Iedereen verliest ongeveer 50 tot 150 haren per dag. Maar wat te doen als het veel meer haren zijn dan dat? Haaruitval kan je zelfvertrouwen flink aantasten – voor veel mensen symboliseert een gezonde haardos jeugdigheid en vitaliteit. Bovendien maak je je waarschijnlijk zorgen om je gezondheid; is er een disbalans die om aandacht vraagt, of spelen genetische factoren een rol? Het achterhalen van de oorzaak van je haaruitval is belangrijk, want dat bepaalt de behandeling ervan. Raadpleeg altijd een arts voor de juiste diagnose en advies. In dit artikel lees je alvast over veelvoorkomende oorzaken van haaruitval.
Wat zijn de oorzaken van haaruitval?
Haaruitval kan allerlei uiteenlopende oorzaken hebben, variërend van erfelijke factoren tot een hormonale disbalans of een tekort aan een bepaalde voedingsstof. Een aantal veelvoorkomende oorzaken zijn:
- Erfelijke haaruitval, veroorzaakt door een genetische gevoeligheid voor dihydrotestosteron (DHT)
- Hormonale veranderingen als gevolg van zwangerschap, menopauze, schildklieraandoeningen, hormonale stoornissen of het gebruik van hormonale medicijnen
- Zware stress, zowel fysiek als emotioneel, kan leiden tot tijdelijke haaruitval; dit staat bekend als telogeen effluvium
- Medische aandoeningen zoals auto-immuunziekten, schildklieraandoeningen, bloedarmoede, lupus, diabetes en verschillende infecties
- Medicatie zoals chemotherapie, bloeddrukmedicatie, antidepressiva en medicijnen voor artritis
- Veroudering
- Overmatig gebruik van stylingtools, agressieve haarbehandelingen zoals bleken en permanenten, en strakke kapsels
Haaruitval door vitaminegebrek
Een andere veelvoorkomende oorzaak van haaruitval is een tekort aan voedingsstoffen als gevolg van een slecht uitgebalanceerd dieet en/of problemen met de opname van voedingsstoffen. Denk hierbij aan tekorten aan ijzer, eiwitten, vitaminen (met name vitamine D en B-vitamines), en mineralen zoals magnesium en calcium. Als je vermoedt dat je een tekort aan belangrijke voedingsstoffen hebt, raadpleeg dan je huisarts. Die kan je bloed testen en je passend advies geven.
Wat zijn de oorzaken van extreme haaruitval?
Bovenstaande oorzaken kunnen mild tot zeer ernstig haarverlies veroorzaken. Extreme haaruitval kan erop wijzen dat je gezondheid om urgente aandacht vraagt, dus raadpleeg een professional als je merkt dat je veel en snel haar verliest. Schaf niet meteen allerlei dure chemische middeltjes aan (heel verleidelijk, we get it!). Wel kun je alvast een natuurlijke remedie proberen en je inlezen over een holistische behandelwijze.
Haaruitval bij vrouwen
Een aantal van de bovengenoemde vormen van haaruitval komen vaker of alleen voor bij vrouwen. Denk aan haaruitval na een bevalling of tijdens de overgang. Ook hebben vrouwen vaker last van haaruitval als gevolg van behandelingen met stylingtools of chemische stylingproducten, omdat ze die vaker gebruiken. Het kan fijn zijn om op zoek te gaan naar een vrouwelijke specialist die werkt met een holistische benadering, zodat je zeker weet dat alle aspecten van je gezondheid en leefstijl in acht genomen worden.