Als je ASMR kent, denk je waarschijnlijk meteen aan YouTube video’s van ‘ASMRtists’. De makers verzinnen de gekste manieren om geluiden te produceren waar de één niet warm van wordt, terwijl de ander er hemels getintel bij ervaart. Toch is ASMR meer dan dat.
Waar staat ASMR voor?
De afkorting ASMR staat voor Autonomous Sensory Meridian Response, een tintelende reactie van je zenuwstelsel die naast geluid ook door visuele en tactiele prikkels kan worden opgewekt. De term ASMR bestaat sinds 2010 en inmiddels is er heel wat onderzoek gedaan naar het fenomeen.
Wat doet ASMR?
ASMR zou verlichting kunnen bieden bij stress, angst, chronische pijn en slapeloosheid. Je zou er zelfs gelukkiger van kunnen worden. Tenminste, als je er gevoelig voor bent. Benieuwd hoe het precies zit met ASMR? Wij leggen het je hieronder uit.
ASMR: dit is het rustgevende effect van gefluister op je zenuwstelsel
Vraag jij je af hoe ASMR voelt? In een onderzoek uit 2014 beschreven deelnemers ASMR als een tintelende sensatie die meestal ontstaat in de nek. Het gevoel kriebelt vervolgens naar beneden langs de ruggengraat, en verspreidt zich soms naar de schouderbladen. Sommige deelnemers merkten ook dat hun onderrug, armen en benen gingen tintelen. Hoe meer de deelnemers gestimuleerd werden, hoe groter het gebied leek te zijn waar ze de sensaties voelden.
ASMR geluiden
Er zijn talloze geluiden die een Autonomous Sensory Meridian Response kunnen veroorzaken, waaronder:
- Het tikken op een plastic bekertje
- Het knisperen van papier
- Het strijken van een make-up kwast over een microfoon
- Ook het openen van een verpakking kan ASMR veroorzaken
Gevoelig
Misschien heb jij in de tussentijd even snel een ASMR-video opgezocht en vraag je je af waar iedereen nu toch zo enthousiast van wordt. Je bent niet de enige. Er wordt namelijk geschat dat zo’n 20% van de mensen gevoelig is voor ASMR. De rest vindt ASMR-video’s waarschijnlijk gewoon een beetje vreemd (of krijgt er de minder fijne kriebels van). Waar zit ‘m dat verschil nou in?
Nervus Vagus pakket
- 3 kalmerende nervus vagus meditaties
- E-book van 19 pagina's
Een andere ‘bedrading’
Hoogleraar psychologie Stephen Smith heeft een mogelijk antwoord voorgesteld. Hij onderzocht de ‘ruststand’ van de hersenen van 22 proefpersonen in fMRI-scanners. 11 daarvan gaven aan ASMR te ervaren, en 11 niet. Wat bleek? Het ‘defaultnetwerk’ in het brein van mensen die gevoelig zijn voor ASMR, ziet er anders uit. Smith beschrijft dat netwerk als een verzameling structuren langs de middenlijn van het brein en delen van het brein boven de oren. Het wordt geassocieerd met gedachtestromen en/of dagdromen. De samenwerking tussen de verschillende gebieden in het netwerk valt het meest op als iemand in rust is (maar wel wakker).
Synesthesie
De hersenen van de mensen die gevoelig zijn voor ASMR zagen er echter anders uit. De gebieden die normaliter veel samenwerken, deden dat bij deze mensen minder. In plaats daarvan waren er juist andere gebieden die méér oplichtten, bijvoorbeeld een gebied gerelateerd aan visuele stimulatie. Verschillende netwerken mengden zich dus met elkaar. Volgens Smith niet zo gek als je een fenomeen onderzoekt dat gekenmerkt wordt door atypische zintuiglijke en emotionele associatie. Bij ASMR kan aanraking bijvoorbeeld worden geassocieerd met gehoor en zicht met emotie. In die zin kun je ASMR vergelijken met synesthesie, waarbij mensen bijvoorbeeld nummers aan specifieke kleuren koppelen en vormen ‘proeven’.
Terug naar de baarmoeder
Craig Richard van de Shenandoah University heeft ook een theorie over het rustgevende effect van ASMR. Het is niet per se een wetenschappelijk onderbouwde theorie, maar wel een fascinerende. Richard stelt dat ASMR-videos een ‘tranquil, womb-like intimacy‘ creëeren, oftewel: het activeert een herinnering in ons brein aan onze tijd in de baarmoeder. De video’s worden vaak gekenmerkt door zacht gefluister, liefkozende persoonlijke aandacht, en verzachtend taalgebruik. Dit doet ons waarschijnlijk ook denken aan de zorg van onze ouders toen we net geboren waren. Het is dan ook geen verrassing dat ASMR ook opgewekt kan worden door bepaalde zachte aanrakingen en beelden van een lieve glimlach, aaiende handbewegingen en zorgzame blikken. Probeer het maar eens, baat het niet dan schaadt het niet.
Zelfhypnose Package
Tijdens zelfhypnose ga je in trance en krijg je toegang tot je onderbewustzijn.Bestel voor €19,95!
Koop nu!