Venkel geeft succesnummer prijs: vegan dip als multitasker

by Elnaz Bahrami 05.04.2018

Als je eenmaal een goede basis in huis hebt, kan je wat Elnaz Bahrami eindeloos variëren met een smaakvolle dip. Schep ‘m over je pasta, als dressing in een salade of serveer de dip bij een plankje met groente crudité. Elnaz is het culinaire wonder achter de menukaart van haar biologische saladebar Venkel in Amsterdam en weet wat smart cooking is. We vroegen haar om het recept van haar lievelingsdip. Dat is deze vegan variant op basis van champignons en lekker veel knoflook.  

Venkel geeft succesnummer prijs: vegan dip als multitasker van pastasaus tot beleg tot dressing

Benodigdheden
– Pan
– Staafmixer

Ingrediënten

– 2 gele uitjes
– 8 tenen knoflook
– 150 ml plantaardige olie (neutrale smaak, olijfolie is vaak te sterk van smaak)
– 700 gram champignons
– 1 eetlepel gedroogde tijm
– 1 eetlepel gedroogde rozemarijn
– 250 ml hazelnootmelk (of een andere notenmelk)
– 150 ml sojasaus
– 3 eetlepels havermeel

Bereidingswijze vegan dip

Snipper de ui en knoflook. Snij de champignons klein. Zet de overige ingrediënten klaar. Plaats de pan op het vuur en verhit de olie. Fruit vervolgens eerst de ui mooi geel en voeg daarna de knoflook toe. Als alles goed goudkleurig is (en lekker zoet dus) voeg je de kruiden toe. Hussel deze kort in de hete olie zodat de smaken goed vrijkomen. Zorg er voor dat ze niet aanbranden. Voeg daarna de champignons toe en roer alles goed door. Zet het vuur iets lager en laat alles bakken. De champignons zullen flink gaan krimpen. Roer er af en toe in en laat ze goed bruin worden.

Voeg vervolgens sojasaus en melk toe. Strooi daarna het havermeel in de pan. Let erop dat je het meel goed mixt en er geen klontjes ontstaan. Het meel zorgt ervoor dat de saus bindt, dus je wil dat hij goed verdeeld is. Breng het aan de kook en laat het geheel even sudderen, dit zorgt ervoor dat het een dikke saus wordt.

Is de saus dik genoeg naar je zin? Haal dan de pan van het vuur en laat afkoelen. Daarna mix je alles met een staafmixer voor een romige egale dip, die je zo over je pasta kan opdienen. Maar die je ook kunt gebruiken als een dip bij in reepjes rauw gesneden groenten zoals komkommer, wortel, bleekselderij, paprika. Of lekker smeren over een sneetje brood. Ook heerlijk!

Om een dressing van deze basis te maken heb je een zuurtje nodig en iets meer olie:
– 200 ml appelciderazijn
– 600 ml plantaardige olie
Terwijl je ‘m blend met een staafmixer giet je langzaam de azijn erbij en daarna de olie. Let wel op: dit is een flinke hoeveelheid (in totaal zo’n 1,5 liter). Als je maar een deel van de dip gebruikt, pas dan de hoeveelheden van olie & azijn aan naar verhouding.

Over Venkel

Vier jaar geleden opende Venkel haar deuren. En vanaf dag één zijn we fan van deze biologische saladebar, gerund door Elnaz Bahrami. Bij Venkel vind je het hele jaar door heerlijke salades, maar ook homemade soep (zoals deze rode bietensoep) en vegan toetjes zoals hun beroemde bananentaart. Over 2 weken opent Venkel de deuren in Amsterdam Oost van haar tweede vestiging, die Elnaz samen met haar maatje Hiske Sportel gaat runnen. Verwacht een uitgebreid ontbijt- en borrelmenu en een gigantisch zonovergoten terras. venkelsalades.nl, Albert Cuypstraat 22 én Javastraat 55 in Amsterdam.

venkel, vegan dip

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN