In Nederland worden jaarlijks 65.000 huwelijken gesloten. Hoewel er dus heel veel mensen zijn die de liefde vieren, eindigen veel huwelijken in een scheiding. Volgens cijfers van het CBS neemt het aantal scheidingen toe en strandt 34% van alle huwelijken. De grootste piek is aan het einde van de zomervakantie. Maar waarom juist dan? En wat zijn de belangrijkste redenen voor mensen om uit elkaar te gaan?
Scheiden: dit zijn de 4 belangrijkste redenen om uit elkaar te gaan
Volgens scheidingsadvocaten kun je de klok erop gelijk zetten: september is de drukste maand van het jaar als het gaat om scheidingsaanvragen. Veel mensen die spelen met de gedachte om uit elkaar te gaan hakken na de zomervakantie de knoop door. Volgens hoogleraar jeugdstudies Catrin Finkenauer (Universiteit Utrecht) werkt de zomervakantie hierbij als een soort ‘katalysator’. ‘Het versterkt hoe de relatie al is: als het goed zit, kan een vakantie de relatie nog beter maken, zit het niet goed dan kan het de boel verslechteren, ’ aldus Finkenauer.
Gebrek aan emotionele verbinding
De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in Nederland scheiden is 42 jaar, mannen zijn gemiddeld 45 jaar. Een huwelijk duurt gemiddeld 14 jaar. Maar wat zijn dan de belangrijkste redenen om uit elkaar te gaan? Volgens een studie gepubliceerd in het Journal of Sex & Marital Therapy hebben de meeste scheidingen te maken met een gebrek aan emotionele verbinding. Het onderzoek werd uitgevoerd in Denemarken onder 2.371 gescheiden respondenten met een gemiddelde leeftijd van 45. Van al deze respondenten had 44 procent de scheiding zelf in gang gezet. In 40 procent van de gevallen was het de partner die wilde scheiden en voor 16 procent was het een gezamenlijk besluit. Onderstaande 4 redenen om te scheiden werden het meest genoemd.
Volg Evelyn op Instagram
Volg hoofdredacteur Evelyn van Hasselt als je alles wilt weten over conscious aging en holistisch leven met beide benen op de grond.Volg mij op Instagram
1) Gebrek aan liefde
Gebrek aan liefde of intimiteit was de meest genoemde reden voor echtscheiding. 47 procent van de respondenten gaf aan dat het ontbreken van liefde de belangrijkste reden was om uit elkaar te gaan.
2) Communicatieproblemen
44 procent van de respondenten koos communicatieproblemen als belangrijkste reden voor hun echtscheiding. Veel vrouwelijke respondenten gaven aan dat hun man ‘geen prater’ was en dat dit uiteindelijk heeft geleid tot een breuk.
3) Een gebrek aan sympathie, respect en vertrouwen
Het ontbreken van deze 3 fundamentele relatiekwaliteiten was de derde meest populaire reden voor echtscheiding. Respondenten verklaarden dat een “onvermogen om vertrouwen te herstellen” of “onherstelbare inbreuk op vertrouwen” hen ertoe bracht om hun huwelijk te beëindigen.
4) Uit elkaar gegroeid
In een ideale wereld groeien partners harmonieus naast elkaar. In de praktijk groeien veel mensen juist uit elkaar. Open reacties op deze categorie luidden: “We werden langzaam maar zeker te verschillend in overtuigingen en waarden” en “We wilden iets anders met ons leven.”
Tijd om te vertrekken?
Volgens familiesystemen expert Els van Stein is een relatie een constante vereffening van geven en ontvangen. Als jij ontvangt in de relatie (aandacht, veiligheid, seks, geld etc.), voel je je ‘schuldig’ en ga je terug geven. Als de ander dat kan ontvangen, wordt de balans weer hersteld. Hierdoor voelt je partner zich ‘schuldig’, waardoor hij/zij weer gaat geven. En ga zo maar door. Dan krijg je een prachtige ‘omzet’ van geven en ontvangen, die eindeloos doorgaat. Dit is een positieve spiraal. Het is helemaal niet erg als de balans een tijdje zoek is, maar op een gegeven moment moet de balans worden hersteld. Soms is het even aan de ene partner om te ‘shinen’. Het vereffenen hoeft uiteraard niet in dezelfde vorm waarin jij hebt gegeven of ontvangen. Oprechte dankbaarheid is ook een vorm van geven.
Negatieve spiraal
Als de balans dusdanig scheef is gegroeid en de kans nihil is dat die wordt hersteld, is het tijd om te gaan. Als een negatieve spiraal ontstaat, is het ook vaak tijd om uit de relatie te stappen. Als de ene partner de ander iets aandoet, gaat de ander vaak iets vervelends terugdoen. Dan voelt de ander het recht om weer te vereffenen (in negatieve zin) en ga zo maar door.
Minachting
Een andere indicator dat een relatie vaak niet meer te redden is, is als jij of je partner met minachting over elkaar praten. Als de ogen in de kassen rollen, is de kans op het terugwinnen van wederzijds respect uitermate klein. Realiseer je dat het uiten van minachting naar je partner een heel groot ‘nemen’ is. Als de balans ver te zoeken is en je twijfelt of je verder wilt met deze persoon, combineer dan je ratio (scenario’s) met de reactie van je lichaam. Je lichaam reageert altijd voordat iets in je hoofd is doorgedrongen. Bedenk waar die migraine, die aanhoudende buikpijn of pijnlijke schouder van komt?
Hoe beëindig je een liefdesrelatie op een respectvolle manier?
Els: Volgens mij is het beëindigen van een liefdesrelatie altijd pijnlijk. Om te voorkomen dat jullie de pijn blijven meedragen na een scheiding is het belangrijk om de relatie op een respectvolle manier af te sluiten. Je bent ook pas vrij om een volgende relatie aan te gaan als het volgende is ‘geregeld’ in je mindset en bij voorkeur ook is uitgesproken naar je ex-partner:
- Ik heb je liefgehad/je hebt veel voor me betekend, ook al neem ik nu afscheid van je.
- Ik heb je graag gegeven wat ik je geschonken heb.
- Dank je wel voor het vele goede dat je mij hebt gegeven. Dat houd ik in ere.
- Voor dat wat tussen ons is misgegaan, neem ik mijn verantwoordelijkheid. Ik laat de verantwoordelijkheid voor het deel dat van jou is bij jou.
- Al het goede uit onze relatie neem ik mee naar de toekomst. Dank je wel hiervoor.
Deze zinnen helpen om erkenning te geven aan iets wat ooit waardevol en goed was. Dat maakt je vrij om door te gaan. Als het onvoldoende lukt om de bovengenoemde punten af te vinken ben je nog op een negatieve manier aan iemand gebonden, ook al is de relatie voorbij.
Meer lezen van Els van Steijn
Zo blijf je in je kracht staan als je ouders aftakelen
Waarom een gezonde relatie begin bij kunnen ontvangen
Waarom volwassen worden soms vraagt om slachtoffers maken
Zo maak je van kerst een helend samenzijn
Dit is de impact van familie op jouw hooggevoeligheid
Dit is hoe je een relatie goed afsluit
Wat jij niet draagt wordt niet doorgegeven
De impact van een onveilige jeugd op je vermogen tot hechten
Waarom je eigen grootsheid omarmen moeilijker is dan jezelf klein houden
Zo ontdek je jouw emotionele triggers
Dit is waarom je je 2 minuten écht verdrietig voelen helend werkt
Dit is wat jouw oordelen over een ander prijsgeven over jezelf
Dit is hoe de relatie met je vader doorwerkt in de rest van je leven
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!
Bron: De Volkskrant