Biochemicus legt uit: de zin én onzin van detoxen

Body
detoxen
Hanny Roskamp

Hanny Roskamp
29.12.2017

Je kunt er de klok op gelijk zetten: de eerste maanden van het jaar gaan we massaal ‘detoxen’. Het begint met een alcoholvrije januarimaand, dan volgt het ‘sapvasten’ en het eindigt ergens in juni met het dumpen van ‘de laatste bikini kilo’s’.

Biochemicus legt uit: de zin én onzin van detoxen

Hanny Roskamp: Ik vind het maar een raar idee, dat detoxen. Alsof je lichaam bolstaat van gif… en alsof het met kunstgrepen gereinigd zou moeten worden. Onder gif verstaan detoxers uiteenlopende zaken als ‘kunstmatige geur-, kleur-, en smaakstoffen’ maar ook ‘restjes van de verbranding’, ‘verzuring‘ en ‘verontreinigingen uit het milieu’. Als je het zo achter elkaar leest lijkt het heel erg. Maar de realiteit is dat het meeste ervan niet eens gif ís en dat je lichaam goed is toegerust om op eigen houtje te ontgiften. Zonder diëten, zonder hulpmiddelen.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Je lever & alcohol

Neem het gif waarmee we onszelf het vaakst en het meest grootschalig verontreinigen: alcohol. De lever begint onmiddellijk met de afbraak ervan en drie dagen na een drankgelach is het lichaam weer in ere hersteld en zijn alle alcoholsporen uitgewist. Een gezonde lever en nieren weten precies wat ze met rommel en afval aanmoeten, daarvoor hoef je niet te (sap)vasten. De detox-rage is vooral inspelen op onze innerlijke smetvrees. Als je precies wilt weten waarom (sap)vasten geen goed idee is om gifstoffen kwijt te raken, lees dan mijn blog over innerlijke smetvrees & detoxen.

Kracht van kruiden

Maar hoe zit het dan met kruiden en pillen die je lever, nieren en darmen helpen bij hun normale opruimwerk? Is dat dan een alternatief voor (sap)vasten en doen ze echt wat? De werking van de meeste kruiden is niet zo goed in kaart gebracht door de wetenschap. De kennis die we hebben, komt meer van kruidenvrouwtjes die het van hun grootmoeders en overgrootmoeders hebben doorgekregen. Dat maakt hun informatie niet per se onwaar, alleen weten we van veel kruiden niet zeker of ze echt werken. Wetenschappers nemen informatie van kruidenvrouwtjes echter wel serieus. Ze verzamelen ze en onderzoeken de werking van sommige kruiden. En zo weten we dat een aantal kruiden daadwerkelijk in staat is je lever te helpen bij de ontgifting. Maar als je in de winkel zoekt op ‘detox’ kom je producten tegen met ellenlange lijsten van kruidenpreparaten. En die werken écht niet allemaal…

Kleine kruidengids & detox-top-3 (die écht werkt)

Bij een scan van detox-producten komen onderstaande 11 ingrediënten regelmatig voorbij. De top 3 ingrediënten met een sterretje zijn goed onderzocht. Je kunt zeggen dat die waarschijnlijk écht doen wat ze beloven: de natuurlijke ontgifting van je lichaam ondersteunen. Van de rest (nummer 4 t/m 11) weten we veel te weinig of is bekend dat ze een compleet ander effect hebben. Ze laxeren bijvoorbeeld, wat niet veel te maken heeft met ontgiften. Of ze drijven vocht af, wat eerder een reactie is op een giftige stof dan een ontgiftingsreactie. Of ze doen helemaal niets. Wil je je lever een handje helpen? Concentreer je dan vooral op mariadistel, geelwortel en de kappertjesplant.

1) Mariadistel (Silybum marianum)*
Mariadistel bevat stoffen die volgens onderzoek helpen de lever te ontgiften (ook onder de naam van het extract silymarine).

2) Geelwortel (kurkuma)*
– Een krachtige ontstekingsremmer is die misschien zelfs een rol heeft bij het voorkomen van kanker. Goed onderzocht.

3) Kappertjesplant (Capparis spinoza)*
– Kappertjes en de kappertjesplant bevatten krachtige antioxidanten zoals quercetine, die helpen bij het omruimen van (ontsteking)schade in het lichaam.

4) Senna (Cassia senna)
– Sennapeulen bevatten een stof die laxerend werkt en is geregistreerd voor die toepassing als kruidenpreparaat. Helpt dus niet bij ontgifting, niet langdurig gebruiken.

5) Chlorella
Levende chlorella verwijdert (zware) metalen uit zeewater (en slaat die zelf op dus let op: chlorella van onbetrouwbare leveranciers kan besmet zijn met zware metalen…). Dat het de ontgifting van het lichaam helpt, is niet goed onderbouwd, mogelijk vermindert chlorella wel de opname van giftige stoffen die je met de voeding binnenkrijgt.

6) Nachtschade (Solanum Nigrum)
– Binnen de ayurveda bekend als kakamachi, zou werken tegen een veelheid aan klachten, van hartklachten en jicht tot parasieten. Bevat zélf giftige stoffen.

7) Franse tamarisk (Tamarix gallica)
– Door Italiaanse kruidendokters gebruikt om wratjes te genezen, verder weinig over bekend.

8) Wilde cichorei (Cichorium intybus)
– Wordt gebruikt in volksgeneeskunde bij maag- en leverklachten en bij verstopping.

9) Mandur phasma
– Ayurvedisch ijzerpreparaat kon bij proefdieren de lever en nieren beschermen tegen beschadiging. Niet voldoende onderzoek naar gedaan.

10) Duizendblad (Achillea millefolium)
– Traditioneel gebruikt bij lichte maag-darmklachten, gebrek aan eetlust en menstruatiepijn.

Artisjok
-Zou iets doen voor lever en gal. De wetenschap die dit bevestigt, ontbreekt.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Reserveer!
Wil je verzekerd zijn van een box? Vul hieronder je e-mailadres in en we zetten je op de speciale pre-order lijst! Dan ontvang je als eerste een mailtje als de nieuwe box online staat.
INSCHRIJVEN
close-link