Ruim 14% van werkend Nederland kampt met burn-out klachten. Vaak zijn dit klachten die zich niet beperken tot het hoofd, maar in het hele lijf opduiken. Zo is er een duidelijk verband tussen het krijgen van een burn-out en je ademhaling. Ademcoach Rob Koning aka Mr. Breath kreeg ooit zelf een burn-out voor zijn kiezen. Uiteindelijk bleek ademcoaching de sleutel tot zijn herstel en zat er een waardevolle levensles in zijn burn-out verborgen.
Ademhaling en burn-out: waarom ze meer met elkaar te maken hebben dan je denkt
Rob: ‘Om maar met de deur in huis te vallen: in Nederland heeft één op de zeven werknemers in Nederland burn-outklachten. Zelf heb ik ook te maken gehad met een burn-out. Ik weet dan ook precies waar je doorheen gaat. Constant het gevoel hebben de ‘uit’-knop niet te kunnen vinden. Altijd maar ‘aan’ staan, zelfs wanneer ik wilde slapen. Dagelijks leven in een vecht-of-vlucht-modus die mijn slimme systeem had bedoeld voor een onverwachte ontmoeting met een beer in het bos. Hoog oplopende emoties met m’n compagnons waarbij ik de hoofd- en bijzaken niet meer kon scheiden. Een onrustige periode, een tweede kleine pas geboren, net verhuisd en een hoge werkdruk op de zaak. Uiteindelijk hielp ademcoaching bij mijn herstel en zat er een waardevolle levensles in mijn burn-out verborgen.’
Een snelle tijd
Als we de burn-out even plaatsen in de huidige tijdgeest, dan is er veel veranderd de laatste eeuwen. Het aantal technologische ontwikkelingen is enorm toegenomen. En voor veel van die ontwikkelingen gebruiken we onze mind. Vaak is het zelfs zo dat we diezelfde mind nodig hebben als werktuig, in beroepen die achter een computerscherm plaatsvinden. Op deze manier word je mentaal zwaarder belast dan vroeger en is er tijd nodig om prikkels en informatie ordenen en laten bezinken. Omdat de mind verslaafd is aan prikkels is juist dát voor veel mensen lastig en komen er vaak juist prikkels bij door het kijken van Netflix en social media.
Verstoorde balans
De nacht is dan niet meer lang genoeg voor de verwerking van de dag. Je hebt het gevoel constant ‘aan’ te staan waardoor je moeilijk in slaap komt en vermoeid wakker wordt. Dit mechanisme zorgt ervoor dat je ‘in je hoofd’ komt te zitten en de ervaring leert dat het hoofd meestal voor actie en minder vaak voor rust kiest. De balans tussen lichaam en geest raakt verstoord en de geest krijgt de overhand. En hoe sterker je geest, hoe groter de kans dat je gevoelens en emoties onderdrukt. Zo kan het zijn dat je over je grenzen gaat, omdat je de signalen van je lichaam niet of niet voldoende herkent en opvolgt door goed voor jezelf te zorgen. Dit zijn jouw persoonlijke grenzen en niet die van je partner, ouders, vrienden of collega’s. Vandaar dat het soms lastig is om nee te zeggen en voor jezelf te kiezen.
Spanning vasthouden = niet voelen
Het onbewust controleren of onderdrukken van gevoelens en emoties doen we door in het buikgebied spieren aan te spannen. Denk hierbij aan de ijzersterke middenrifspier maar ook de psoas en nog wat andere hulpspieren in de rug en tussen de ribben. Het (onbewust) op spanning houden van spieren kost kracht en energie. Doe je dit vaak, dan stapelt zich dit op en kun je klachten krijgen. Doe je dit constant, dan zegt het lichaam uiteindelijk “HO” en kan er niets mee bij. Je krijgt dan te maken met een burn-out.
De adem gaat omhoog
Spannings-gerelateerde klachten houden vaak verband met het buikgebied en de organen die daar liggen. Die (spijsverterings-)organen liggen het liefst in een zachte buik, zodat ze hun werk kunnen doen en niet ingeklemd liggen in een harde buik. Bovenstaand mechanisme van spanning vasthouden in het buikgebied zorgt ervoor dat je ademhaling omhoog gaat, naar je borst. Hierdoor gaat je ademfrequentie omhoog met de nodige onrust van dien (lees ook mijn vorige artikel over het belang van een goede buikademhaling). Het is dus ontzettend belangrijk dat je leert om in je buik te ademen, zeker als je tegen een burn-out aan zit of al opgebrand bent. Met deze eenvoudige oefening kun je direct aan de slag:
- Zorg dat je makkelijk zit of lig
- Leg je handen op je onderbuik
- Ongeveer 8 tellen rustig en diep inademen (je blaast je buik als het ware op)
- Ongeveer 8 tellen ontspannen uitademen (je laat je buik ontspannen vallen), door neus of mond, wat je prettig vindt
- Doe dit 5 minuten of tot je slaapt
Extra hulp
Kun je wat extra hulp gebruiken? Koop vooral het boek Ontdek de kracht van ademen. Het is verkrijgbaar via o.a. Bol.com en kost €21,99.
Meer lezen over de impact van bewust ademen?
Ujjayi: 8 redenen waarom dit volgens oude yogi’s de meest helende ademhaling is
Russische ademhalingstechniek: zo zet je Buteyko in als natuurlijke neusspray
Ademhalen onder begeleiding: dé plek om te helen en blokkades op te heffen
Ademhalen als emotionele detox: een ademcoach legt uit
Beter ademhalen, minder ziek. Julika Marijn vertelt hoe je dat voor elkaar krijgt
UK’s bekendste ademcoach legt uit: met deze 3 ademhalingstechnieken verbeter jij je nachtrust
Inner Axis: zo heelt deze addemmethode van Max Strom jou fysiek én mentaal
Ademcoach legt uit: zo zet je jouw ademhaling in om te ontgiften