Urban Goddess: te gekke organic yoga & active wear voor een zacht prijsje

by Karlijn Visser 28.06.2017

Marlene Smits is founder én ontwerper bij Urban Goddess yoga & active wear. Ook geeft ze yoga- en meditatieles bij Delight yoga in Amsterdam en online voor het platform Ekhartyoga.com. Ze is een echte ‘beauty and truth warrior’. Als klein kind wilde ze altijd de waarheid achterhalen en dat heeft haar veel en ver gebracht.

Urban Goddess: te gekke organic yoga & active wear voor een zacht prijsje

urban goddess organic yoga wearVanwege haar aangeboren hang naar de waarheid rolde Marlene eerst de journalistiek in. Eerst nieuws, daarna glossies. Want ja, ze houdt ook van mooie dingen. En de persoonlijke zoektocht naar de waarheid leidde Marlene op haar 17e ook naar meditatie. Ze was zich al vroeg bewust van energieën en invloeden. Vandaar dat ze meer dan 20 jaar zonder televisie leefde om dicht bij zichzelf te kunnen blijven. Nu ze samenwoont met Rogier staat er toch weer een tv in huis. Maar echt alleen voor Netflix vertelde ze ons. Wij gingen met Marlene in gesprek over Urban Goddess, haar organic yoga & active kledinglijn waarmee ze bewegend Nederland aan het veroveren is.

Wanneer ben je met Urban Goddess begonnen?

urban goddess organic yoga wearMarlene: Dat is 4 jaar geleden geweest. Het yogakleding aanbod dat er was sprak mij niet erg aan: of te hippie voor mij of vreselijk duur, of niet eerlijk gemaakt. En dus vond ik dat er een label moest komen wat betaalbare, eerlijke, biologische kleding aanbiedt met een goede fit en een hip eigentijds gezicht. Ik besteed veel aandacht aan een goede fit die voor meerdere body types past. Zo zijn onze leggings extra lang en kun je tot 1.90 m in onze leggings uit de voeten. Maar als je klein bent zoals ik (1,58 m) dan zitten ze ook prima en heb je leuke rimpels bij je enkels. Op die manier probeer ik elk item zo goed mogelijk in elkaar te zetten. We zijn ook erg aan het uitbreiden qua maten, we hebben nu een range van XS tot XXL voor sommige items. Items zijn nooit duurder dan €65.

Hoe kun je organic yoga kleding alsnog betaalbaar houden?

Marlene: Dat blijft een uitdaging waar we dagelijks mee te hebben hebben. We werken namelijk met dure grondstoffen. Daarnaast hebben onze fabrikanten ook de duurste certificeringen zoals bijvoorbeeld GOTS (Global Organic Textile Standard) en we willen dat de mensen die Urban Goddess maken fatsoenlijk betaald worden. Maar we willen de prijzen voor onze klanten dus ook zo laag mogelijk houden zodat meer mensen van biologische producten kunnen genieten. En dus verdienen we gewoon minder op dit moment en moeten we heel zuinig zijn met wat we verdienen. En met de positieve groei die we doormaken, gaan we dat op een gegeven moment inlopen.

Waarom is biologisch produceren zo belangrijk voor jou?

Marlene: Wat de meeste mensen misschien niet weten is dat er veel chemische processen plaatsvinden, inclusief een groot energie- en watergebruik tijdens de productie van stoffen en kleding. Zelfs tijdens het recyclen van plastic flessen naar synthetische stof… Met het gebruik van biologische natuurlijke stoffen zorg je ervoor dat het milieu zo min mogelijk belast wordt met chemische stoffen, dat mensen zuinig omgaan met energie en dat afvalstoffen op een verantwoorde manier verwerkt worden. Ook betekent bio vaak fair trade. Mooi meegenomen dus. Een ander punt is dat je huid je grootste orgaan is en stoffen gemakkelijk kan opnemen. Draag je bio kleding? Dan heb je hebt geen toxische belasting voor het milieu en jezelf. De gevolgen van toxiciteit uit de kleding industrie is niet iets waar we mee geconfronteerd worden. Maar als je echt wil weten wat de goedkope kleding van de fast fashion merken doet, kun je naar documentaire The True Cost kijken. Je zal schrikken van ‘t feit dat er in India hele dorpen zijn, waar 80% van de inwoners kanker heeft omdat fabrieken chemische stoffen dumpen in hun drinkwater. Dat kan toch niet?! Laten we ons vooral realiseren dat ‘goedkoop’ niet bestaat, want iemand betaalt de prijs. Soms zelfs met zijn leven. Dus laten we als samenleving betere producten kopen (als onze portemonnee dat toelaat) en minder vaak.

Waarom is het belangrijk om minder kleding te kopen?

urban goddess organic yoga wearMarlene: De andere kant van het verhaal is dat fast fashion vreselijke bergen aan kledingafval veroorzaakt. Zelfs de aller armsten in Afrika willen deze kleding niet dragen. De gemiddelde Amerikaan gooit 30 kilo aan kleding weg per jaar. Ik weet niet wat de gemiddelde Nederlander weg gooit, maar het zal vast veel zijn. Wij zijn nu met Urban Goddess bezig om een recycle systeem op te zetten, zodat onze klanten Urban Goddess kleding die ze niet meer dragen aan ons terug kunnen sturen. Wij zorgen er dan dat het op een goede manier gerecycled gaat worden. Klanten die items terug sturen ontvangen dan van ons als dank een kortingscode die ze kunnen gebruiken voor een volgende bestelling. Hopelijk is dit systeem binnen nu en twee maanden live.

Gebruik je speciale modellen in je campagnes?

Marlene: In onze fotoshoots hebben we allerlei soorten vrouwen gebruikt, modellen en niet-modellen, maar altijd yogi’s. Het is niet één bepaald type. Het allerbelangrijkste vind ik uitstraling. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe gezichten.

urban goddessEn als je geen yogi bent, kun je Urban Goddess dan nog steeds dragen?

Marlene: Jazeker! Je kunt de kleding als lounge wear dragen, maar ook tijdens een barré of pilates workout. Zwangere vrouwen zijn er ook dol op. Vooral de items met omslagband zijn dan erg geschikt. De stoffen zijn heerlijk zacht. We horen weleens dat als mensen het eenmaal aan hebben, ze het nooit meer uit willen trekken. Daar word ik natuurlijk heel blij van. Het leuke is ook dat veel van onze styles ook leuk casual te dragen zijn. Ik zie veel van onze leggings en wraps namelijk vaak gewoon op straat terug.

Wat zijn je toekomstplannen?

Marlene: Urban Goddess gaat uitbreiden. We krijgen binnenkort meer active wear erbij, met een iets technischere stof, maar nog steeds wel natuurlijk. Dus stay tuned. Ook komt er een mannenlijn, die gaat ergens in het najaar 2017 live.

Wil je verder nog iets mee geven?

Marlene: ‘Every accomplishment starts with a decision to try’.

Benieuwd naar de Urban Goddess collectie? Dan hebben we een mooi cadeau. Deze shop je tot 31 juli 2017 met 20% korting. Gebruik kortingscode: HOLISTIK.

Foto Marlene: Nanda Hagenaars
Campagnebeeld: Fotograaf – Harold Pereira, Model – Dienke Rozendom

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN