Als je overweldigd raakt, kun je in een overlevingsstand terechtkomen. Je kunt je lijf en je omgeving niet meer rustig en helder registreren. Je brein staat op SOS-modus. Voordat je de verbinding met je lichaam kunt herstellen, is het belangrijk om te leren herkennen wanneer deze nou verbroken is. De beroemdste psycholoog op Instagram, Nicole LePera, deelde 5 signalen die erop wijzen dat je uit je lijf vertrokken bent.
Overlevingsstand: 5 signalen die wijzen op een verbroken verbinding met je lijf
Als je getriggerd en/of overweldigd raakt, is het vaak moeilijk om nieuwe informatie te registreren, rationeel na te denken en je veilig te voelen. Aarden in je lichaam is een van de beste dingen die je in zo’n situatie kunt doen. Bijvoorbeeld door middel van een ademhalingsoefening (adem 4 tellen in door je neus en 7 tellen uit door je mond). Of met behulp van aanraking of dans. Je kunt ook aan essentiële olie ruiken bijvoorbeeld. Maar je kunt pas actie ondernemen om terug je lijf in te komen als je weet dat je vertrokken bent. Klinisch psycholoog Nicole LePera en auteur van de bestseller How to do the work deelde de onderstaande 5 waarschuwingssignalen.
5 signalen die erop wijzen dat je uit je lichaam vertrokken bent
1. Niet aanwezig zijn tijdens seks
Tijdens seks begin je je emotioneel overweldigd te voelen. Je gedachten gaan racen, en je voelt je niet comfortabel en veilig. Misschien ga je op de automatische piloot verder en hoop je dat het snel voorbij is. Hopelijk ben je met een partner die dit opmerkt en meteen stopt. Het kan lastig zijn om op dit moment iets te zeggen, maar probeer op z’n minst ‘stop’ of ‘wacht even’ te zeggen. Je hoeft niet (meteen) uit te leggen wat er in je omgaat. Als je het fijn vindt kun je vragen of je partner je even vasthoudt of gewoon even met je kletst. Of zonder je af om te douchen of een ademhalingsoefening te doen.
2. Blinde woede
Wordt het weleens bijna zwart voor jouw ogen als je boos bent? Kom je weleens in een ruzie met je partner terecht waarbij jullie allebei schreeuwen en helemaal niet meer horen wat de ander zegt? Dit is een moment om meteen een time out in te lassen. Er kan nu geen productief gesprek worden gevoerd. Zorg dat jullie allebei terugkomen in jullie lijf, jullie emoties en gedachten registreren en jullie zenuwstelsel kalmeren.
3. Gedachteloos scrollen
Schrik je weleens ineens op terwijl je gedachteloos op je telefoon aan ’t scrollen ben? Dit is een vrij onschuldige manier van (collectieve) dissociatie. Maar gezond is het in ieder geval niet, vooral niet als het consistent gebeurt. Probeer bewust met je smartphone om te gaan en tijdens het scrollen je lichaam te blijven voelen. Adem af en toe even diep naar je buik toe en merk op wat de informatie die je tot je neemt op emotioneel gebied met je doet.
4. Je schikken naar de ander
Raak jij makkelijk overweldigd in (confronterende) interacties met anderen en ga je dan alles doen wat je kan om de ander tevreden te stellen? Dan sta je waarschijnlijk niet meer stil bij wat jij voelt, denkt en wilt. Je wilt de situatie oplossen vanuit angst, niet vanuit een bewuste keuze, en gaat daarbij voorbij aan jezelf.
5. Afdwalen tijdens werk
Iedereen dwaalt weleens af tijdens het werken. Het kan echter zo zijn dat je in reactie op bepaalde collega’s of taken in een soort waas terechtkomt omdat ze je triggeren. Bijvoorbeeld omdat de collega agressief communiceert of een taak bepaalde onzekerheden aanraken. Dit is een mooi moment om weer diep naar je buik te ademen en misschien wat te stretchen.