De overgang is een periode vol veranderingen, ook als het om de keuze van je voeding gaat. Maar dat betekent niet dat eten saai of smakeloos hoeft te zijn. In het kookboek Eten als medicijn – Overgang laten Dokter Dorenda van Dijken en Janneke Vreugdenhil zien hoe je met de juiste voeding klachten kunt verminderen. Dit is een van onze favoriete recepten uit het boek: zalm met mosterd, honing, dille en roze peper.
Recept voor de overgang: zalm met mosterd, honing, dille en roze peper
Janneke Vreugdenhil over dit recept:”Het is zo simpel, maar toch is dit al jaren een van mijn lievelingsmanieren om zalm te bereiden. Je kunt het mosterd-honingsausje overigens op dezelfde manier gebruiken voor zalmforel. Ik eet hier graag groene groenten bij, zoals broccoli, bimi, sperzieboontjes of groene asperges. Die laatste zou je tegelijk met de vis in de oven kunnen grillen. Ze hebben ongeveer tien minuten nodig.”
Waarom zalm zo gezond is
Vette vis zoals zalm is hartstikke gezond. We zouden het zo’n twee keer per week moeten eten. Mits je kiest voor wilde zalm, want deze zwemt nog vrij rond in de natuur en heeft daar toegang tot een grote variëteit aan voeding. De wilde zalm eet voornamelijk planktonkreeftjes en garnalen (waar ze hun rode kleur van krijgen) en bevat minder toxines en antibiotica dan kweekzalm, maar is daarom ook een stuk duurder. Wist je dat de natuurlijke kleurstof astaxanthine, die vaak veel voorkomt in wilde zalm, hart- en bloedvaten gezond kan houden? Wilde zalm is bovendien een goede bron van de omega 3-vetzuren EPA en DHA, vitamine D en gezonde eiwitten. Vind je wilde zalm wat te duur? Biologische zalm is een goed alternatief voor ‘gewone’ kweekzalm.
Ingrediënten
- 2 eetlepels grove mosterd
- 1 eetlepel honing
- 2 eetlepels dille, fijngesneden
- 2 eetlepels roze peperkorrels
- 4 stukken (liefst wilde of biologische) zalmfilet, zonder huid (à 125 g)
- 1 eetlepel olijfolie
- zout, naar smaak
Bereidingswijze
- Verwarm de ovengrill voor.
- Doe de mosterd, honing, dille en peperkorrels in een kommetje. Voeg eventueel een snufje zout toe en roer tot een sausje.
- Kwast de zalmfilets aan beide kanten in met olijfolie en leg ze in een passend ovenschaaltje. Verdeel het mosterd-honingmengsel erover.
- Laat de zalm onder de grill 5 à 8 minuten garen. De vis mag vanbinnen nog een beetje glazig blijven.