Waarom je déze 3 vormen van roofbouw moet zien te vermijden na je 35e

Body
roofbouw lichaam

Zo rond je 35e begint je lichaam een fundamentele verandering door te maken. Zo verloopt je stofwisseling iets trager, neemt je spiermassa af en verliest je huid haar stevigheid. Niets om van in paniek te raken, maar het kan geen kwaad om je levensstijl iets aan te passen. Een goed startpunt is je bewust worden van 3 vormen van roofbouw die je beter niet op je lijf kan plegen. Daarmee voorkom je dat laaggradige ontstekingen vrij spel krijgen.

Waarom je déze 3 vormen van roofbouw moet zien te vermijden na je 35e

Reverse the signs of agingRoofbouw is een term afkomstig uit de landbouw. Het betekent dat er teveel van de grond wordt gevraagd waardoor deze het vermogen verlies om de de opbrengsten van voorheen te kunnen leveren. Als je dit vertaalt naar je eigen lichaam gaat het over het uitputten van je lijf waardoor je niet meer over de energievoorraad beschikt om die dingen in het leven te doen waar je gelukkig van wordt. Volgens de Britse arts en auteur van de bestseller Reverse signs of aging Nigma Talib spelen laaggradige ontstekingen in het lichaam hierbij een hoofdrol. Hoe meer van dit soort ontstekingen je in je lichaam hebt, hoe groter de roofbouw die je ongemerkt pleegt, aldus dokter Talib. Maar wat zijn dan precies laaggradige ontstekingen?

Laaggradige ontstekingen

Laaggradige ontstekingen worden ook wel stille ontstekingen genoemd. Er is geen acuut probleem zoals pijn of koorts, maar je immuunsysteem is wél geactiveerd. Dit is een strategie van je lichaam om ervoor te zorgen dat ziekteverwekkers zich niet goed kunnen vermenigvuldigen. Bij laaggradige ontstekingen circuleren er namelijk constant ontstekingsstoffen in je lijf. Deze stoffen worden via je bloedbaan naar je organen en weefsels verspreid. Dit soort ontstekingen is niet ‘genezend’. Laaggradige ontstekingen kunnen juist ziekmakend zijn.

Noodoplossing van je lichaam

In tegenstelling tot een ‘gezonde’ ontstekingsreactie waarbij beschadigd weefsel wordt vernietigd en afgevoerd, blijft een laaggradige ontsteking actief. Een laaggradige ontsteking is een noodoplossing die ervoor zorgt dat ziekteverwekkers zich slecht kunnen vermenigvuldigen en weinig schade aan kunnen richten. Maar omdat het een milde immuunreactie is worden de ziekteverwekkers niet vernietigd en afgevoerd.

Grote impact op je gezondheid

Een laaggradige ontsteking kan jaren sudderen voordat je iets merkt, maar zorgt er ondertussen wel voor dat je immuunsysteem ‘overwerkt’ raakt. Hoewel het effect van laaggradige ontstekingen nog volop onderzocht wordt, is wel duidelijk dat het een grote impact kan hebben op de gezondheid. Zo is er een relatie tussen stille ontstekingen en het metaboolsyndroom. Dit syndroom kenmerkt zich door een combinatie van overgewicht, een hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterol en verhoogde bloedsuikerwaardes. Deze verhogen bij elkaar weer het risico op diabetes en hart- en vaatziekten.

3 vormen van roofbouw

Er zijn meerdere factoren die laaggradige ontstekingen in de hand werken. Volgens Dokter Talib kunnen vooral deze 3 vormen van roofbouw ontstekingsreacties in je lichaam aanwakkeren: chronische stress, het drinken van alcohol en een passieve levensstijl.

1) Chronische stress

Chronische stress ontstaat door issues waar je over een langere periode mee kampt. Denk aan een ongezond eetpatroon, een veeleisende baan, relatieproblemen, overmatig trainen, ruzie met een vriendin… Telkens als jij stress ervaart, maken je bijnieren cortisol aan. Als er gedurende een lange periode te veel cortisol wordt aangemaakt, is er sprake van chronische stress. Dit triggert laaggradige ontstekingen in je lijf. Ook kunnen je bijnieren uitgeput raken met constante vermoeidheid tot gevolg.

2) Alcohol

De negatieve effecten van alcohol op je gezondheid liegen er helaas niet om. Zo is er een direct verband tussen alcohol en (borst)kanker, vernietigt alcohol hersencellen en verziekt alcohol je lever. Net zoals sigaretten kan alcohol op geen enkele manier bijdragen aan je gezondheid. Je wil het waarschijnlijk niet horen, maar met elk glas dat je drinkt pleeg je roofbouw op je lijf en werk je laaggradige ontstekingen in de hand. Nog niet overtuigd? Lees dan het boek Op je gezondheid, over de effecten van alcohol geschreven voor professor Kahn. Een samenvatting van Kahn’s bevindingen vind je hier. Nu hoef je heus geen geheelonthouder te worden. Maar wie weet lukt het je om alcohol te gaan zien als een traktatie waar je zo nu en dan bewust van geniet, in plaats van een drankje dat je achteloos achterover slaat.

3) Een passieve levensstijl

Volgens dokter Talib is een passieve levensstijl schadelijker dan je denkt. Volgens een onderzoek van de Universiteit van Leicester is er een statisch verband tussen de tijd die je elke dag stil zit en het level van laaggradige ontstekingen in je lijf. De gemiddelde Nederlander zit 8,7 (!) uur per dag. Dat terwijl je stofwisseling al na 2 uur achter elkaar zitten begint met stil protest. Dat komt doordat de moleculen in het lichaam zich dan niet meer kunnen herstellen.

Gouden tip van dokter Talib

Een gouden tip van dokter Talib: maak van ‘gewone’ beweging gedurende de dag een prioriteit. Zéker na je 35e. Denk aan traplopen, een stukje wandelen én uit je stoel komen. Er worden namelijk allerlei belangrijke processen op cel-, en spierniveau geactiveerd binnen 90 seconden nadat je opstaat vanuit een zittende houding. Sta gedurende je werkdag dus regelmatig op van achter je bureau, wandel een rondje door het kantoorpand en doe stiekem een aantal squats op de wc. Zo zorg je er voor dat laaggradige ontstekingen zich koest houden.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Reserveer!
Wil je verzekerd zijn van een box? Vul hieronder je e-mailadres in en we zetten je op de speciale pre-order lijst! Dan ontvang je als eerste een mailtje als de nieuwe box online staat.
INSCHRIJVEN
close-link