peijnenburg
Credits 1e foto in artikel: Vivian Hoorn
Credits 2de foto in artikel: Tom ten Seldam

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link