Hartchakra: jouw poort naar pure (zelf)liefde en oprechte verbinding

Heart + Soul
hartchakra

Nathalie Meertens
18.10.2019

Het woord ‘chakra’ komt uit het Sanskriet en betekent ‘wiel’. Zie het als een trechtervormig energiecentrum. De onderste drie in je lijf zijn sterk verbonden met de aarde, de bovenste drie met de kosmos. Deze week vertellen we je over het hartchakra, of Anahata chakra. Dit chakra verbindt de onderste drie aardse chakras met de bovenste drie ‘subtiele’ chakras. Het staat voor liefde en compassie, en voor verbinding met jezelf en anderen.

Hartchakra: zo verwelkom jij pure (zelf)liefde en oprechte verbinding

De energiebalans in je chakra’s is bepalend voor hoe jij je voelt. Deze balans is van invloed op zowel je fysieke, emotionele en spirituele lichaam. Is een chakra uit balans, dan heeft dit gevolgen voor je vitaliteit en de manier waarop jij je omgeving ervaart. Het mooie is dat je chakra’s de spil zijn in een ingenieus systeem: ze zijn verbonden met je organen, meridianen, emoties, een kleur, een element, (karakter)eigenschappen en een zintuig. En daarnaast communiceren ze natuurlijk ook met elkaar.

BLOKKADES OPSPOREN

In de ideale wereld staan alle chakra’s open en wisselen ze continu waardevolle informatie uit met elkaar en het energieveld om jou heen, ofwel je aura. Elke chakra heeft daarbij een eigen functie. Om die functies goed te kunnen blijven vervullen, is het raadzaam om regelmatig aandacht aan je chakra’s te geven. Zo spoor je op tijd blokkades op en voorkom je dat ze je gezondheid gaan beïnvloeden. Omdat het hartchakra de verbinding legt tussen de onderste en bovenste energiecentra, kan zorg voor dit chakra bovendien de balans in al je andere chakra’s bevorderen.

ANAHATA CHAKRA OF HARTCHAKRA

 

chakra emotie blokkade

Het hartchakra bevindt zich in het midden van je borstkas en ontwikkelt zich voornamelijk tussen je 21e en 27e levensjaar.  Het is verbonden met de kleur groen en het element lucht. Dit element staat voor ademhaling en beweging. Als je hartchakra in balans is, accepteer je jezelf voor wie je bent. Je mannelijkheid en vrouwelijkheid zijn goed in balans. Verbinding maken met anderen voelt voor jou veilig en verrijkend. Je kunt je kwetsbaar opstellen en zacht zijn voor jezelf en anderen. Bovendien ben je niet gemakkelijk gekwetst. Je kunt mensen vergeven en handelt vanuit vertrouwen en compassie.

BLOKKADES IN HET HARTCHAKRA

Het hartchakra wordt ook wel als de weegschaal van je mannelijke en vrouwelijke kant, of yin en yang, gezien. Dit idee staat los van je geslacht en genderidentiteit: alle mensen hebben zowel mannelijke als vrouwelijke energieën, die elk geassocieerd worden met verschillende eigenschappen. In elk mens verhouden deze twee kanten zich op een unieke manier tot elkaar. Het is normaal dat de balans steeds verandert: op de werkvloer zal je je bijvoorbeeld anders gedragen dan thuis met je geliefde. Maar blokkades in je hartchakra kunnen ervoor zorgen dat je mannelijke en vrouwelijke ik langdurig uit evenwicht zijn en niet kunnen stromen zoals ze willen. Misschien onderdruk je onbewust één van de twee, en heb je de andere niet meer onder controle.

Jezelf wegcijferen

Een aanhoudende disbalans naar de mannelijke kant (een energietekort in het hartchakra) kan zich uiten in o.a. misplaatste dominantie, over-rationeel en ongevoelig overkomen, niet volledig kunnen liefhebben en verbinden, en niet kunnen ontspannen. Een aanhoudende disbalans naar de vrouwelijke kant (energieoverschot in het hartchakra) kan eruit zien als o.a. niet voor jezelf op kunnen komen, jezelf wegcijferen, niet kunnen loslaten, geen beslissingen kunnen nemen en meegesleept worden door je emoties.

Helend effect

Vaak worden problemen met het hartchakra veroorzaakt wanneer we diep gekwetst of teleurgesteld worden en ons vertrouwen wordt geschaad. Maar het hartchakra kan ook uit balans zijn simpelweg omdat we in het westen tegenwoordig zo veel in ons hoofd zitten. Simpelweg een aantal keer per dag je ogen sluiten en je bewustzijn van je hoofd naar je hart verplaatsen doet wonderen. Wat je aandacht geeft, groeit. En als dit oordeelloze, liefdevolle aandacht is, zal dit ook nog eens een krachtig helend effect hebben.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

JE HART OPENEN

Wil je je hartchakra helen, dan is het belangrijk om inzicht te krijgen in de balans tussen jouw mannelijke en vrouwelijke kant en deze te balanceren. Alleen dan zul je onbevangen kunnen liefhebben en jezelf en anderen kunnen accepteren. Een meer praktische manier om je vierde chakra in balans te brengen is het eten van veel groene voeding. Denk aan groene groenten en vruchten, en verse kruiden. Tijd doorbrengen in de natuur heeft ook een sterk helend effect op je hartchakra. Combineer deze momenten het liefst met een ademhalings- en visualiseringsoefening om je te verbinden met het element lucht en de kleur groen. Leg een hand op je borst en visualiseer een voedende, groene lichtstroom die de randjes van jouw hart lijmt en verzacht. Woon je in de stad? Breng het groen dan naar binnen en vul je huis met kamerplanten.

Het laten stromen van je emoties is essentieel voor het welzijn van je hartchakra. Zowel negatieve als positieve gevoelens die opkomen, mogen doorvoeld en geaccepteerd worden. Probeer mensen die dichtbij je staan te betrekken in jouw belevingswereld: spreek je gevoelens uit en vraag om hulp wanneer je die nodig hebt. Yogahoudingen die je hartchakra stimuleren zijn de Setu Bandhasana (de brughouding), dhanurasana (de booghouding) en de urdvha mukha svavasana (de upward facing dog).

INTERESSANTE ANAHATA FEITEN

Kleur: groen
Element: lucht
Edelstenen: smaragd, malachiet, jade, aventurijn, rozekwarts, watermeloen toermalijn, chrysocolla en rhodochrosiet
Frequentie: 639Hz
Mantra: YAM
Affirmatie: ‘Ik ben het waard om lief te hebben en liefde te ontvangen. Ik accepteer mezelf volledig. Ik voel mededogen en liefde voor alle levende wezens.’
Essentiële olie: deze harmoniseert je vierde chakra
Muziek: deze playlist kan je helpen bij het balanceren van je chakra’s

LAAD JE CHAKRA’S OP MET EEN CHAKRAMAT

root, chakra, wortelchakra, healthy line

Karlijn: ‘Tijdens de ‘In Goop Health’ summit waar Evelyn en ik afgelopen zomer waren, maakten we kennis met de bijzondere chakramatten van Healthy Line. Toen ik er ‘s middags op neer plofte om alle indrukken van die dag te verwerken, werd opstaan een opgave. De mat is namelijk volledig gevuld met healing crystals en geeft een speciaal soort warmte af.

Het doel van de kristallen, infraroodstraling én het gezonde pulserend elektromagnetisch veld dat de mat neerzet is het balanceren en reinigen van je chakra’s, gecombineerd met diepe ontspanning (super fijn om hier deze Yoga Nidra sessie op te doen). De intelligente mat verlicht spanning in je spieren, bevordert de bloedsomloop en geeft je een relaxt gevoel van top tot teen.

Je stelt zelf de temperatuur in. Je kunt ‘m zelfs gedurende de nacht gebruiken. Waarschuwing: misschien maakt ‘ie het je wel éxtra moeilijk om weer op te staan na je savasana of dutje. Omdat het herfst is en de kou en nattigheid toenemen, is deze mat geen overbodige luxe om op weg te kruipen. Note: het is geen goedkoop cadeautje voor jezelf, dat zeggen we er vast bij. Maar heb je hem eenmaal in huis (ook een aanrader voor reiki practicioners of andere vormen van therapeutisch energiewerk) dan heb je er heel lang plezier van.’

HEALTHY LINE CHAKRAMAT X HOLISTIK

Met code KVH10S krijg je 10% korting op een Healthy Line chakramat. Liever een extra cadeautje bij je bestelling? Voer code KVHFREEGIFT in bij het afrekenen en je ontvangt een gratis magnetische energy armband. Per order kun je één code gebruiken. Kijk hier om alle matten te bewonderen.

Meer lezen over chakra’s?

Sacraalchakra: zo open jij de bron van jouw creativiteit en sensualiteit
Wortelchakra: zo blijft deze chakra gezond en jij verbonden met de aarde
Zo reinig je jouw 7 chakra’s met edelstenen
Dit is hoe je geblokkeerde chakra’s weer laat stromen met de juiste voeding
Je kruinchakra: de verbinding tussen jou en het grotere geheel

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Facebook!
Ga naar facebook
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.