videocam Heb jij de Healthy Spring Box 2024 al bemachtigd?

Wat te doen tegen haaruitval?

Artikelen
Wat te doen tegen haaruitval?


15.01.2023

Wat veroorzaakt haaruitval? En wat kan jij ertegen doen? Haaruitval komt voor bij mannen en vrouwen en na de zwangerschap verlies je ook vaak veel haar. Elke haar op je hoofd heeft een levensduur van ongeveer 3 tot 5 jaar. Haarfollikels hebben een cyclus van actieve groei, overgang en rust. Haaruitval treedt op wanneer de groeicyclus van je haar wordt verstoord.

Haaruitval wordt meestal veroorzaakt door je genen en komt bij mannen en vrouwen vaker voor naarmate je ouder wordt. De tweede meest voorkomende oorzaak is telogeen effluvium. Deze aandoening treedt op wanneer meer van je haar in de rustcyclus komt, waarin het uitvalt.

Telogeen effluvium kan veroorzaakt worden door:

 • stress
 • zwangerschap
 • bijwerkingen van medicijnen
 • andere onderliggende gezondheidsproblemen

Als je last hebt van haaruitval wat leidt tot kale plekken, vlekken, of grote plukken haar die uitvallen, moet je naar je huisarts of een dermatoloog voor een officiële diagnose. Of je haaruitval nu het gevolg is van een chronische of kortdurende gezondheidstoestand, je kunt zelf actie ondernemen om het haar dat je hebt te beschermen.

Blijf lezen voor tips om je haar gezond en sterk te houden. Ook leggen wij uit welke vitamines je moet slikken voor voller haar.

Hoe kun je haaruitval voorkomen en de gezondheid van je haar verbeteren?

Je kunt een paar tips voor haarhygiëne volgen om je algehele haargezondheid te verbeteren en mogelijk haaruitval te voorkomen.

Vermijd paardenstaarten en strakke elastieken.

Haar is flexibel, maar uit onderzoek blijkt dat je haar maar zoveel uitgerekt kan worden voordat het permanent beschadigd raakt. Kapsels als strakke vlechten en paardenstaarten kunnen je haar wegtrekken van je hoofdhuid en de band tussen je haar en hoofdhuid na verloop van tijd losser maken.

Vermijd fohnen, krullen en stijlen van je haar met hoge temperaturen.

Het gebruik van hitte om je haar te stylen laat je haarzakje uitdrogen en is kwetsbaar voor schade. Haardrogers, stijltangen en krultangen kunnen allemaal na verloop van tijd je haar beschadigen doordat het vocht in je haarschachten uitzet.

Behandel, verf of bleek je haar niet met chemische middelen.

Het chemisch behandelen van haar zoals verven beschadigt het haar door het splitsen van eiwitmoleculen die keratine heten. Als je je zorgen maakt over haaruitval, beperk dan je gebruik van kleurstoffen, highlights, peroxidebehandelingen en permanenten.

Gebruik een shampoo die mild is en geschikt voor je haar.

Het doel van shampoo is je haar te reinigen van vuil en overtollige olie. Overwassen met shampoo kan je haar mogelijk schaden. Sulfaten en sommige andere ingrediënten zijn in verband gebracht met kroezen, droogheid van de hoofdhuid en breekbaar haar. Er is geen bewijs dat specifieke ingrediënten in shampoo haaruitval veroorzaken, maar ze kunnen wel bijdragen aan minder dan ideale haargezondheid.

Gebruik een zachte borstel van natuurlijke vezels.

Het gebruik van een zachte borstel met natuurlijke vezels kan mogelijk een gezond oliegehalte op je haar bevorderen. De keratine-eiwitten in je haar zijn gestapeld als dakpannen op een dak, dus voorzichtig borstelen in één richting, beginnend aan de bovenkant en doorlopend naar de punten, kan helpen je haarschubben glad te maken en te verzorgen. Dagelijks je haar borstelen kan ook helpen voorkomen dat je haarballen in je doucheputje ziet.

Probeer lichttherapie

Lichttherapie bevordert celgroei en herstel. Het is een potentieel effectieve behandeling voor mannelijke en vrouwelijke kaalheid, de meest voorkomende oorzaken van haaruitval bij mannen en vrouwen. Deze genetische aandoeningen veroorzaken een bepaald patroon van haaruitval. Bij mannen begint het bij een terugwijkende haarlijn of kale plek op de kruin. Bij vrouwen wordt het gekenmerkt door een algehele uitdunning die vaak een breder deel veroorzaakt.

Hoe haaruitval bij vrouwen te voorkomen

Haaruitval bij vrouwen wordt meestal veroorzaakt door:

 • genetische haaruitval (alopecia androgenetica)
 • schildklierziekte
 • veroudering
 • andere hormonale aandoeningen

Ongeveer de helft van de vrouwen ervaart enige mate van vrouwelijke haaruitval vóór de leeftijd van 79 jaar. Als je je haar verliest, kan je arts enkele van de volgende behandelingen aanbevelen om verdere haaruitval te voorkomen.

 • Collageenpoeder
 • Rogaine (minoxidil)
 • Aldacton (spironolacton) of andere anti-androgene medicijnen
 • orale anticonceptiemiddelen
 • ijzersupplementen, vooral als je haaruitval verband houdt met bloedarmoede of zware menstruatiecycli.

Vrouwen die de overgang hebben bereikt wordt ook vaak geadviseerd om collageenpoeder te slikken. Dit omdat na je 25e de productie van collageen afneemt in je lichaam en je haar voor 80% uit collageen bestaat.

Hoe haaruitval bij mannen te voorkomen

Haaruitval komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Ongeveer 85 procent van de mannen dunner wordend haar tegen de tijd dat ze 50 zijn. Haaruitval bij mannen wordt meestal veroorzaakt door genetische haaruitval met een mannelijk patroon. Als je je zorgen maakt over haaruitval, kan een arts een of meer van de volgende behandelingen aanbevelen:

 • Collageenpoeder
 • ogaine (minoxidil)
 • Propecia of Proscar (finasteride)
 • folliculaire eenheidstransplantatie (FUT), een haartransplantatie met onderliggend weefsel
 • follicular unit extraction (FUE), een haartransplantatie met alleen follikels, geen aansluitend weefsel

Haartransplantaties kunnen duur zijn en worden niet vergoed door de verzekering. Afhankelijk van het type en de omvang van de ingreep kunnen de kosten oplopen van €4.000 tot €10.000. Collageenpoeder is een goed alternatief om het collageen niveau in je lichaam weer op peil te brengen.

Huismiddeltjes tegen haaruitval

Als je je zorgen maakt over haaruitval, wil je misschien een huismiddeltje proberen om te kijken of je het uitvallen van je haar kunt stoppen. Het is belangrijk om je te laten diagnosticeren en de onderliggende oorzaak van je haaruitval te vinden, zodat je het op de juiste manier kunt behandelen.

Supplementen

Veel vitaminen en mineralen zijn nodig voor een goede ontwikkeling en groei van het haar. Sommige voedingstekorten kunnen mogelijk leiden tot haaruitval.

Suppletie met collageen of vitamine D kan helpen de symptomen te verminderen of genetische haaruitval of telogen effluvium. Er is echter meer onderzoek nodig om het verband definitief te begrijpen. Suppletie met ijzer kan helpen de symptomen te verminderen bij mensen met een ijzertekort. Mensen met een laag ijzergehalte kunnen ook baat hebben bij aanvulling met vitamine C als ze niet genoeg krijgen.

Onderzoek heeft ook een verband gevonden tussen weinig vitamine D en alopecia areata, een vlekkerige vorm van haaruitval veroorzaakt door een auto-immuunreactie. Het wordt aanbevolen dat mensen met deze aandoening vitamine D aanvullen als ze een tekort hebben.

Er is momenteel onvoldoende bewijs dat suppletie van de volgende vitamines kunnen helpen bij haaruitval:

 • zink
 • riboflavine (vitamine B2)
 • foliumzuur (vitamine B9)
 • vitamine B12
 • vitamine E

Vitamine opbergtas

Al jouw potjes bij de hand

Deze stijlvolle storage bag biedt ruimte voor 6 potjes en is perfect voor thuis en onderweg.
Bestel tas voor €34,95 Vitamine storagebag

Etherische oliën

Etherische oliën zijn natuurlijke extracten die door planten worden geproduceerd. Sommige essentiële oliën zouden eigenschappen kunnen hebben die de haargroei stimuleren. Op dit moment is het bewijs bijna geheel nihil en in geen enkel onderzoek is voldoende bewijs gevonden om te suggereren dat welke essentiële olie dan ook gebruikt kan worden om haaruitval bij mensen te behandelen.

De meeste studies tot nu toe hebben een zeer kleine steekproefgrootte, zijn van slechte kwaliteit, of zijn uitgevoerd op dieren. Een studie uit 2016 vond bijvoorbeeld bewijs dat lavendelolie de haargroei bij muizen kan stimuleren. Er moet echter veel meer onderzoek worden gedaan om te zien of deze resultaten overslaan op mensen en of oliën kunnen worden gebruikt om haaruitval aandoeningen te behandelen.

Etherische oliën die sommige mensen gebruiken voor haargroei zijn onder andere:

 • pepermunt
 • Chinese hibiscus
 • ginseng
 • jatamansi
 • lavendel

Massage van de hoofdhuid

Je hoofdhuid structureel masseren kan een wereld van verschil maken voor je lokken. Een scalp brush is een handige tool die je hoofdhuid masseert én reinigt. Bovendien is het een fijn selfcare ritueel met een stress verlagende werking. De massage tool kan haaruitval verminderen doordat ‘ie de bloedcirculatie stimuleert en je hoofdhuid schoonmaakt. Dit is onze favoriete, biologisch afbreekbare scalp brush. Wil je je massage naar een volgend niveau tillen? Druppel dan wat rozemarijn olie op je hoofdhuid voordat je begint met masseren. De olie is een van de beste voor volume, groei en haardikte. Meer lezen over de scalp brush? Dat kan hier. 

Voedingspatroon

Je voedingspatroon kan effect hebben op haaruitval. Het eten van een dieet rijk aan antioxidanten kan helpen de tekenen van oxidatieve stress te bestrijden – omgevingsfactoren die de haarzakjes beschadigen en bijdragen aan haaruitval. Veel kleurrijke vruchten en groenten zoals aardbeien, bosbessen, bonen en peulvruchten, spinazie en boerenkool zijn geweldige bronnen van antioxidanten.

Suiker, bewerkte vetten, conserveringsmiddelen en alcohol kunnen allemaal bijdragen aan oxidatieve stress. Houd dit in gedachten als je wilt voorkomen dat je haar uitvalt.

Stop met roken

Roken kan je haarcellen beschadigen, waardoor je haarzakjes broos worden en gemakkelijk beschadigen. Studies hebben roken in verband gebracht met verhoogde percentages vroegtijdig grijs worden en haaruitval. Stoppen kan moeilijk zijn, maar een arts kan helpen bij het opstellen van een stoppen met roken plan dat bij je past.

Hoe haaruitval na de zwangerschap te voorkomen

Veel vrouwen krijgen te maken met uitdroging, vermoeidheid, stress en dalende oestrogeenspiegels als hun lichaam zich aanpast aan het leven na de zwangerschap. Deze factoren kunnen leiden tot meer haaruitval. Een deel van deze haaruitval heeft vaak te maken met de stress en uitputting van het krijgen van een baby. Deze aandoening is tijdelijk en zou binnen een jaar na beëindiging van de zwangerschap moeten verdwijnen.

Je kunt haaruitval na de zwangerschap proberen te beperken door je prenatale vitamines te blijven innemen als je borstvoeding geeft, ook kan je een extra collageen supplement slikken, gezond eten en strakke kapsels vermijden die het haar van de hoofdhuid wegtrekken.

Wat veroorzaakt haaruitval?

Haaruitval kan het gevolg zijn van genetische factoren, veranderingen in de hormoonspiegel en bepaalde medische aandoeningen. Genetische haaruitval is verreweg de meest voorkomende oorzaak en treft tot 50 procent van de mannen en vrouwen.

Andere oorzaken van haaruitval zijn:

 • recente bevalling
 • chemotherapie
 • alopecia areata
 • tractie alopecia, haaruitval door trekken
 • polycysteus ovarium syndroom
 • hoofdhuidinfectie
 • bijwerkingen van medicijnen
 • psoriasis van de hoofdhuid
 • alopecia met littekens
 • syfilis
 • schildklierziekte
 • tekorten aan voedingsstoffen

 

Veelgestelde vragen over het voorkomen van haaruitval

Hier zijn de antwoorden op veel voorkomende vragen over haaruitval.

Kan ik haaruitval op natuurlijke wijze stoppen?

Als je haaruitval wordt veroorzaakt door je genetica, is het onwaarschijnlijk dat je het ongedaan kunt maken. Het behandelen van dunner wordend haar met minoxidil kan helpen de haaruitval te vertragen. Andere oorzaken van haaruitval zijn misschien beter te behandelen. Haarverlies door alopecia areata, een recente bevalling of een kankerbehandeling groeit op den duur meestal weer aan. Het verbeteren van je dieet of het nemen van supplementen kan haaruitval omkeren als tekorten aan voedingsstoffen de onderliggende oorzaak zijn.

Kan haaruitval echt voorkomen worden?

Sommige oorzaken van haaruitval zoals tekorten aan voedingsstoffen kunnen worden voorkomen met goede leefgewoonten. De ontwikkeling van sommige medische aandoeningen zoals schildklieraandoeningen en kanker kun je op zijn minst gedeeltelijk niet in de hand hebben, maar behandeling van de onderliggende medische aandoening kan helpen om haaruitval tegen te gaan.

Hoe weet ik of ik haar verlies?

Haaruitval kan verschillende verschijningsvormen aannemen, afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Misschien merk je een breder wordend deel, een meer zichtbare hoofdhuid, of overtollig haar dat uitvalt als je je haar borstelt of wast. Je kunt ook delen van je hoofdhuid opmerken waar het haar dunner wordt of terugloopt. In het geval van alopecia areata kun je een gebied ter grootte van een munt opmerken met een gladde kale hoofdhuid.

Wanneer naar de dokter gaan met haarverlies?

Als je je zorgen maakt dat je haarverlies verder gaat dan het normale uitvallen of tijdelijke telogene effluvium, moet je met een arts praten. Haar dat in klontjes uitvalt en kale plekken achterlaat, en haar dat in plukjes groeit, kunnen symptomen zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem. Spreek met een dermatoloog of huisarts en beschrijf je symptomen als je meer begeleiding nodig hebt.

Conclusie

Haaruitval komt veel voor, vooral bij oudere volwassenen. Verreweg de meest voorkomende oorzaak van haaruitval is genetica. Meestal wordt genetische haaruitval gekenmerkt door algemene dunheid aan de bovenkant van de hoofdhuid bij vrouwen en een terugwijkende haarlijn en kale plek op de kruin bij mannen.

Sommige behandelingen kunnen haaruitval stoppen en je zelfs helpen een deel van je haar terug te laten groeien. Huismiddeltjes, veranderingen in levensstijl en dieet, en vrij verkrijgbare medicijnen kunnen het uiterlijk van dunner wordend haar verbeteren.

 

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.