Als er íets is wat wij graag doen is het jouw stemming op een natuurlijke manier van -5 naar +10 te brengen. Daarbij is muziek een super krachtig instrument. Volgens onderzoekers binnen de neuropsychologie kan het luisteren naar muziek zelfs helpen bij het verminderen van pijn en stress verlagen. Ook stimuleert het de aanmaak van dopamine en oxytocine, twee stofjes die wezenlijk bijdragen aan je geluksgevoel.
Dit zijn 3 (wetenschappelijk bewezen) helende effecten van muziek
Uit een groot internationaal onderzoek van Sonos uitgevoerd onder 12.000 respondenten, blijkt dat luisteren naar muziek een positief effect heeft op 4 belangrijke gebieden van je leven:
1. je humeur
2. je conditie
3. je relaties
4. je productiviteit op de werkvloer.
Muziek staat daarom ook wel bekend als de meest veelzijdige natuurlijke drug die er is, en nog een gezonde ook. Dit zijn de 3 (wetenschappelijk bewezen) helende effecten van muziek.
1. Muziek verbetert je stemming
Volgens Rebecca Schaefer, neuropsycholoog aan de Universiteit Leiden, is muziek één van de krachtigste middelen om emoties op te roepen. Zelfs wanneer je een liedje in je hoofd afspeelt, worden je hersenen op een vergelijkbare manier geactiveerd als wanneer je het daadwerkelijk hoort. Je kunt jezelf met muziek dus in een bepaalde stemming brengen: ontspannen, vrolijk of verdrietig. Soms kan een liedje nét die emoties wakker maken die je zelf al ver weg had gestopt. Ze laten stromen geeft dan een enorme opluchting. Daarnaast kan muziek pijn verminderen en stress verlagen. Het is een veilige remedie tegen allerlei klachten die ingezet kan worden in zieken- en verzorgingshuizen, maar ook thuis. Voor je huilende baby, je gestresste partner of voor jezelf. Als je bijvoorbeeld ooit hyperventileert, kan zingen of neuriën op een bijna magische wijze je ademhaling weer regelmatig en rustig maken.
2. Aarden in je lichaam
Alle elementen van muziek (ritme, klank, melodie en harmonie) hebben invloed op een specifiek deel van je hersenen. Muziek raakt je emoties, maar triggert ook gebieden in je brein die betrokken zijn bij je geheugen en taalvermogen. Neuropsycholoog Erik Scherder legt uit dat muziek daarnaast ook de motorische gebieden in het brein prikkelt, wat zorgt voor de neiging om te gaan dansen. Dat effect is uniek voor de mens, trouwens. Geen ander dier lijkt zo’n zelfde impuls tot bewegen te ervaren bij het horen van muziek. Maar wanneer geef je nou ongegeneerd toe aan die impuls? Op een feestje, misschien, maar in de keuken ook? Of zelfs op kantoor? Wij Nederlanders zijn maar stijfjes. Zonde! Met dansen maak je juist zo’n belangrijke verbinding met je lijf. Het doet je bloed en levensenergie stromen, verlaagt je cortisol levels en verhoogt ontspanning. Ook kan een paar minuutjes dansen ervoor zorgen dat je je meer geaard voelt in je lichaam. Voor een endorfine rush (een stofje dat vrijkomt bij o.a. fysieke beweging en je een gelukkig gevoel geeft) hoef je dus niet altijd een uur de sportschool in. Hoewel de combinatie ‘muziek’ en ‘sport’ extreem heilzaam is. Uit onderzoek blijkt namelijk dat muziek luisteren tijdens het sporten sterk motiverend en prestatievermogen werkt.
3. Muziek verbindt
Als je luistert naar mooie muziek, maken je hersenen automatisch dopamine aan. Dit is het geluksstofje dat ook vrij komt als je iets lekkers eet of verliefd bent. Zodra mensen samen muziek maken (bijv. door samen te zingen) maakt hun brein oxytocine aan; ook wel het knuffelhormoon genoemd dat ervoor zorgt dat je je met anderen verbonden voelt. Muziek kan daarom ook een gevoel van eenzaamheid verminderen en bestaande relaties versterken.
Zelfhypnose Package
Tijdens zelfhypnose ga je in trance en krijg je toegang tot je onderbewustzijn.Bestel voor €19,95!
Koop nu!