videocam Heb jij al een Healthy Spring Box bemachtigd?

Aangeboren zielskwaliteiten: met déze Taoïstische meditatie bloeien ze op

Heart + Soul
zielskwaliteiten
Alex van Galen

Alex van Galen
05.01.2024

Volgens Taoïsten zijn de kwaliteiten van je ziel heel concreet en duidelijk voelbaar als je contact maakt met je lichaam. Ze noemen die aangeboren zielskwaliteiten de ‘Te’s’. En je hoeft er geen affirmaties voor te doen om ze op te wekken: ze zitten al in jou. Het enige wat je hoeft te doen is de blokkades oplossen die in de weg van je ware natuur zitten. Het is een verbazingwekkend eenvoudige vorm van therapie. Dit is hoe dat in z’n werk gaat.

Aangeboren zielskwaliteiten: met deze Taoïstische meditatie bloeien ze op

Alex: ‘Hoe belangrijk Taoïsten de Te’s vinden blijkt wel uit de titel van het bekendste Taoïstische boek, de Tao Te Ching. Dat betekent: het boek van de Tao en de Te’s. De Te’s zijn eigenlijk de concrete belichaming van de Tao in jouzelf.

De 5 verschillende vormen van Te’s

Volgens het Taoïsten bestaat het hele universum uit energie en die vind je hier op aarde terug in de 5 elementen: water, hout, vuur, aarde en metaal. Die vormen van energie zijn verbonden aan de vijf orgaansystemen in je lichaam: nieren, lever, hart, milt en longen. En die zijn verbonden aan 5 soorten emoties (uit je ego) en aangeboren kwaliteiten (van je ziel).

Hoe werkt dat?

Je emoties zijn voelbare sensaties in je lichaam. Maar negatieve emoties wil je liever niet voelen, en daardoor kunnen ze niet vrij door je lichaam stromen. Ze blijven dan als een verkramping achter ín je organen. Boosheid is bijvoorbeeld een verkramping van je lever. Dat wil niet zeggen dat je je boosheid letterlijk in je lever voelt. Maar je lever is het energetische systeem in je lichaam waar die opgekropte emoties vast komen te zitten. En die verkrampingen kunnen allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken. Het is een hele mooie manier om naar jezelf te kijken, want negatieve emoties zijn in feite blokkades van positieve energie. En die positieve kwaliteiten zijn wie jij echt bent.

Maag, milt, pancreas (aarde) 

Negatieve emotie: zorgen maken (Dat ligt zwaar op m’n maag)
Aangeboren kwaliteit: vertrouwen en openheid

Nieren (water)

Negatieve emotie: angst (Het voor de nieren hebben)
Aangeboren kwaliteit: zachtheid en creativiteit

Hart en dunne darm (vuur)

Negatieve emotie: haast, irritatie en agressie (Je hart luchten)
Aangeboren kwaliteit: Liefde, vreugde en compassie

Lever en galblaas (hout)

Negatieve emotie: boosheid, jaloezie en wrok (Wat heb je op je lever? Je gal spuwen)
Aangeboren kwaliteit: vriendelijkheid en flexibiliteit

Longen en dikke darm (metaal)

Negatieve emotie: verdriet (Je ‘stikt’ er dan bijna in)
Aangeboren kwaliteit: moed en levenskracht

Je ‘persoonlijkheid’ anders leren zien

Hoe vaker je een bepaalde negatieve emotie voelt, hoe meer die je orgaansysteem blokkeert. Je persoonlijkheid is eigenlijk een optelsom van emotionele blokkades in je lichaam die seintjes afgeven aan je hersenen. Je gedachtenpatronen zijn daarom meestal onbewust: je lichaam raakt er gewend aan om in bepaalde emoties ‘vast’ te zitten. En dat maakt het moeilijk om er iets aan die diepzittende patronen te veranderen in therapie, waar je vooral over je emoties práát. De Taoïstische manier is directer en gaat via je lichaam. Het is verbazingwekkend hoe makkelijk je ruimte krijgt in je hoofd als je de blokkades oplost in je organen. Je gaat je bijna vanzelf beter voelen, omdat de Te’s dan eindelijk de ruimte krijgen om zich te openbaren. Het is de simpelste vorm van therapie die er is. De meest effectieve manier hiervoor is de meditatie van de Helende Klanken.

De Helende Klanken

Tips vooraf:

 • Doe de klanken altijd in de hier aangegeven volgorde en doe ze altijd alle vijf.
 • Als een bepaald orgaan om meer aandacht vraagt, kun je meer klanken in dat ene orgaan doen, maar maak de cyclus altijd af. Je maag geneest eerder als je andere organen ook beter werken. De energieën in ieder orgaan ondersteunen elkaar namelijk.
 • Je hoeft je bij deze meditatie alleen maar op de ‘hoofdorganen’ te richten. Als je bezig bent met de milt, hebben de andere organen in het element aarde (maag en pancreas) daar ook baat bij.
 • Doe de meditatie met een subtiele, niet-geforceerde glimlach door je mondhoeken een piepklein beetje op te trekken. Dat is nauwelijks zichtbaar, maar je lichaam reageert er wel op.

Waarom klanken?

De vibratie van de klanken is een hele effectieve manier om geblokkeerde energie op gang te brengen. De kracht van je intentie is hierbij ook heel belangrijk. Een meer uitgebreide versie van deze meditatie vind je hier.

Doe de meditatie

De longklank

 • Concentreer je diep op beide longen en observeer wat je daar aan emoties kunt voelen. Doe dit zonder te oordelen en zonder je gevoel een bepaalde richting op te sturen. Als je verdriet of geblokkeerde energie voelt, probeer daar dan op een zachte manier contact mee te maken. Neem er rustig de tijd voor.
 • Adem dan in, open je ogen en blaas alle verdriet en geblokkeerde energie zachtjes uit met een SSSSSSSSSSSS-klank.
 • Ga terug naar je longen en voel wat er veranderd is. Doe de klank nog een paar keer. Voel dat je longen na iedere klank een stukje lichter worden en meer zuurstof willen opnemen.
 • Voel hoe verdriet langzaam plaatsmaakt voor levenskracht of moed.

De nierklank

 •  Concentreer je op je nieren en observeer wat je daar aan emoties kunt voelen. Als je angst of geblokkeerde energie voelt, probeer daar dan op een zachte manier contact mee te maken. Neem er rustig de tijd voor.
 • Adem in, open je ogen en blaas alle negatieve energie uit met een TSJOEOEOEOEOE-klank.
 • Voel wat er veranderd is. Voel dat je nieren na iedere klank een stukje lichter worden.
 • Voel hoe je angst langzaam plaatsmaakt voor een stille rust.

De leverklank

 • Concentreer je diep op de lever en observeer wat je daar aan emoties kunt voelen. Als je boosheid of geblokkeerde energie voelt, probeer daar dan op een zachte manier contact mee te maken. Neem er rustig de tijd voor.
 • Adem in, open je ogen en blaas alle geblokkeerde energie met een SHHHHHHH-klank.
 • Voel wat er veranderd is. Voel dat je lever na iedere klank een stukje lichter wordt.
 • Voel hoe je boosheid langzaam plaatsmaakt voor vriendelijkheid en vergeving.

De hartklank

 • Concentreer je op je hart en observeer wat je daar aan emoties kunt voelen. Als je stress, gejaagdheid of andere geblokkeerde energie voelt, probeer daar dan op een zachte manier contact mee te maken.
 • Neem er rustig de tijd voor.
 • Adem in, open je ogen en blaas alle geblokkeerde energie uit met een HAAAAAAAAAA-klank.
 • Voel wat er veranderd is. Voel dat je hart na iedere klank een stukje lichter wordt.
 • Voel hoe je stress langzaam plaatsmaakt voor blijdschap, dankbaarheid en liefde.

De miltklank

 • Concentreer je op de milt en observeer wat je daar aan emoties kunt voelen. Als je zorgen of geblokkeerde energie voelt, probeer daar dan op een zachte manier contact mee te maken.
 • Neem er rustig de tijd voor.
 • Adem in, open je ogen en blaas alle negatieve emoties uit met de GOEOEOE-klank.
 • Voel wat er veranderd is. Voel dat je milt na iedere klank een stukje lichter wordt.
 • Voel hoe je zorgen langzaam plaatsmaken voor openheid en acceptatie.

Blijf dan even rustig zitten en voel hoe je organen meer open zijn, meer stromen. Voel hoe er meer ruimte is ontstaan voor je positieve kwaliteiten. Hoe meer je dit doet, hoe meer je zult merken dat je emotionele patronen beginnen op te lossen’.

MINI WORKSHOP ‘JEZELF AARDEN’ MET HOLISTIK KORTING

Taoleraar Alex van Galen helpt je contact te maken met je lichaam en alle ideeën en patronen los te laten die je natuurlijke groei en ontwaken tegenhouden. Hij geeft (online) workshops om je te helpen aarden en emotionele blokkades in je lichaam op te lossen. Wil je minder in je hoofd zitten door je diep te verbinden met de aarde en je ware zelf? Doe dan nu de miniworkshop ‘Jezelf Aarden’. Als lezer van Holistik betaal je slechts €69 in plaats van €89. Klik hier om gebruik te maken van deze aanbieding.

Mini-workshop Jezelf aarden

van

€89,-

€79,-

Een gezond lichaam & een stressvrije geest? Leer jezelf aarden met duizenden jaren oude Taoïstische technieken.
Bestel nu voor €79,-.

Bestel nu! Alex van Galen

Over Alex van Galen

Alex legt in ‘Moeiteloos ontwaken’ (Samsara 2021) uit hoe jij kunt ontwaken door contact te maken met je lichaam en alle ideeën los te laten die je natuurlijke groei tegenhouden. Hij geeft cursussen en workshops met Taoïstische oefeningen om je te aarden en emotionele blokkades in je lichaam op te lossen.

Tip: yoga en meditatie ontspanningsdeken

Een yogadeken is een speciaal ontworpen deken die vaak wordt gebruikt tijdens yogabeoefeningen en meditatie. Ze zijn gemaakt van zachte, comfortabele materialen zoals katoen. Je kunt de deken gebruiken voor warmte en comfort. De warmte helpt om volledig te ontspannen en te genieten van de rustfase. Daarnaast bieden yogadekens extra ondersteuning bij specifieke houdingen. Je kunt hem bijvoorbeeld onder je knieën plaatsen tijdens knielende houdingen. Hiermee verminder je de druk op botten en gewrichten. Je kunt een yogadeken ook oprollen of opbouwen en gebruiken als (meditatie)kussen. Bij actievere yogavormen kan de deken worden gebruikt om zweet af te vegen en je gezicht en lichaam droog te houden. Daarnaast geeft een yogadeken een gevoel van geborgenheid: gebruik hem als zacht ‘schild’ waarmee je prikkels van buitenaf weert. Verkrijgbaar via de Holistik Shop, €29,95

 

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.