videocam Heb jij de Healthy Spring Box 2024 al bemachtigd?

Je woonkamer omtoveren tot yogaschool? Met deze 5 tips gaat het lukken

Body
yoga school thuis

Hoe fijn het volgen van een yogales ook is, soms komt het er gewoon niet van. En voor je het weet is je streven om een paar keer per week op de mat te staan in rook opgegaan. Zo gaat dat althans in mijn leven. Om mijn lijf toch soepel te houden tover ik mijn (piepkleine) woonkamer tegenwoordig twee keer per week om tot yogaschool. Zelf een keer proberen? Meer dan een fijne yogamat en een paar handige tips heb je niet nodig. Kijk maar!

Je woonkamer omtoveren tot yogaschool? Met deze 5 tips gaat het lukken

Wie denkt dat we bij Holistik kind aan huis zijn bij de yogaschool vergist zich. Karlijn is regelmatig op een matje te vinden, maar zelf kijk ik liever naar opdrogende verf dan dat ik een yogales volg. Vooral yin yoga – waarbij je minutenlang in de dezelfde houding zit, staat of ligt – vind ik een fysieke én mentale kwelling. Na afloop, terwijl de rest van de groep nog heerlijk onder een dekentje ligt na te genieten in savasana, weet ik niet hoe snel ik naar de kleedkamer moet komen.

Contact met je lijf

En toch is er iets veranderd… Afgelopen zomer werd ik 40. Nu is het zo dat je lijf tot je 40e voor jou zorgt. Daarna zijn de rollen omgedraaid en wordt het tijd dat jij voor je lichaam gaat zorgen. En of ik het nou leuk vind of niet, yoga maakt daar een essentieel onderdeel van uit. Yoga maakt je weer bewust van je lichaam. Je keert je aandacht, die de hele dag naar buiten is gericht, naar binnen. Door contact te maken met je lijf wordt het makkelijker om de signalen die het afgeeft op te vangen. En precies dáár begint goed zorgen voor jezelf. Je lichaam is meer dan een optelsom van organen en fysieke processen. Het is een holistisch systeem en een intuïtieve gids. Als je jouw lijf aandacht geeft met behulp van yoga open je de weg van innerlijke wijsheid en verbinding.

Yoga in je huiskamer

Om de yogadrempel voor mezelf te verlagen, tover ik mijn woonkamer twee keer per week om tot yogaschool. Zo kan ik aan yoga doen op de momenten dat het mij uitkomt en op een manier die ik prettig vind. De eerste paar keer voelde het wat onwennig, maar inmiddels heb ik de smaak aardig te pakken. Wie weet helpen onderstaande tips jou op weg:

1) Reserveer tijd

Met een vaag voornemen kom je er niet. Daar ben ik inmiddels wel achter. En dus heb ik met mezelf afgesproken dat ik twee keer per week een half uur eerder mijn bed uit kom om mijn yoga oefeningen te doen. Voor mij komt de ochtend het beste uit. Mijn vriend Sebastiaan is dan nog niet wakker zodat ik ongestoord mijn gang kan gaan.

2) Creëer een fijne plek in huis

De volgende stap is ruimte maken. Niet alleen figuur maar ook letterlijk. Zelf woon ik samen op een postzegel van 50 vierkante meter en toch lukt het me om een hoekje in de woonkamer vrij te maken. Voordat ik mijn mat op ga kijk ik eerst of er geen rommel in mijn blikveld ligt want met een stapel nog te betalen rekeningen in je ooghoek is het lastig ontspannen. Ook zet ik een raam open voor wat extra zuurstof.

3) Wees niet te streng

Ik heb met mezelf afgesproken dat ik twee keer per week aan thuis yoga doe. Ik probeer hierbij vaste dagen aan te houden, maar ben zeker niet rigide. Door flexibel te blijven houd ik het leuk voor mezelf. Voor mij voelen vrijdag en zondag goed, maar het kan zo maar zijn dat ik deze dagen inwissel voor een maandag en een woensdag. Elke sessie is mooi meegenomen!

4) Zorg voor afwisseling

Lukraak wat oefeningen doen werkt niet voor mij. Ik heb echt een teacher nodig die mij door mijn practice heen praat. the house of yoga, samenwerking toryEen aanrader vind ik House of Yoga, een online yogaschool waar Karlijn mij over tipte. House of Yoga is een initiatief van de Amsterdamse yogaschool Delight Yoga. Het idee is dat je ook thuis kunt practicen, maar dan wél met de hulp van (internationale) top teachers. Denk aan Tijn Touber, Erica Jago, Hector Ramos, Katiza Satya en Tory Hyndman. Voelt het voor jou nog een beetje vreemd, zo’n online yogales volgen? Er is maar één manier om uit te vogelen of het iets voor je is: zelf proberen. Hier vind je een GRATIS 30 minuten durende ayurvedische yogales van Tory Hyndman. Probeer maar eens!

5) Maak er een feestje van

Ohmat organic yogamatOmdat ik yoga niet per se heel leuk vind, heb ik besloten er een klein feestje van te maken. Zo heb ik mezelf getrakteerd op een organic yogamat van OHMat. Deze mat is gemaakt van natuurlijk rubber zonder onaangename chemische geur. OHMat is bovendien vegan proof en heeft een super zachte toplaag van microvezel. Voordat ik met mijn practice begin steek ik een kaarsje aan en gebruik ik een aura spray van Rock your World om de gewenste sfeer te creëren. De sprays van dit toffe Nederlandse merk bestaan uit een blend van echte kristallen en natuurlijke rock your worldetherische oliën. Ook leg ik warme geitenwollen sokken klaar en een zacht dekentje voor als ik na mijn practice in savasana lig. Vaak zet ik één van déze 5 savasana nummers op als muzikale beloning voor het harde werken. En zo wordt yoga toch nog leuk :-).

Extra tip: wollen yogamat

wollen yogamat

Tijdens de koudere maanden van het jaar kan het vervelend zijn om een yin yogasessie (waarbij je een paar minuten stil zit/ligt in dezelfde houding) op een plastic mat uit te voeren. Een wollen yogamat biedt uitkomst. Wol is een natuurlijk en duurzaam materiaal en bevat geen schadelijke stoffen. De textuur van wol en de antislip onderlaag bieden een goede demping en grip. Wol is bovendien van nature temperatuur regulerend: het houdt je warm in de winter (en koel in de zomer). En wist je dat dit materiaal, omdat het verbonden is met de aarde, je ook een geaard gevoel kan geven? Verkrijgbaar in de Holistik webshop, €79,95.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Bronnen: Ontspannen voor beginners, Gilleske Kreijns – De authentieke vrouw, Elske Feitsma

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.