Ayurveda & de winter: 10 tips voor het koude Kapha-seizoen

Body
ayurveda winter tips
karlijn visser, holistik

Karlijn Visser
19.12.2022

Bezien vanuit de Ayurveda is de winter het Kapha-seizoen. De lucht is vaak bewolkt, het is koud, nat en zwaar buiten. Allemaal eigenschappen die corresponderen met de Kapha dosha (menstype) en hun weerslag hebben op je lichaam. Wij hebben voor jou deze 10 typische Ayurvedische wellbeing tips op een rijtje gezet, zodat de winter de komende maanden geen vat op jou krijgt en je goed in je vel blijft zitten.

Ayurveda & de winter: 10 tips voor het koude Kapha-seizoen

Om te kunnen bepalen welke impact de winter op je heeft, is het handig als je eerst achterhaalt welk mind/body type je volgens de Ayurveda bent: Kapha (olifant), Vata (hertje) of Pitta (tijger). Ben je een Kapha type? Pas in de winter dan extra goed op om niet ten prooi te vallen aan typische kapha klachten zoals verkoudheid, griep, hoesten, sinusverstopping, traagheid en een zwaar gemoed of depressieve gevoelens. Maar ook de andere types (Vata en Pitta), kunnen dit jaargetijde het gevoel hebben dat ze in een lagere versnelling staan wanneer ze uit balans zijn. Deze 10 winter wellness remedies uit de Ayurveda helpen je door de winter heen.

10 Ayurveda adviezen voor winter wellness

1. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging zoals yoga en wandelen. Dit voorkomt stagnatie van je lichaam en geest en dat je je niet zwaar en lethargisch voelt. Lichaamsbeweging is ook  belangrijk voor een goede doorbloeding. Holistik’s Evelyn schreef onlangs een artikel over wat er in je lijf gebeurt wanneer je 30 minuten extra loopt.

2. Masseer jezelf dagelijks met warme olie Olie beschermt je tegen de kou het legt letterlijk een vet laagje op je huid dat een thermisch effect heeft. Gebruik verwarmende voedende oliën zoals sesamolie, jojoba olie of amandelolie. Druppel wat in een warm bad of gebruik de oliën als moisturizer voor je lijf. Als je geen tijd hebt om je hele lijf in te smeren, doet het insmeren van je voeten met deze aardende olietjes ook al wonderen. In dit artikel staan belangrijke voetreflexpunten uitgelegd waar je misschien extra aandacht aan wil geven tijdens de massage.

3. Begin met dry brushing Droog borstelen stimuleert de doorbloeding en is goed om Kapha in beweging te houden. Maak ronddraaiende bewegingen, altijd naar je hart toe. Als je aan de slag wilt met dry brushing heb je ten eerste een goede borstel nodig. Wij zijn fan van de vegan droogborstel van Nature’s Groove. Deze is gemaakt van FCS-gecertificeerd beukenhout en 100% natuurlijke tampico vezels van de agave plant. Je bestelt ‘m in de Holistik webshop voor €23,95.

dry brush

4. Doe Pranayama (ademhalingsoefeningen) zoals Bhastrika en Kapalabhati (vuurademhaling). Deze oefeningen wekken energie op en helpen om slijm uit de neusholtes af te breken. Kapalabhati is een snelle ademhaling via je neus. Deze vuurademhaling werkt ontgiftend. Door de snelle ademhaling verlaten de toxische stoffen de bloedbaan snel. Om het reinigingsproces te versnellen is het goed om veel water te drinken en veel groente, fruit en noten te eten. Proberen? Dit filmpje is handig om deze vuurademhaling aan te leren.

5. Verhoog de inname van zwaar, olieachtig voedsel Het lijkt misschien tegenstrijdig om zware gevoelens te voorkomen door zwaar en vet te gaan eten. Maar… doe het toch maar wel. Tijdens de wintermaanden biedt een vetrijk dieet – lees: vette vis rijk aan omega 3 vetzuren, plantaardige oliën zoals olijfolie, sesamolie, noten en ghee – je de nodige voedingsstoffen zodat het haardvuurtje van binnen goed blijft branden. Dus wees niet te zuinig met een scheut olijfolie over je kom soep. Ayurvedische therapeut Jeroen Mei doet dit namelijk ook altijd. Geen kookinspiratie? Deze creamy broccoli soep is een echte aanrader.

6. Eet aardse groenten Naast vette vis zijn aardse groenten zoals pompoen, bieten, wortels, aardappelen en zoete aardappelen ideaal. De hele zomer groeien ze ondergronds waardoor ze boordevol voedingsstoffen zitten zoals vezels, mineralen, vitamine A en vitamine C, en vol met antioxidanten.

7. Drink kruidige warme dranken zoals de inmiddels wereldbekende gemberthee (lees het artikel: “Dit is wat 6 maanden gemberthee drinken met je doet”) of Golden Milk. Daarnaast is warme melk met nootmuskaat perfect voor een goede nachtrust. Voeg lekker veel gember toe aan al je warme dranken. Dit balanceert een teveel aan Kapha.

golden milk

8. Weerstand Heb je vaak last van verkoudheid in de winter? Gebruik Trikatu; dit is een mengsel van gedroogde gember, lange peper (Piper longum) en zwarte peper. Maar ook Ashwagandha ondersteunt je immuunsysteem en helpen verkoudheid en griep voorkomen.

9. Houd jezelf goed warm op koude dagen. Denk ook aan je hoofd want 60% van de lichaamswarmte gaat verloren via het hoofd. Draag dus een hoed of muts als het koud is. En ga niet met blote voeten of enkels in je schoenen, maar draag liever geitenwollen sokken, dan blijven je voeten lekker warm.

10. Vezelrijk voedsel ondersteunt een betere darmgezondheid. Vezels werken zuiverend en zorgen ervoor dat je makkelijk naar de wc kunt gaan. Lees hier alles over wat Psylliumvezels voor je buik kunnen betekenen. De Ayurveda ziet minder compacte ontlasting als een manier om je lichaam te ontdoen van de hitte die zich ophoopt aan het einde van de zomer in je lijf. Deze overtollige warmte wordt droog (constipatie) als het niet verdwijnt. Je kunt je vezels halen uit tarwe, zaden, de meeste granen, rogge en rijst.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.