De beruchte lepel levertraan is er ook in een capsule (en dit is waarom wij ‘m slikken)

by Karlijn Visser 15.11.2016

Het was op het Brein en Buik event in Utrecht waar ik Leonie Busscher van Vitavie ontmoette. Ze liet me iets proeven waarvan ik nooit gedacht had het ooit vrijwillig in te nemen: gefermenteerde rauwe kabeljauw levertraan met boterolie van Green Pasture. Jakkes! Maar dit is waarom ik toch overstag ben gegaan. 

Weston Price wist het: levertraan en boterolie onmisbaar voor onze gezondheid

Eerst een stukje geschiedenis om te begrijpen waarom deze gefermenteerde smurrie zo super (x 10) gezond is. Het begon allemaal met Weston Price, de inmiddels beroemde tandarts die in de jaren ’30 maar liefst 14 natuurvolkeren wereldwijd onderzocht. Hij kwam tot de conclusie dat bewerkt Westers gemaksvoedsel, fysieke degeneratie (lees: verval dat per generatie erger wordt. Ai!) in de hand werkt. Wat deze natuurvolken juist als de beste aanvoelden was welke voedingsrijke middelen ze tot zich moesten nemen om gezond te blijven. Vooral met het oog op aanstaande ouders, zwangere vrouwen en opgroeiende kinderen. Ofwel, de mensen die voor het voorbestaan van de stam zorgen. Hun voeding was rijk aan de vitaminen die Price tijdens zijn onderzoek had ontdekt. En je voelt ‘m vast al aankomen: levertraan en boterolie bevatten nou net díe bewuste vitamines!

Weston Price onderzoek

De kern van Price’ onderzoek heeft te maken met wat hij de ‘vet oplosbare activators’ noemde: vitaminen die worden aangetroffen in de vetten en het orgaanvlees van grasgevoerde dieren en voedsel uit de zee zoals viseieren, vette vis en levertraan. De drie vet oplosbare activators zijn vitamine A, vitamine D en vitamine K2 (de dierlijke vorm van vitamine K). In traditionele diëten (die van de 14 volkeren dus die Price onderzocht) waren voedingswaardes van deze sleutel nutriënten ongeveer 10 keer hoger dan in diëten gebaseerd op moderne commerciële voedingsmiddelen, die suiker, wit meel en plantaardige oliën bevatten. Deze vitaminen worden activators genoemd, omdat ze in het lichaam fungeren als katalysator voor de opname van mineralen. Zonder deze vitaminen kunnen mineralen niet door het lichaam worden benut. Zelfs ongeacht in welke mate ze aanwezig zijn in de voeding.

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken en je in te schrijven voor onze Newsletter.

Green Pasture en Weston Price

Het merk Green Pasture is in deze materie gedoken en heeft 100% gras gevoerde boterolie en gefermenteerde levertraan (FCLO) ontwikkeld. En dat is precies het product dat Leonie mij liet proeven. De potjes zagen er niet alleen fantastisch retro uit, de inhoud overtrof alles. Het griezelen met mijn neus boven de levertraan was maar van korte duur. Aan de hand van een eeuwenoud traditioneel recept, worden met behulp van lacto-fermentatie de vissenlevers op een natuurlijke wijze gefermenteerd. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van hitte of koolstoffilters. Daardoor blijven de van nature aanwezige vitaminen A en D behouden en de fragiele onverzadigde vetten DHA en EPA in de levertraan onaangetast. De productie van Green Pasture ́s levertraan vindt plaats in een groot pand in Nebraska. Liefkozend wordt dit hun “Greenhouse” genoemd, vanwege de nadruk op de natuur gerespecteerde productie en bedrijfsvoering. In de aanwezige vaten wordt een oud proces van fermentatie nagebootst, waarbij de levertraan zes maanden lang uit levers wordt onttrokken. Om de zuiverheid van de olie te garanderen wordt het proces voortdurend gescreend. De levertraan en visolie die tegenwoordig op de markt zijn, worden vaak industrieel bewerkt. Door verhitting wordt de levertraan geëxtraheerd. Bij de volgende stap wordt het gebleekt, voorzien van alkaliadditieven en geparfumeerd. Tijdens de verhitting en het parfumeren, gaat het merendeel van de kostbare in vet oplosbare vitaminen verloren. De meeste fabrikanten kiezen er voor om de verloren vitaminen te compenseren met synthetische vitaminen. In sommige gevallen wordt het tekort aangevuld met natuurlijke vitaminen.

Gefermenteerde levertraan super voeding?

Okay, even wat moeilijke termen die je om de oren gaan vliegen. Maar omdat de juiste vetten binnen krijgen zo ongelofelijk belangrijk is voor je welzijn, delen we ze graag. Gefermenteerde levertraan bevat grote hoeveelheden verlengde omega-3 vetzuren, vitamine A en vitamine D en een kleine hoeveelheid vitamine K, die gezamenlijk bijdragen aan het in stand houden van bot en bloed. Het is rijk aan eicosa pentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Het lichaam maakt deze vetzuren aan uitgaande van alfa-linoleenzuur. EPA is een belangrijke schakel in het verminderen van ontstekingen van weefsels, via de prostaglandines. DHA is belangrijk voor de juiste werking van de hersenen en het zenuwstelsel. Er zijn serieus wel honderd redenen te bedenken om levertraan te gebruiken. Het voorkomt allerlei lichamelijke kwaaltjes (google vooral!) en zorgt ervoor dat je mentaal fit blijft. Het gebruik van gefermenteerde levertraan tijdens de zwangerschap werkt positief voor de ontwikkeling van de foetus, preventief tegen geboorte afwijkingen en verlaagt het risico op kinderen die juveniele diabetes ontwikkelen. Bovendien draagt het gebruik bij aan een hoger geboortegewicht en bevordert intelligentie bij kinderen. De borstvoeding krijgt een verbeterde vetzuur samenstelling, draagt bij aan de groei en optimale ontwikkeling van zuigelingen en kleine kinderen. De toename van vitamine A zorgt voor een optimale hersenontplooiing bij het kind en voorkomt infecties. Vitamine D in de borstvoeding vertoont hier geen toename. Vandaar dus dat de natuur volken al groot fan waren van levertraan als het aankomt op voortplanting.

Volvette boterolie

De High-vitamin boterolie van Green Pasture wordt gewonnen uit melk van koeien die uitsluitend grazen op geïrrigeerd gras van de noordelijke Great Plains. De combinatie van het klimaat en irrigatie produceert een snel groeiend gras, waardoor vitamine K2 gewaarborgd blijft. De olie wordt gewonnen zonder verhitting, maar gecentrifugeerd. De snelheid waarmee het gras groeit, de timing van het grazen, de verschillende grassoorten, het klimaat en de extractie-methode zorgen samen voor het hoogwaardig kwalitatief eindproduct. Vitamine K2 draagt bij aan de bescherming tegen gaatjes in tanden, ondersteunt groei, ontwikkeling en hersenfuncties, beschermt de bloedvaten tegen verkalking die leidt tot hartaandoeningen en is belangrijk voor de voortplanting. Vitamine K2 speelt ook een rol in de opname van mineralen en de ontwikkeling van de gezichtsbeenderen. Volgens Weston Price verklaart de aanwezigheid van K2 in het dieet van de niet-geïndustrialiseerde volken hun brede gezichtsstructuur, die vrij is van tandafwijkingen. Vitamine K2 werkt afweer stimulerend en zorgt voor een goede opname van mineralen. Vitamine K2 in boterolie werkt synergetisch met twee andere vet oplosbare activators, namelijk vitamine A en vitamine D. Vitamine A en D geven een signaal aan de cellen om bepaalde eiwitten aan te maken, waar vitamine K2 deze eiwitten activeert. Vanwege deze synergetische effecten, heb ik de gecombineerde variant van Green Pasture gekozen: boterolie in combi met gefermenteerde levertraan onder de naam Blue Ice Royal. De verhouding boterolie – gefermenteerde levertraan is 1/3 – 2/3. Heel makkelijk in gebruik ook trouwens omdat het een capsule is en beide vetten zitten er in. Nu weet ik zeker dat het gros van alle vitamines die ik ‘s ochtends slik een stuk beter wordt opgenomen dankzij deze healthy fats.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN