Als je verkouden bent voel je je vaak wat kwetsbaarder. Logisch, want je lichaam is hard aan het werk om je beter te maken. Niets is op dit moment fijner dan wat comfort en verzachting. Met de onderstaande nostalgische remedies sla je twee vliegen in één klap. Ze ondersteunen je gezondheid en brengen herinneringen aan je oma’s keukenkastjes en zorgzame wijsheid terug. Zo knap je in no time weer op…
Verkouden? Met deze 5 grootmoeders tips knap je snel weer op
Als je verkouden bent, is het slijmvlies in je neus, je bijholten en je keel ontstoken. Verschillende virussen kunnen verkoudheidsklachten veroorzaken. Algemeen wordt aangenomen dat de rhinovirussen (waarvan er meer dan 100 subtypen bekend zijn!) de belangrijkste veroorzakers zijn van een gewone verkoudheid. Deze virussen kunnen via de lucht, voorwerpen of fysiek contact worden overgedragen. Je weerstand bepaalt voor een groot deel of je ook daadwerkelijk klachten ontwikkelt als je wordt besmet.
Grootmoeders tips bij verkoudheid
Ben je verkouden? Duik dan vooral het keukenkastje in. Daar vind je alles wat je nodig hebt om je verkoudheid te verlichten. Kijk maar naar deze 5 tips…
1. Ui
Eén van de meest gebruikte tips van oma bij een verstopte neus. Pak een ui, snijd hem doormidden en leg de opengesneden ui op een schoteltje naast je bed. Je weet dat ’t werkt als je de uiengeur in je kamer begint te ruiken…
2. Gemberthee
Het is al eeuwen bekend dat gember hoge concentraties anti-oxidanten bevat en je weerstand ondersteunt. Gember stimuleert bovendien je doorbloeding en zorgt ervoor dat je lekker warm blijft als het buiten koud is. Het kan ook helpen bij keelpijn, misselijkheid en buikpijn. Liever niet (te veel) gebruiken tijdens zwangerschappen of bij nierstenen.
3. Kippensoep
Zelfgemaakte kippensoep heeft een haast mythische status als griepbestrijder. Niet voor niets wordt kippensoep ook wel ‘Joodse penicilline’ genoemd. De heilzame werking die er van een pannetje homemade soep uit gaat valt niet te onderschatten. De bouillon vult de vocht- en zoutbehoefte van je lichaam weer aan; vooral fijn als je koorts hebt. Kippensoep is bovendien een bron vitamines, mineralen en eiwitten. Precies de voedingsstoffen die je lichaam in grotere hoeveelheden nodig heeft als je ziek bent. Nog een reden voor een flinke kom is dat kippensoep het stofje cysteïne bevat. Dit aminozuur breekt slijm af en heeft antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen. Een fijn recept vind je hier.
4. Gorgelen met zeezout en salie
Kan je keel wat verzachting gebruiken? Gorgel dan eens met zout water en salie. Giet kokend water in een glas met 2 theelepeltjes gedroogde salie en een half theelepeltje zeezout. Laat het mengsel 10 minuten staan. Zeef daarna de salie uit het water en gorgel een aantal keer per dag. Op deze manier kun je ook een luchtweginfectie helpen voorkomen én de symptomen van een verkoudheid verlichten. Het gorgelen helpt bovendien slijm los te komen.
Saliethee
Nu we het over salie hebben: je kunt er ook een medicinale thee van zetten. In de tijd van de oude Grieken en Romeinen werd salie gezien als een wonderplant! In elke Middeleeuwse kloostertuin kreeg het plantje dan ook een prominente plek. Sterk getrokken saliethee kun je drinken als natuurlijk antibioticum bij verkoudheid.
5. Water met citroensap
Een sinaasappeltje voor de nodige vitamine C is goed, maar nóg beter is een citroen. Deze gele vrucht ondersteunt de lever en zit bomvol vitamine C. Alleen iets minder verleidelijk om hier je tanden in te zetten… Pers een citroen daarom uit boven een glas water of voeg een schijfje toe aan de thee.
Bron: avogel.nl