Minder energiek na je 40e? Dit is wat co-enzym Q10 voor je kan doen

Body
Q10

Vanaf ongeveer je 40e levensjaar maakt je lichaam een fundamentele verandering door. Je lijf is minder gericht op groei en je stofwisseling vertraagt. Ook heb je wat minder energie dan vroeger. Dit heeft onder andere te maken met de aanmaak van co-enzym Q10. Dit is een vrij onbekend, maar razend belangrijk stofje. Het helpt namelijk om energie op te wekken in je cellen. Hoe minder co-enzym Q10 je lichaam aanmaakt, hoe futlozer je je voelt. 

Minder energiek na je 40e? Dit is wat co-enzym Q10 voor je kan doen

Q10Veertig is een leeftijd die voor veel vrouwen spannend is. Er breekt een nieuwe levensfase aan. Een fase van verandering die angst met zich mee kan brengen. Angst om je minder energiek te voelen, om het vervagen van je schoonheid, om ziek te worden… Veertig worden hoeft echter niet te betekenen dat je minder gelukkig wordt. Sterker nog: mijn persoonlijke ervaring is dat ik juist een stuk zelfverzekerder ben dan tien jaar terug waardoor het leven over het algemeen makkelijker en leuker is.

Minder energie

Toch is het fijn om te weten welke fysieke veranderingen je te wachten staan in deze fase van je leven. Zo gebeurt er van alles op hormonaal gebied (daarover gaat dit artikel) en zou het zo maar kunnen dat je na je 40e wat minder vrolijk en sociaal bent dan je was. Hoe dat komt lees je in dit artikel. Ook ervaren veel vrouwen – waaronder ik zelf – dat ze minder energie hebben dan voorheen. Dat heeft onder meer te maken met een vrij onbekend, maar razend belangrijk lichaamseigen stofje: co-enzym Q10. Laten we er vooral eens op inzoomen.

Je sparkle houden na je 40e?

Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Eef's persoonlijke tips
Download gratis mini-guideConscious Aging Mini Guide

Co-enzym Q10

Co-enzym Q10 is typisch zo’n stofje waar je vast wel eens van gehoord hebt, maar waarvan je waarschijnlijk niet precies weet wat het is (laat staan wat het doet). Co-enzym Q10 wordt vaak gelinkt aan schoonheidsproducten vanwege de positieve effecten op de huid. Minder bekend is dat je lichaam dit stofje grotendeels zelf aanmaakt en dat het nog veel meer nuttige functies heeft. Zo speelt co-enzym Q10 een cruciale rol bij je energiehuishouding.

Energieproductie

Co-enzym Q10 komt van nature in alle lichaamscellen voor. Misschien wel de belangrijkste functie van co-enzym Q10 is het helpen opwekken van energie in de miljarden cellen van je lichaam. In elke cel zitten mitochondriën. Dit zijn een soort ‘energiecentrales’. In deze mitochondriën worden voedingsstoffen omgezet in energie: ATP. Dit gebeurt in verschillende fasen. Q10 helpt de mitochondriën om de energie op te wekken en goed te verspreiden over deze fasen. Je zou het co-enzym Q10 dus kunnen zien als een soort schakelaar in de energiecentrales van ons lichaam.

Co-enzym Q10 en je voeding

pinda Q10De hoogste concentraties co-enzym Q10 zijn te vinden op de plekken waar het meeste energie verbruikt wordt. Denk hierbij aan organen en weefsels. Zo zijn je hart, alvleesklier, lever, nieren, immuunsysteem, zenuwstelsel en spieren ware grootverbruikers van co-enzym Q10. Als je ouder wordt maakt je lichaam minder co-enzym Q10 aan. Als je daar minder van hebt, voel je je minder energiek en kost concentreren je meer moeite. Gelukkig kun je een hoop goed maken met voeding. Goede bronnen van co-enzym Q10 zijn vlees, vette vis (sardientjes, haring, makreel en zalm) en zuivelproducten (grasroomboter, eierdooier, melk en Zwitsere kaas). Plantaardige bronnen van Q10 zijn: pinda’s uit de dop (eet ook vooral het rode schilletje om extra antioxidanten binnen te krijgen), walnoten, olijfolie, avocado, peterselie, broccoli en zoete aardappel. Daarnaast kun je overwegen om een co-enzym Q10 supplement te gaan slikken.

CoQ10 als supplement

Royal green Q10In periodes dat het me aan energie ontbreekt gebruik ik CoQ10 van Royal Green*. Dit supplement bevat de best opneembare en meest actieve vorm van co-enzym Q10, genaamd ubiquinol. Ubiquinol is de biologisch actieve en lichaamseigen vorm van Q10 (en dus geen geoxideerde ubiquinon). Royal Green levert ubiquinol samen met vitamine C voor een krachtige werking. En ook niet onbelangrijk: het supplement is vrij van vulstoffen (waaronder diglyceryl-mono-oleaat, koolzaadolie, maiszetmeel).

Extra tips voor na je 40e

Na je 40e neemt je voorraad energie af, maar er gebeurt meer in je lijf. Zo ondergaat je hormoonhuishouding een verandering en verloopt je stofwisseling wat trager. Het is geen gek idee om je levensstijl daar op aan te passen. Je hoeft heus geen radicale switch te maken. Kijk of het lukt om iets meer te bewegen. Met een klein ommetje maak je al verschil. Je zou ook je eetpatroon eens onder de loep kunnen nemen. Mijn advies? Eet zo onbewerkt en puur mogelijk. Laat eten uit pakjes, bakjes en zakjes weg. Je lever krijgt het in deze fase van je leven druk met alle hormoonomzettingen. Probeer dit orgaan dus een beetje te ontzien en doe rustig aan met alcohol en cafeïne.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

*Voor wie het interesseert: Royal Green heeft ons niet betaalt voor dit artikel. Ook verdienen we niet aan de verkoop van het product.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.