Men neme een glas water, 2 eetlepels chiazaad, en het sap van een halve citroen. Laat het chiazaad 10 minuten wellen in het water en er ontstaat een gel-achtig drankje. Deze ‘internal shower’ is de nieuwe detox trend die het internet verovert: video’s met de hashtag hebben samen bijna 60 miljoen views op TikTok. Maar waarom? Het idee is dat dit drankje een opgeblazen gevoel vermindert en de ontgiftingsprocessen in je lijf stimuleert. Dat zit zo…

De ‘internal shower’: is dit trendy detox drankje echt zo gezond?

Laten we kijken naar de afzonderlijke ingrediënten van de internal shower. Chiazaad is een goede bron van voedingsvezels en kan een regelmatige, gezonde stoelgang bevorderen. Bovendien kan het de hoeveelheid cholesterol reguleren die in het bloed wordt opgenomen en stimuleert het een gezonde bloeddruk. Citroen is rijk aan pectine, wat als prebioticum fungeert en een gezond darmmicrobioom kan ondersteunen. Uit onderzoek uit 2021 bleek ook dat citroen glucosepieken in het bloed kan verlagen en vertragen met zo’n 30%. En dan is er water; essentieel voor elk proces in je lijf. Als het om ontgifting gaat, kan water helpen om afvalstoffen af te voeren via zweet, urine en ontlasting.

Geen quick fix

Met andere woorden: het trendy detox drankje is gezond. Maar het is geen quick fix die er op magische wijze voor zorgt dat je allerlei afvalstoffen kwijtraakt. Zie het drankje liever als een mogelijke aanvulling op een voedzaam, gevarieerd dieet en een gezonde leefstijl. Ook handig om te weten: het zuur van citroensap kan je tanden beschadigen. Drink de internal shower daarom met een rietje. En een grote hoeveelheid chiazaad in één keer consumeren kan voor sommige mensen juist een opgeblazen gevoel creëren. Dus kijk hoe je lijf reageert, vooral als je bestaande spijsverteringsklachten hebt. Tenslotte: moet je er niet aan denken om een gel-achtige substantie naar binnen te slurpen? Maak dan deze lekker een chiapudding voor jezelf.

Yoga Nidra & Slaap pakket

  • Een 86 pagina dik dossier
  • Een uitgebreide chronotype test
  • 90 minuten Nidra meditaties
Bestel nu voor €19,95
Bereik jouw diepste slaap ooit
Slaappakket

Bron: mindbodygreen