Je wordt ineens klaarwakker midden in de nacht en kunt niet meer slapen. Je hebt een droge, jeukende huid die alleen maar erger lijkt te worden. Je hebt overdag – maar vooral ’s nachts – last van hitte-aanvallen. Je buik is opgezet en hebt constipatie of voortdurend aanvallen van diarree. Je hebt last van maagzuur en maagpijn. Op sommige dagen doen al je gewrichten pijn. Je voelt je neerslachtig, angstig en gestrest. Herken jij jezelf in een van deze symptomen? Dan zou het heel goed kunnen dat het aan een histamine intolerantie ligt. Laura Kluyver, natuurgeneeskundig therapeut, ervaringsdeskundige en – inmiddels weer – levensgenieter, vertelt je meer.
Wat is histamine intolerantie?
Laura: ‘Histamine is een hormoon dat van nature wordt aangemaakt vanuit je mestcellen. De mestcellen bevinden zich in vrijwel alle weefsels van het lichaam en zijn het meest vertegenwoordigd in je darmen en longen. Deze cellen worden actief op het moment dat er een indringer je lichaam binnentreedt. Denk bijvoorbeeld aan een (griep)virus, bacterie, (voedsel)allergeen of een schimmel. De mestcellen worden direct geactiveerd en laten stoffen vrij om de indringer onschadelijk te maken. Een van die stoffen is histamine.
Positieve functies histamine
Histamine heeft verschillende functies in het immuunsysteem, de hersenen en spijsvertering. In al haar functies zorgt histamine voor een tijdelijke ontstekingsreactie in je lichaam. Dit doet histamine om je te helpen de indringer te lozen. In principe is dit een mooi mechanisme, want zonder onze mestcellen zouden we letterlijk kunnen sterven aan een eenvoudige griep. De werking op je immuunsysteem is doorgaans dus zeer effectief. Histamine is een zogenoemde ‘biogene amine’ net als de neurotransmitters adrenaline, dopamine en serotonine dat zijn. Deze stoffen hebben allemaal een effect op je hersenen en hiermee je mentale welzijn. Zijn al je neurotransmitters in balans? Dan ben jij ook in balans. Naast het effect van histamine op je brein en je immuunsysteem, heeft histamine ook een werking op je spijsvertering. Zo helpt histamine bijvoorbeeld met de aanmaak van maagzuur dat belangrijk is voor de vertering van eiwitten en opname van belangrijke voedingsstoffen. Over maagzuur gesproken: wist je dat maagzuur en oprispingen vaker met een tekort dan met een teveel aan maagzuur te maken hebben?
Van positief naar negatief
In eerste instantie klinkt histamine als een zeer positieve stof. Maar histamine kan naast je vriend ook een enorme vijand worden. Dat zit zo: wanneer je lichaam veel histamine vrijmaakt om je te ondersteunen, is dat in de basis positief. Maar hoge histaminespiegels horen van tijdelijke aard te zijn en dienen na enige tijd (max. 48 uur) weer te zakken naar normaal. En hier ligt een groot gevaar: wat nu als je lichaam niet over de middelen beschikt om je histaminespiegel weer te laten zakken?
Symptomen histamine intolerantie
Wanneer je lichaam de histaminespiegels van nature niet meer naar beneden kan brengen, ontstaat er een groot probleem: je lichaam blijft dan gedurende lange tijd in staat van ontsteking. Ook als de indringer al lang verdwenen is. We begrijpen vast allemaal dat het ongezond is om dagelijks blootgesteld te worden aan heftige ontstekingsreacties in ons lichaam. Het maakt je lichaam zowel fysiek als mentaal ongezond. Het niet kunnen afbreken van histaminespiegels noemen we een histamine intolerantie.
Oorzaken histamine intolerantie
Er zijn verschillende oorzaken die een histamine intolerantie in de hand werken. In elk geval weten we inmiddels vrijwel zeker dat er sprake is van een erfelijke belasting. Mensen met een flinke histamine-gevoeligheid of intolerantie hebben vaak meer mestcellen dan gemiddeld. Tevens ontbreken er bepaalde enzymen die de histamine weer horen af te breken. Vaak zie je op jonge leeftijd al bepaalde intoleranties of allergieën ontstaan. Het kan zijn dat er ook jaren tussen zitten waarin je nauwelijks last hebt van klachten en zo ineens: BOEM – je lichaam staat op zijn kop!
Grootste triggers op rij
- Chronische stress of trauma
- Een bacteriële, virale of parasitaire infectie
- Dysbiose in de darmen
- Aandoeningen van het maag/darmstelsel (ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa of Coeliakie bijvoorbeeld)
- Langdurig gebruik van ontstekingsremmers
- Hormonale disbalans
Deze oorzaken kunnen dus per persoon verschillen of je hebt een combinatie van oorzaken te pakken. De symptomen die een histamine intolerantie kunnen veroorzaken zijn nog veel diverser: dit maakt het ontdekken van een histamine intolerantie vaak ook erg lastig.
Histamine: de symptomen
Ik ga nu een enorme opsomming schrijven waar je wellicht steil van achterover slaat. Het is zelfs ondoenlijk om al deze symptomen te categoriseren maar ze zijn allemaal histamine gerelateerd:
Huiduitslag, vlekken, roodheid, netelroos, aanhoudende vermoeidheid, jeuk, blozen en ernstig zweten, gewrichtspijn, botpijn, hoofdpijn, tachycardie (hartritmestoornissen), tranen in de ogen / droge ogen, oogpijn, moeite met bewegen, duizeligheid, lage lichaamstemperatuur, onverklaarbaar vitamine B12-tekort, gevoelig voor licht / geuren / chemische reacties, moeizame menstruatie, gevoelloosheid en tinteling in het gezicht en ledematen, huid voelt branderig aan , onverklaarbare angst, plotselinge bloeddrukdalingen, flauwvallen, aanhoudende diarree, braken, onverklaarbaar gewichtsverlies of toename, cognitieve stoornissen, sinusproblemen, pijn op de borst, problemen met het gezichtsvermogen, haaruitval, zweertjes in de mond, misselijkheid, zwelling en ontsteking, vreemde reacties op insectensteken, anesthesie problemen, bloedarmoede, problemen met de schildklier, verminderde botdichtheid, onverklaarbare zwakte, kortademigheid, gevoeligheid voor zonlicht, temperatuur (warm / koud) gevoeligheid, problemen met voedsel, dranken, , anafylaxie, gastro-intestinale klachten , opgeblazen gevoel ( SIBO), onverklaarbare reacties op medicatie, vergrote lever / milt, lever / milt / blaas, nierpijn, vergrote lymfeklieren, frequent urineren, terugkerende infecties, neuropathische pijn, obstipatie (MCAS), ijzertekort, onverklaarbare blauwe plekken, bloeding, malabsorptie, tinnitus (gehoor problemen), huidletsels of zweren (mastocytose).
Deze symptomen doorlopen een rotatieproces. Waarom zo veel symptomen? Dat komt omdat mestcellen bij vrijwel elk lichaamsproces betrokken zijn en zelfs in de hersenen te vinden zijn.
Histamine intolerantie genezen
Wat ik nog niet verteld heb, is dat ik zelf jarenlang last heb gehad van een flinke histamine intolerantie. Als natuurgeneeskundig therapeut heb ik alles op alles moeten zetten om erachter te komen wat er met mij aan de hand was. Nadat ik door de hele medische -en natuurgeneeskundige molen ben gehaald, kwam er niets uit: ik voelde mij verloren. Tot ik op een Amerikaans artikel stuitte waar histamine intolerantie genoemd werd. Er ging een wereld voor me open. Dankzij mijn natuurgeneeskundige achtergrond en medische kennis heb ik in een jaar tijd mijn histamine klachten vaarwel kunnen zeggen. De eeuwige slapeloosheid, nachtelijke hitte-aanvallen, oedeem en extreme stressgevoeligheid zijn eindelijk verleden tijd. Nadat ik mijn eigen proefkonijn ben geweest, werd het tijd om deze methode toe te passen in mijn praktijk. En met succes! Inmiddels heb ik honderden mensen geholpen om van hun histamine intolerantie af te komen.
Histamine Vrij Leven: het traject
Om deze auto-immuunziekte een gezicht te geven, heb ik besloten om mijn methode om te zetten naar een online traject. Zo krijgt histamine intolerantie niet alleen naamsbekendheid maar kan ik vooral nog veel meer mensen helpen die al jaren op zoek zijn naar een manier om van hun klachten af te komen. De geboorte van dit online traject is te danken aan een geweldig creatief team dat al mijn wensen, adviezen en kennis heeft weten om te zetten in tekst en beeld: Het Histamine Vrij Leven Traject is geboren. Wil jij eindelijk verlost worden van jouw klachten en heb je alles al geprobeerd? Dan is dit traject iets wat je serieus zou kunnen overwegen. Voor Holistik zal ik een aantal artikelen schrijven waarbij we telkens dieper ingaan op een specifiek symptoom van histamine intolerantie.’
WEBINAR 21 april 2024 – Histamine: stille sloper van jouw gezondheid
Op zondagavond 21 april organiseren we samen met Laura Kluyver een live webinar tussen 19.00 uur en 20.30 uur. Daarin nemen we histamineklachten uitgebreid onder de loep. Nu het voorjaar is, spelen histamineklachten extra op bij mensen met hooikoorts. Denk aan waterige ogen, jeuk in je keel, niezen, snotterig zijn en moe. Hooikoorts lijkt door de jaren heen wel “gewoon” te zijn geworden. Hoeveel mensen ken je wel niet om je heen die er last van hebben? Of misschien ben jij wel een van de ongelukkigen die elke keer weer een klap in het gezicht krijgt zodra je naar buiten gaat.
Hooikoorts wordt veroorzaakt door een allergische reactie op pollen. Dit is algemeen bekend. Minder bekend is de onderligger van deze reactie, namelijk: histamine. Histamine is een lichaamseigen hormoon dat in actie komt zodra we worden blootgesteld aan stoffen waar ons lichaam onprettig op reageert. In principe is histamine “je helper” en wil je lichaam ondersteunen zich te ontdoen van de irriterende stoffen. Maar histamine kan er ook voor zorgen dat je klachten in stand gehouden worden en zelfs velen malen erger worden…
Hoe werkt dit hormoon nu precies? En waarom wordt het ook wel een stille sloper van je gezondheid genoemd? Hoe kan het dat dit hormoon je klachten kan verergeren, terwijl het je eigenlijk wil helpen? Deze vragen en meer bespreekt Laura tijdens het webinar. Ben jij erbij? Een kaartje kost €14,99. Aanmelden kan via deze link.