Ademhalen onder begeleiding: dé plek om te helen en blokkades op te heffen

Heart + Soul
fenneke dam, adem
karlijn visser

Karlijn Visser
08.03.2018

Fenneke Dam is afgestudeerd als actrice en yogadocente. Maar op dit moment wordt ze het meest gelukkig van haar werk als ademcoach. Onder de naam Ademwerk geeft ze individuele ademsessies, ademcirkels en workshops. Retreats organiseert ze ook, vaak samen met haar vader Freek Dam. Onlangs nam ik deel aan een Ademcirkel en was onder de indruk van wat dat teweeg bracht. Mijn ervaring was de aanleiding om met Fenneke in gesprek te gaan over haar werk dat zoveel losmaakt bij mensen. 

Ademhalen onder begeleiding: dé plek om te helen en blokkades op te heffen

fenneke dam, adem

Het was op een koude januari avond dat ik samen met mijn moeder op de fiets stapte naar Studio Take 5 in Amsterdam, voor een Ademcirkel van 90 minuten met Fenneke. Best spannend vond ik het. Ik weet wat een uur lang verbonden ademhalen los kan maken aan blokkades. Met 7 anderen begonnen we met wat lichte fysieke oefeningen om het lichaam los te maken. Fenneke bouwde de sessie langzaam op, om uiteindelijk aan het diepste onderdeel van de avond te beginnen. Bijna een uur lang haalde ik adem via mijn mond. Elke in- en uitademing was even lang en zonder tussenpauzes. Omdat mijn keel droog aanvoelde, kreeg ik van Fenneke een mondstuk om het ademen door mijn mond makkelijker te maken. Vanaf dat moment was er geen weg meer terug. Al snel voelde ik de tranen stromen. Normaal houd ik controle over het aantal tranen dat ontglipt. Maar door het mondstuk en het continu doorademen onder bezielende leiding van Fenneke, was er geen houden meer aan. Kort samengevat: na de ademcirkel voelde ik me licht en vol vertrouwen. Zo heerlijk om alles er uit te gooien zonder in een verhaal te hoeven verzanden. Fenneke is wars van analyseren en in het drama duiken waar we vast allemaal weleens in verstrikt raken. Het is ademen dat alles los maakt en uiteindelijk opnieuw stroomlijnt. Hieronder lees je Fenneke’s verhaal.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Waarom besloot je ademcoach te worden?

Fenneke: Het zit bij ons in de familie. Mijn oom, tante, mijn moeder en ik zijn allemaal yogadocent en sinds een paar jaar ook allemaal ademcoach haha. Het is me dus met de paplepel in gegoten. Wel heeft ieder een stijl ontwikkeld. Mijn eerste kennismaking met ademwerk was met het afstuderen van mijn tante, ik was namelijk haar examenkandidaat; toen ik ervoer wat ademen met/voor je kan doen, heb ik me gelijk ingeschreven voor de opleiding! Zo ben ik ademcoach geworden. Deze opleiding heeft absoluut bijgedragen aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Door meer met mijn adem te gaan werken, heb ik mezelf voor een groot deel kunnen bevrijden van wat oud was, ik voel me een vrijer mens. Twee zinnen die je me bijvoorbeeld vaak hoort zeggen: “Adem je vrij” en “Inhale the goodstuff, exhale the bullshit“.

Wat betekent ademhalen voor jou?

Fenneke: Ademhalen betekent Leven. Het eerste dat je hier doet op aarde is het leven inademen en voordat je je lichaam loslaat, adem je voor de laatste keer uit. Iets dat symbool staat voor loslaten op het diepste niveau. Verder brengt de adem me in het huidige moment, je kunt tenslotte niet in het verleden of in de toekomst ademen. Het brengt me in mijn lijf, waardoor ik werkelijk kan voelen en ervaren. Ik hoef niet meer weg te rennen of pogen te veranderen wie ik ben of wat ik voel, ik kan er mee zijn. Dat brengt zoveel vrijheid, dankbaarheid en geluk- want alles is leven. 

Wat is de rol van een ademcoach tijdens een sessie?

Fenneke: Met name voelend aanwezig zijn. Verder begeleid ik op een liefdevolle manier degene die ademt door de weerstand heen naar voelen. Durven voelen. Hoe dieper je ademt, hoe dieper je voelt, hoe dieper je voelt, hoe dieper je leeft.

Hoe zijn emoties verbonden met je ademhaling?

Fenneke: Je adem reageert direct op je emoties en daaraan “lees” ik als coach je blokkades af. Ga maar na wat er gebeurt met je adem als je boos bent, of verdrietig, of schrikt ( de adem stokt in je keel… ). Maar zo kan ik ook in de adem herkennen als iemand weinig zelfvertrouwen heeft, of altijd maar zijn/haar best doet (voor anderen), een onwijze doorzetter is of moeite heeft met loslaten.

Wat levert ‘verbonden’ ademhalen op voor body, mind & soul?

Fenneke: Ik kijk nooit afzonderlijk naar deze drie aspecten. Als je bijvoorbeeld gaat sporten heeft dat zowel invloed op je lichaam als op je mind. Ik zie ze niet los van elkaar. Het ademen werkt op al deze lagen door: fysiek, emotioneel, mentaal, en spiritueel (soul).

Kijk voor meer informatie over Fenneke en haar werk op ademwerk.nl.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link