Een stress tsunami op komst? Deze originele 5 anti-stress tips helpen

Heart + Soul
anti-stress special yoga magazine
karlijn visser

Karlijn Visser
02.11.2018

Wist je dat 18% van de vrouwelijke werknemers zich regelmatig emotioneel uitgeput voelt aan het eind van een werkdag? 1 op de 7 werknemers heeft last van burn-out klachten en 48% van de mensen ligt ‘s nachts wakker door stress. Ai! Zoals je leest zijn dit een aantal behoorlijk schokkende feiten over stress en de gevolgen die een teveel aan stress met zich meebrengt. Om meer inzicht te krijgen in hoe stress zich in jouw leven vormgeeft, maakte Yoga Magazine een speciale Anti-Stress Special. Samen met een aantal experts waaronder Johan Noorloos, psychologe Jentien Keijzer en Ayurvedisch arts Prem Heera dook de redactie in de stressvolle materie. Het resultaat is een waardevolle special die vol staat met tools om stress effectief tegen te gaan en de illusies van je geest te doorzien. Dit zijn de 5 grootste eye-openers.

Een stress tsunami op komst? Deze originele 5 anti-stress tips helpen

1.  Stress volgens de yogafilosofie

Yoga doen in een gestreste fase van je leven is een goed plan. Maar zorg er voor dat je extra lief bent voor jezelf op de mat. Ga niet met je tanden op elkaar toch verder reiken voor die perfecte stretch. Zoek liever steun door een blok, riem of bolster te gebruiken. De yogavisie is oordeelloos en daarom bevrijdend als het gaat om ‘moeten’ en ‘kunnen’.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Facebook!
Ga naar facebook

2. Doe de stresstest van Wolff Schlotz

In de Anti-Stress special staat een interessante test die soms inzichten geeft waar je niet op zit te wachten. Doe ‘m toch maar even wel :-). De maker van de test is psycholoog en onderzoeker op het gebied van stress en angst Wolff Schlotz. Hij identificeerde 5 bronnen van stress: een grote werklast, sociale conflicten, sociale beoordeling, falen en moeite om te ontspannen na een hoge werkdruk. Deze laat hij allemaal terugkeren in de stresstest om jou een duidelijk beeld te geven van je eigen – soms onbewust – handelen.

3. Burn-out door yoga

anti-stress special yoga magazineHeus, het kan. Ook yoga kan je een burn-out bezorgen. Journalist Maartje Laterveer raakte oververmoeid van een steeds zwaarder wordende yoga practice die ze zichzelf oplegde. Ze schreef er een eerlijk verhaal over in de Anti-Stress special van Yoga Magazine In haar eerste downdog verlangde ze al naar savasana. Dan weet je hoe laat het is… Met uiteindelijk een burn-out en yogarexia tot gevolg. Zo zie je maar dat yoga niet zaligmakend is. Het is niet het antwoord op alles. Yoga laat je enkel zien wat er in je leeft en waar je je aandacht naar toe mag brengen. Een fix om het leven verder aan te kunnen is het alles behalve. Mooi dat ook deze kant van yoga een gezicht krijgt en het je uiteindelijk toch terugbrengt naar je eigen intuïtie.

4. Spijkermatje voor meer oxytocine

flowee, yogamat, anti stressEen spijkerbed uit India maar dan anders. Dat is spijkermat Flowee. De puntjes op de mat stimuleren je bloedsomloop en zenuwuiteinden. Ook zorgt deze druk ervoor dat de feel good hormonen endorfine en oxytocine worden aangemaakt. Het resultaat van een kwartiertje liggen beloofd ontspanning, pijnverlichting en een good mood. Reken maar dat ik deze mat ga bestellen, ik verheug me nu al op die zachtaardige drukpunten. €29, via flowee.nl.

5. Wetenschap bewijst: dit zijn de 10 meest relaxte nummers

Dat muziek helende effecten heeft wordt steeds meer erkend door de wetenschap. In de Anti-Stress special van Yoga Magazine vond ik een playlist op Spotify die je helpt ontspannen. De playlist is gemaakt door het Britse Mindlab International, dat bestaat uit een team van wetenschappers en musici. Alle tracks helpen je stresslevels drastisch omlaag te brengen. En dat kan gewoon lekker met All Saints, niks zweverigs aan.

De Anti-Stress special van Yoga Magazine is verkrijgbaar bij de boekhandels en supermarkten tot en met 5 december voor €8,85. Of bestel ‘m hier via de shop van Yoga Magazine. Daarnaast ontwikkelde Johan Noorloos met verschillende experts een online anti-stress training van 5 weken met yoga, mindfulness en meditatie. Prijs: €99. 

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link