videocam Bijna uitverkocht: Holistik Jubileum Box! Bestel 'm nu voor €69,95

Ademhalen onder begeleiding: dé manier om te helen en blokkades op te heffen

Heart + Soul
fenneke dam, adem retreat, ademcoach
karlijn visser, holistik

Karlijn Visser
05.12.2019

Fenneke Dam is afgestudeerd als actrice en yogadocente. Toch wordt ze momenteel het meest gelukkig van haar werk als ademcoach. Vanuit Ademwerk geeft ze individuele ademsessies, ademcirkels en workshops. Retreats organiseert ze ook (bijvoorbeeld het ‘Breath Intensive Retreat’ van 3 t/m 5 januari op De Hoorneboeg), vaak samen met haar vader Freek Dam. Ik nam deel aan een Ademcirkel van Fenneke en was onder de indruk van wat dat teweeg bracht. Naar aanleiding daarvan ging ik met haar in gesprek over haar werk dat zoveel losmaakt bij mensen. 

Ademhalen onder begeleiding: dé manier om te helen en blokkades op te heffen

fenneke dam, adem

Het was op een koude avond dat ik samen met mijn moeder op de fiets stapte voor een Ademcirkel van 90 minuten met Fenneke. Best spannend vond ik het. Ik weet wat een uur lang verbonden ademhalen los kan maken aan blokkades. Met 7 anderen begonnen we met wat lichte fysieke oefeningen om het lichaam los te maken. Fenneke bouwde de sessie langzaam op, om uiteindelijk aan het diepste onderdeel van de avond te beginnen. Bijna een uur lang haalde ik adem via mijn mond. Omdat mijn keel droog aanvoelde, kreeg ik van Fenneke een mondstuk om het ademen makkelijker te maken. Toen was er geen weg meer terug. Al snel begon ik te huilen. Normaal houd ik controle over het aantal tranen dat ontglipt. Maar door het mondstuk en het continu doorademen onder bezielende leiding van Fenneke, was er geen houden meer aan. Kort samengevat: na de ademcirkel voelde ik me licht en vol vertrouwen. Zo heerlijk om alles er uit te gooien zonder in een verhaal te hoeven verzanden. Fenneke is wars van analyseren en in het drama duiken waar we vast allemaal weleens in verstrikt raken. Het is ademen dat alles los maakt en uiteindelijk opnieuw stroomlijnt. Hieronder lees je Fenneke’s verhaal.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Waarom besloot je ademcoach te worden?

Fenneke: ‘Het zit in de familie. Mijn oom, tante, mijn moeder en ik zijn allemaal yogadocent en sinds een paar jaar ook allemaal ademcoach. Het is me dus met de paplepel in gegoten. Wel heeft ieder een eigen stijl ontwikkeld. Mijn eerste kennismaking met ademwerk was met het afstuderen van mijn tante, ik was namelijk haar examenkandidaat. Toen ik ervoer wat ademen met/voor je kan doen, heb ik me gelijk ingeschreven voor de opleiding! Zo ben ik ademcoach geworden. Deze opleiding heeft absoluut bijgedragen aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Door meer met mijn adem te gaan werken, heb ik mezelf voor een groot deel kunnen bevrijden van wat oud was, ik voel me een vrijer mens. Twee zinnen die je me bijvoorbeeld vaak hoort zeggen: “Adem je vrij” en “Inhale the goodstuff, exhale the bullshit“.

Wat betekent ademhalen voor jou?

Fenneke: ‘Ademhalen betekent Leven. Het eerste dat je hier doet op aarde is het leven inademen en voordat je je lichaam loslaat, adem je voor de laatste keer uit. Iets dat symbool staat voor loslaten op het diepste niveau. Verder brengt de adem me in het huidige moment. Je kunt tenslotte niet in het verleden of in de toekomst ademen. Het brengt me in mijn lijf, waardoor ik werkelijk kan voelen en ervaren. Ik hoef niet meer weg te rennen of pogen te veranderen wie ik ben of wat ik voel, ik kan er mee zijn. Dat brengt zoveel vrijheid, dankbaarheid en geluk – want alles is leven’. 

Wat is de rol van een ademcoach tijdens een sessie?

Fenneke: ‘Met name voelend aanwezig zijn. Verder begeleid ik op een liefdevolle manier degene die ademt door de weerstand heen naar voelen. Durven voelen. Hoe dieper je ademt, hoe dieper je voelt en hoe dieper je leeft’.

Hoe zijn emoties verbonden met je ademhaling?

Fenneke: ‘Je adem reageert direct op je emoties. Als ademcoach “lees” ik op deze manier je blokkades. Ga maar na wat er gebeurt met je adem als je boos of verdrietig bent, of schrikt (de adem stokt in je keel). Ook kan ik in de ademhaling herkennen of iemand weinig zelfvertrouwen heeft, altijd maar zijn/haar best doet (voor anderen), een onwijze doorzetter is of moeite heeft met loslaten’.

Wat levert ‘verbonden’ ademhalen op voor body, mind & soul?

Fenneke: ‘Ik kijk nooit afzonderlijk naar deze 3 aspecten. Als je bijvoorbeeld gaat sporten heeft dat zowel invloed op je lichaam als op je mind. Ik zie ze niet los van elkaar. Het ademen werkt op al deze lagen door: fysiek, emotioneel, mentaal, en spiritueel (soul)’.

Wat kun je verwachten van het Breath Intensive Retreat van 3 tot 5 januari?

Fenneke: ‘In deze 3 dagen open jij jezelf om alle ongemakken, blokkades en (oude) pijn naar boven te laten komen, om dat vervolgens met liefdevolle aandacht te transformeren. Tijdens dit retreat keer je naar binnen, om daarna meer rust, openheid en vertrouwen in het leven te ervaren. Dit doen we door verschillende ademtechnieken en energie- en lichaamswerk om ervaringen uit het verleden diep te doorvoelen. Ervaringen die je ervan weerhouden om echt vrij, open en gelukkig te leven’.

Kijk voor meer info over Fenneke en haar werk op ademwerk.nl. Zie deze link voor meer informatie over het retreat van 3 t/m 5 januari 2020 op De Hoorneboeg. 

Meer lezen over de impact van bewust ademen?

Ujjayi: 8 redenen waarom dit volgens oude yogi’s de meest helende ademhaling is
Ademhaling en burn-out: waarom ze meer met elkaar te maken hebben dan je denkt
Russische ademhalingstechniek: zo zet je Buteyko in als natuurlijke neusspray
Ademhalen als emotionele detox: een ademcoach legt uit
Beter ademhalen, minder ziek. Julika Marijn vertelt hoe je dat voor elkaar krijgt
UK’s bekendste ademcoach legt uit: met deze 3 ademhalingstechnieken verbeter jij je nachtrust
Inner Axis: zo heelt deze addemmethode van Max Strom jou fysiek én mentaal
Ademcoach legt uit: zo zet je jouw ademhaling in om te ontgiften

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
NIEUWSBRIEF We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.