videocam Afvallen met behulp van je ademhaling? Schrijf je in voor het webinar op 30 juni 2024!

Holistisch kinderarts: dit is waarom een verslaving een uiting is van emotionele pijn of leegte

Heart + Soul
verslavingen kinderen

Holistik
31.05.2019

Judith M. KockenDr. Judith M. Kocken heeft ruim 25 jaar ervaring als kinderarts, gespecialiseerd in maag-, darm- en leverproblemen. Ze is natuurgeneeskundig arts, wetenschappelijk onderzoeker en werkt bij de holistische, medische praktijk Kinderbuik&co. Volgens Judith kunnen lichaam en geest niet los worden gezien van elkaar. Achter een – op het eerste oog – fysieke klacht zoals buikpijn gaat meestal een hele wereld schuil. Zo is het ook met verslavingen. In dit artikel legt Judith uit waarom een verslaving bij kinderen en jongeren vaak een uiting is van emotionele pijn of een gevoel van leegte. 

Holistisch kinderarts: dit is waarom een verslaving een uiting is van emotionele pijn of leegte

Op het spreekuur zie ik een jongen van 12 jaar met zijn moeder. Hij is langdurig moe, heeft buikpijn, overgewicht en gaat al meer dan 6 maanden niet meer naar school. In een ziekenhuis in zijn woonplaats is allerlei onderzoek gedaan naar de oorzaak en alles was normaal. De jongen is bij een psycholoog, diëtiste en hypnotherapeut geweest, maar niets heeft geholpen. Vanwege discussie met school en een leerplichtambtenaar en strijd tussen de jongen en de ouders over gamen en schermtijd komen ze naar mij. Op de vraag: wat doe je overdag? Antwoordt de jongen: op de bank liggen, gamen en op internet filmpjes kijken. Zijn ouders werken de hele dag en de jongen is alleen thuis. Hij eet met name fastfood en drinkt frisdrank. Sporten gaat niet meer omdat hij te moe is. De jongen gemiddeld 15-20 uur per dag online of aan het gamen. Omdat hij niet kan slapen kijkt hij in bed naar filmpjes totdat hij moe wordt.

Bestel jouw exemplaar van Het Holistik Handboek!

Daarmee heb je alle tools in handen om jouw holistische levenspad te kiezen.
Bestel nu!

Verslavingen

In deze tijd zijn er extreem veel kinderen en jongeren verslaafd. Spelletjes spelen, filmpjes kijken (inclusief porno), gewoon online zijn, gokken, shoppen, eten… Verslavingen zijn van alle leeftijden. Dat er zoveel kinderen verslaafd zijn is nieuw en hoort bij deze tijd. Waar volwassenen aan verslaafd zijn, zijn kinderen tegenwoordig aan verslaafd. Veel volwassenen kunnen naast bovenstaande ook bijvoorbeeld ook verslaafd zijn aan hun werk, macht verkrijgen, een hoge functie hebben en rijkdom vergaren.

Pijn en leegte

In Nederland zijn 20.000 mensen verslaafd aan gamen, 80 procent daarvan is onder de 25 jaar. Onderzoek van het Trimbos instituut laat zien dat 45 procent van de jongeren van 12-16 jaar wel eens alcohol gebruikt, 17 procent weleens heeft gerookt, 9 procent canabis heeft gebruikt en 1 procent XTC. In essentie gaat het niet zozeer over welke verslaving, maar waarom die er is. Wat ik in mijn werk als kinderarts signaleer is dat een verslaving vrijwel altijd een uiting is van pijn en leegte van binnen. De meest machtigste mensen in de wereld zijn vaak de meest lege mensen met veel pijn. Een belangrijke vraag is: Wat is de oorzaak van zoveel pijn en leegte in mensen?

Alles willen fiksen

Door met de jongen in gesprek te gaan over zijn leven tot nu toe, werd duidelijk wat de pijn is geweest. Hij heeft zich afgewezen, in de steek gelaten en verlaten gevoeld bij het plotseling overlijden van zijn opa. Deze pijn heeft stress veroorzaakt en het sympathische zenuwstelsel is op volle kracht aangegaan. Het brein van een mens ontwikkelt zich in interactie met de omgeving. De oplossingsgerichte manier van denken en handelen in onze samenleving heeft hem niet geholpen: er moet een fysieke oorzaak zijn en wanneer die wordt verholpen is het probleem opgelost. Dat stimuleert het sympathische zenuwstelsel nog meer. Lichaam en denkgeest zijn verbonden met elkaar. Het lichaam laat door de symptomen buikpijn, moeheid en veel eten weten dat het uit balans is geraakt. De klachten zijn een reactie op de overtuiging dat pijn en leegte moet worden opgevuld met iets uit de buitenwereld. We zijn zo gewend om controle te hebben, om alles te fiksen, dat niet-doen bijna geen optie meer lijkt. Dat terwijl het lichaam overduidelijk laat weten dat “niet-doen” nodig is.

Behandelplan

Met de jongen heb ik een behandelplan gemaakt waarin zijn wens en intentie centraal stonden. Naast leren contact maken met het lichaam en de signalen die het lichaam geeft, water drinken in plaats van frisdrank, dagelijks buiten bewegen en in de natuur zijn, stonden meditatie en leren omgaan met moeilijke emoties centraal in de behandeling. Meditatie is afgeleid van het Latijnse woord mederi, wat letterlijk ‘genezen’ betekent. Genezen van de effecten van onverwerkte ervaringen. Omdat we massaal zijn vergeten wie we zijn, zijn we onze eigen krachtbron ook vergeten. Meditatie is de methode om je te verbinden met wie je bent en het contact te herstellen met de Bron, oorsprong, onbeperkte liefde, God, Allah of welke naam ook gegeven. Meditatie is mogelijk met of zonder religie. Wanneer je je eigen natuur terugvindt, vriendelijk gaat zijn voor jezelf, tijd maakt voor jezelf en vertraagt, ga je vanzelf vriendelijk zijn naar je omgeving.

Transformatie

Transformatie is als een metamorfose in bewustzijn en een herdefinitie van wie je dacht dat je was. Waar je eerder man of vrouw, te dik of dun, verslaafd of niet was, ben je nu kwetsbaar, gevoelig en uit je comfortzone. De vorm die er was past niet meer, het proces naar de nieuwe vorm kan heel oncomfortabel en pijnlijk zijn. Het is de geboorte van iets nieuws en moed en geduld helpt om vol te houden zodat innerlijke kracht ontstaat en leegte verdwijnt.

Opvullen van leegte

De jongen heeft geleerd dankbaar te zijn voor wat er wel is, in plaats alleen focus op vooruitgang en veranderen. Vertrouwen op vooruitgang door oefenen, is een garantie voor succes. De ouders zijn gecoacht hoe ze kunnen omgaan met de situatie in plaats van te reageren op het gedrag en hoe ze betrokken kunnen zijn bij het welzijn van hun zoon. Ongezonde dingen kopen omdat hun zoon zo zielig is en thuis is, is ook een vorm van opvullen van innerlijke leegte. Ouders zijn verwezen naar bijeenkomsten voor mindful ouderschap.

Zelfhelend vermogen

Met de jongen gaat het inmiddels beter, de samenleving is ziek. Er is aandacht nodig en erkenning van dat wat er is. Wanneer je leert hoe je weer kan vertrouwen op je eigen gevoel en contact maakt met je eigenwaarde en deze waarde waardeert, is het mogelijk om je talenten en kwaliteiten te onderzoeken en die inzetten wanneer het leven lastig is. Rust en minder doen verminderen stress. Wanneer je leert dat hoe het nu is goed is, dat je goed bent zoals je bent en mag stoppen met veranderen, ontwaakt het zelfhelende vermogen van je lichaam en denkgeest.

Meer lezen van dr. Judith M. Kocken

Zo geef je een kind met een kwetsbaar zelfbeeld weer zelfvertrouwen
Dit is hoe stress en boosheid zich vastzetten in het lichaam van een kind
Dit is waarom je uiteindelijk bent wat je verteert
Zo overkomt een puber moeheid, frustratie en stress
Dit zijn de grootste valkuilen van de pampergeneratie
Mediteren op doktersrecept (ook voor pubers!)
Waarom een ontspannen baby begint bij het accepteren van je eigen imperfecties
Dit kun je allemaal leren over de ontlasting van je kind
Kinderbuik&Co: het eerste holistische kinderziekenhuis van Nederland

Over dr. Judith M. Kocken

Dr. Judith M. Kocken is sinds 25 jaar werkzaam als kinderarts gespecialiseerd in maag-, darm-, en leverproblemen. Ze is natuurgeneeskundig arts, wetenschappelijk onderzoeker en en werkt bij Kinderbuik&co. Kinderbuikenco is een holistische, medische praktijk voor de gezondheid voor kinderen, jongeren en volwassenen met langdurige klachten waar naast medisch specialistische zorg wordt onderzocht wat je nodig hebt om helemaal jezelf te zijn. Judith schreef het boek KINDERBUIK, lekker in je vel door aandacht, ademen en eten.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.