Zwemmen is heel gezond; het stimuleert je fysieke én mentale gezondheid. Elk baantje dat je trekt telt, maar je lichaam profiteert het meest van zwemmen als je 3 keer per week minstens 30 minuten in het water ligt. Welke 7 voordelen dat heeft voor je gezondheid lees je hier.
Zwemmen: dit gebeurt er als je 3 keer per week in het water ligt
1. Je traint je hele lijf
Zwemmen is een complete sport. Als je baantjes hebt getrokken, voel je dat de volgende dag waarschijnlijk vooral in je schouders en rug. Maar vergis je niet! Met zwemmen zet je héle lijf aan het werk. Het fijne is dat je spieren niet overbelast raken, maar wel sterker worden als je regelmatig (lees: 3 keer per week, minstens 30 minuten) zwemt. Dat maakt zwemmen tot een ideale vorm van lichaamsbeweging voor mensen die herstellende zijn van een blessure of last hebben van gewrichtspijn maar toch graag willen sporten. Welke spieren je het meest gebruikt tijdens het zwemmen, ligt aan welke zwemslag je doet:
- Borstcrawl: de belangrijkste spieren die je voor deze slag gebruikt zijn de trapeziusspier (een ruitvormige spier aan de bovenkant van je rug) en de brede rugspier. Daarnaast heb je nodig: je borst, armen, schouders, bovenrug, buikspieren, onderrug, billen, heupen en benen. Bijna al je spiergroepen dus!
- Schoolslag: Hierbij train je vooral je rug: de brede rugspier. Je buikspieren stabiliseren je lichaam in het water en je bilspieren ondersteunen de complexe beenbeweging. Ook je bovenbenen zijn goed bezig tijdens deze slag.
- Rugcrawl: Hiermee train je vooral je bilspieren. Dankzij de ondiepe ligging in het water versterk je met deze zwemstijl ook je core. Hiernaast gebruik je natuurlijk ook je armen en rug.
- Vlinderslag: Deze slag is het meest atletisch. De arm- en rugspieren train je hiermee flink. Maar ook de buikspieren en core, omdat het hele bovenlichaam iedere keer uit het water moet komen. Ook worden je beenspieren getraind om je lichaam stabiel te houden.
2. Boost je uithoudingsvermogen
Baantjes trekken verbetert je longcapaciteit en ademhaling. Vooral als je last hebt van astma is zwemmen dus supergezond. Maar regelmatig zwemmen geeft bij iedereen de conditie een flinke boost, en dat merk je ook buiten het zwembad. Voor je het weet beklim je een aantal trappen zonder te hijgen.
3. Zwemmen is gezond voor je hart
Daarnaast is zwemmen ook goed voor je hart. Regelmatig baantjes trekken verkleint de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk. Zwemmen verlaagt namelijk je bloeddruk en cholesterolniveau. Voorwaarde daarbij is wel dat je wekelijks minimaal drie keer 30 minuten zwemt. Vind je dat wat te veel van het goede? Je kunt zwemmen ook afwisselen met een andere sport die je hartslag flink doet stijgen.
4. Zwemmen vermindert stress
Ritmische activiteiten zoals zwemmen, wandelen, muziek luisteren of maken en dansen kalmeren je zenuwstelsel en verminderen zo stress en spanning. Waarom ritme zo helend is? De ritmes van de natuur liggen opgeslagen in onze biologische systemen. Dat begint al in de baarmoeder, waar het kloppende hart van de moeder voor een ritmisch geluid, druk en trillingen zorgt die een constante ritmische input leveren voor het brein van de foetus. Als we een baby die van streek is in onze armen wiegen, activeert die ritmische beweging de herinnering aan veiligheid. En voor een volwassene geldt dat net zo. Ritme activeert het parasympatische deel van je zenuwstelsel en maakt je kalmer.
5. Zwemmen vergroot je hersencapaciteit
Cardiovasculaire training zorgt ervoor dat zuurstofrijk bloed effectiever door het lichaam wordt gepompt. En hoe beter de bloedsomloop, hoe meer zuurstof ook de hersenen krijgen. Zwemmen stimuleert bovendien de aanmaak van BDNF, een stof die het herstel van je lichaamscellen bevordert en de aanmaak van nieuwe cellen stimuleert. Ook in je hersenen dus. Dit kan je cognitieve capaciteiten vergroten.
6. Zwemmen helpt bij afvallen
Zwemmen is een cardio training, en met cardio verbrand je vet. Afhankelijk van de intensiteit van je training gaat het om circa 500 tot 750 calorieën per uur. Dit is behoorlijk veel voor een sport waar je relatief helemaal niet zo moe van wordt. De reden? Tijdens het zwemmen spreek je heel veel verschillende spiergroepen aan. Je traint niet alleen de spieren die nodig zijn voor de zwemmende beweging, je hele lichaam doet haar best om niet dit zinken. Dit zorgt voor een hoge vetverbranding.
Upcoming webinar
Wil jij afvallen?
Begin dan bij het verwerken van déze belemmerende emoties
Datum: zondag 1 december 2024Tijd: 19.00 tot 20.30
Investering: € 17,95
JA, IK BEN ERBIJ!
7. Zwemmen verbetert je stemming
Al na 12 minuten stimuleert zwemmen de aanmaak van endorfine en serotonine, stofjes die je humeur een flinke boost kunnen geven. Kun je nagaan wat er gebeurt als je elke week minstens 30 minuten in het water ligt.
Investeer in goede zwemkleding
Kun je na het lezen van al deze health benefits niet wachten om een duik te nemen? Zorg dat eerst dat je goed beslagen ten ijs komt met de juiste zwemkleding. Want wat je draagt in het water maakt nogal wat uit. Niet alleen als het gaat om prestaties, maar óók als we het hebben over hoe comfortabel je je voelt in badkleding. De wandeling van de kledingkamer naar de badrand kan gevoelens van onzekerheid oproepen, vooral als je een slecht zittend badpak draagt. Gelukkig schiet Speedo te hulp.
Body shaping badpak
Dit Australische merk is al bijna 100 jaar gepassioneerd door het leven in en om het water. En dat zie je terug en voel je aan de zwemkleding die ze maken. Kijk maar eens naar dit all over body shaping Lunia Glow badpak. Dit stijlvolle badpak flatteert je figuur zonder te knellen. Je kunt er heel wat baantjes mee trekken want deze zwarte eyecatcher is gemaakt van speciale chloor bestendige stof die twee keer zo lang meegaat als standaard badkledingstoffen. Uit respect voor alles wat leeft in en rond het water werkt Speedo waar mogelijk met gerecycled materiaal. Just the way we like it!