Russische ademhalingstechniek: zo zet je Buteyko in als natuurlijke neusspray

Body
Russische ademhalingstechniek: zo zet je Buteyko in als natuurlijke neusspray
karlijn visser

Karlijn Visser
10.11.2018

Er wordt gezegd: ‘Adem diep, dan krijg je meer zuurstof,’ maar in werkelijkheid is het precies andersom. Op basis van dit inzicht ontwikkelde de Russische arts Konstantin Buteyko een eenvoudige ademhalingsmethode. Het idee is dat je voor extra zuurstof vooral níet diep mag inademen, hoe onlogisch dat misschien ook klinkt. De Buteyko-techniek is al jaren een bekend fenomeen in Rusland en wint wereldwijd aan populariteit. Wij vonden Anna Postma, een Buteyko therapeut die haar cliënten regelmatig van een verstopte neus afhelpt op een natuurlijke manier. Ze is zo lief geweest om de Buteyko techniek die ze daarbij gebruikt op te schrijven. 

Russische ademhalingstechniek: zo zet je Buteyko in als natuurlijke neusspray

De Russische arts Buteyko (1923 – 2003) deed ruim vijftig jaar onderzoek naar het verband tussen ademhaling en gezondheid. Een van zijn belangrijkste conclusies is dat verkeerd (lees: te diep) ademhalen de gezondheid kan aantasten. Als je voortdurend ‘iets’ te diep en ‘iets’ te snel ademt, kan het ademhalingscentrum in je hersenen ontregeld raken. De drang om te ademen wordt dan blijvend vergroot. Dit heet chronische hyperventilatie. De aanleiding om verkeerd te gaan ademen is bijvoorbeeld langdurige stress of fanatiek sporten. Ook veel mensen met een chronische longziekte zoals Astma en COPD krijgen er onbewust mee te maken. Maar laten we deze bijzondere techniek heel concreet maken en ‘m toepassen op je (chronisch) verstopte neus.

Buteyko bij chronisch verstopte neus

Anna: “Het is een opvallend orgaan, onze neus en we vinden er allemaal iets van. Te groot, smal, breed, wipneus of een gebogen variant. We hebben het dan over de buitenkant, maar wist je dat de neus veel meer is dan een cosmetisch onderdeel van
ons gezicht? Ze heeft zo’n 30 (!) functies, waarmee het functionele belang al wordt onderstreept. De hoofdfunctie van de neus is natuurlijk onze in- en uitademing. Daarnaast zorgt je neus er voor dat instromende lucht wordt verwarmd en indien nodig van vocht wordt voorzien, zodat de longen optimaal hun werk kunnen doen. Ook heeft de neus een belangrijke filterfunctie, want het neusslijm vangt kleinere stofdeeltjes en bacillen op, zodat deze kunnen worden doorgeslikt naar de maag en onder invloed van maagzuur niet overleven. In de neus wordt daarnaast ook stikstofoxide gemaakt, wat het immuunsysteem versterkt bij het aanpakken van ontstekingen. Door de neusademhaling toe te passen kan stikstofoxide vanuit de neus naar de longen komen, waar het ontstekingsremmend werkt. Het is dus belangrijk voor je algemene gezondheid om te ademen door je neus.

Natuurlijk alternatief voor neusspray

Maar wat doe je als je – al dan niet chronisch- last hebt van een verstopte neus en voor de zoveelste keer naar neusspray moet grijpen? Dit is niet zo onschuldig als het wellicht lijkt. Het gebruik van neusspray blijkt verslavend te werken, is symptoombestrijding en uiteindelijk helemaal niet zo gezond. Uit onderzoek blijkt dat het milieu van je neusslijmvlies door de spray wordt aangetast, wat voor chronische ontstekingsreacties kan zorgen. Via de Buteyko ademmethodiek is het mogelijk je verstopte neus op een natuurlijke manier te lijf te gaan en verstopping aan te pakken. Dit doe je allereerst door erop te letten dat je switcht naar een continue neusademhaling, dus zowel in als uitademing via de neus. Dit is de natuurlijke manier, zoals ademen bedoeld is. Door via de neus uit te ademen voorkom je bovendien dat de longen uitdrogen en dat je onbewust chronisch gaat hyperventileren. Dat gebeurt namelijk als je structureel (uit)ademt via de mond en kan op de lange termijn serieuze en uiteenlopende gezondheidsconsequenties hebben. Daarnaast zorgt een structurele neusademhaling ervoor dat je neus open blijft waar mondademhaling verstopping van de neus stimuleert.

Buteyko ‘neus-opener’ techniek

Door over te gaan op een neusademhalingspatroon zal je merken dat je neus minder snel verstopt raakt, of dat je zelfs helemaal klachtenvrij wordt. Dit heeft te maken met het opbouwen van koolzuurgas (CO²). Koolzuurgas is een belangrijk gas dat invloed heeft op veel fysiologische processen in je lichaam. Mocht er toch sprake zijn van een neusverstopping, gebruik dan deze ‘neusopener techniek’:

1. Adem rustig in en uit (zo veel mogelijk door de neus)
2. Sluit je neus na een uitademing en hou de adem in
3. Schud je hoofd zachtjes op en neer (dus verticaal) waarbij de schouders een beetje meebewegen
4. Ga hier mee door tot je duidelijk aandrang voelt om te ademen
5. Hervat daarna rustig je ademhaling en hou deze klein en kalm
6. Herhaal dit enkele keren, met tussenpozen van een halve minuut totdat het voldoende effect heeft.

De ‘neusopener techniek’ zorgt door het opbouwen van extra CO² ervoor dat de luchtwegspiertjes in de neus zich ontspannen, waardoor het weer mogelijk is vrij te ademen. Ervaar ook de voordelen van deze Buteyko-techniek voor je gezondheid en verstopping hoort tot het verleden!”

Voor meer informatie over de Buteyko methode of specifieke Buteyko ademoefeningen is het aan te raden een Buteyko therapeut te raadplegen, die op jouw gezondheidssituatie afgestemd advies kan geven. De Buteyko methode is gebaseerd op ruim 50 jaar medisch onderzoek en is bewezen effectief bij onder meer astma/bronchitis, hyperventilatie, stress/burn- outklachten, hoge bloeddruk, snurken en slaapapneu. Anna Postma is Buteyko therapeut, aangesloten bij BTN (Buteyko Therapeuten Nederland) en heeft een praktijk in Heerenveen. Voor meer informatie kijk op healthybreathing.nl.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link