Stress is een onlosmakelijk onderdeel van ons dagelijks leven. Maar hoeveel stress is gezond, en wanneer wordt het te veel? De Holmes Rahe Stress Schaal biedt een waardevol inzicht in de impact van 43 verschillende levensgebeurtenissen op onze fysieke en mentale gezondheid. Welke gebeurtenissen de meeste stress veroorzaken lees je hier.
Stressschaal van Holmes & Rahe: déze 43 levensgebeurtenissen zijn het meest stressvol
In de jaren ’70 van de vorige eeuw ontwikkelden de Amerikaanse psychiaters Thomas Holmes en Richard Rahe een uniek instrument om de relatie tussen stressvolle gebeurtenissen en de kans op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen te onderzoeken. Deze schaal – die sindsdien bekend staat als de Holmes Rahe Stress Schaal – bestaat uit 43 verschillende levensgebeurtenissen. Deze gebeurtenissen variëren van het overlijden van een dierbare en een scheiding tot een verandering in financiële status. Elk van deze gebeurtenissen is gekoppeld aan een specifiek aantal ‘life change units’ (LCU’s). Deze units geven de mate van stress weer die je als persoon ervaart. Hoe hoger de totale LCU-score, hoe groter de kans dat je in de daaropvolgende twee jaar te maken krijgt met gezondheidsproblemen als gevolg van stress.
Hoogste stressscore
De gebeurtenissen met de hoogste LCU-scores zijn onder andere het overlijden van een echtgenoot (100 LCU’s), scheiding (73 LCU’s) en gevangenisstraf (63 LCU’s). Aan de andere kant hebben gebeurtenissen als een vakantie (13 LCU’s) of een kleine hypotheekverhoging (17 LCU’s) een relatief lage score. Het behulp van deze schaal, begrijp je beter hoe verschillende levensgebeurtenissen jouw stressniveau kunnen beïnvloeden. Dit inzicht kan je vervolgens gebruiken om effectieve coping strategieën te ontwikkelen waarmee je de negatieve gevolgen van stress kunt beperken.
Persoonlijke ervaring
Hoewel de Holmes Rahe Stress Schaal een waardevolle tool is, is het belangrijk om te benadrukken dat stress een persoonlijke ervaring is. Wat voor de ene persoon een enorme belasting is, is voor een ander relatief eenvoudig te hanteren. Factoren als persoonlijkheid, sociale ondersteuning en coping vaardigheden spelen een grote rol in hoe je stress ervaart en ermee omgaat. Daarom is het essentieel om de Holmes Rahe Stress Schaal niet als een definitieve maatstaf te beschouwen. Zie het liever als een startpunt voor een diepgaander begrip van je eigen stressreacties én die van de mensen om je heen. Door deze inzichten te combineren met een gezonde levensstijl, sociale verbindingen en effectieve stressmanagement technieken, kun je leren om beter om te gaan met de onvermijdelijke ups en downs van het leven.
3 technieken om stress te ontladen
Zoals je ziet zijn er allerlei gebeurtenissen die stress kunnen veroorzaken. Gelukkig zijn er wetenschappelijk bewezen manieren om de spanning die zich in je systeem opbouwt te ontladen. Met bewegen, knuffelen en slapen kom je een heel eind…
1. Beweeg minimaal 20 minuten per dag
Volgens de Amerikaanse burn-out expert Emily Nagoski is bewegen hét teken voor je lichaam om opgeslagen spanning los te laten. In haar boek Burnout, the secret to unlocking the stress cycle benadrukt ze dat fysieke activiteit – letterlijk het bewegen van je lichaam – er voor zorgt dat je hersenen een seintje krijgen dat de kust veilig is en je lijf zich weer kan ontspannen. Het beste resultaat krijg je als je minimaal 20 minuten achter elkaar beweegt. Maak bijvoorbeeld een wandeling of dans in je woonkamer. Of nog beter: shake de spanning uit je lichaam. Trillen is namelijk een natuurlijke reflex waarmee ons lijf spanning kwijt kan raken. Meer weten over de kracht van trillen? Lees dan dit artikel over shaking therapie
2. Knuffel minstens 20 seconden
Een andere snelle, maar super effectieve manier om stress te ontladen is knuffelen. Het liefst minimaal 20 seconden, maar in ieder geval lang genoeg om je relaxed te voelen. Je lichaam krijgt dan een seintje dat je safe bent en kan ontspannen. Knuffelen is sowieso reuze gezond. Dat komt door het vrijkomen van oxytocine. De werking van dit stofje – dat in 1909 ontdekt werd door de Britse farmacoloog Henry Dale – beperkt zich namelijk niet tot je brein. Oxytocine bevordert ook het ontspannen van je spieren, verlaagt de bloeddruk en zorgt er voor dat je lijf minder stresshormonen zoals cortisol aanmaakt. En dat is weer bevorderlijk voor je weerstand. Stress verzwakt je afweersysteem en vertraagt het genezingsproces. Zieke mensen hebben misschien wel het meeste baat bij oxytocine. Wanneer patiënten zich geborgen en geliefd voelen, genezen wonden en ontstekingen veel sneller. Wonderlijk niet waar?
3. Zorg voor voldoende slaap
Slaap is misschien wel het beste medicijn bij stress. Slaap minstens 7 uur per nacht (en als het even kan 8). Heb je moeite om te ontspannen en in slaap te komen? Probeer dan Yoga Nidra. Yoga Nidra betekent letterlijk ‘slaap van de yogi’. Maar het is alles behalve slapen zoals je ’s nachts doet. Zie het als een zeer diepe vorm van meditatie. Via Yoga Nidra kom je in de ruimte tussen waken zijn en slapen. Het brengt je in een schemergebied waarin je rationele brein slaapt, maar je onderbewuste actief blijft. Door de diepe ontspanning verwerk je prikkels, neemt de spierspanning in je lichaam af en dalen je bloeddruk en hartslag. Wil je Yoga Nidra zelf proberen? Dan is het Holistik Yoga Nidra & Slaap Pakket wellicht iets voor jou. Dit pakket bevat 3 nidra’s van één van de beste teachers van Nederland: Suze Retera.
Yoga Nidra & Slaap pakket
- Een 86 pagina dik dossier
- Een uitgebreide chronotype test
- 90 minuten Nidra meditaties
Bron tabel: toolshero