Ruim 80% van alle vrouwen in de overgang krijgt te maken met overgangsklachten. Gelukkig kunnen simpele aanpassingen in voeding en leefstijl helpen om de balans te herstellen. Vooral als je kiest voor een holistisch plan van aanpak. Hoe zo’n plan eruit ziet weet meso-voedingscoach Lotte aan de Stegge.
Overgang: herstel de balans met een meso-voedingscoach
Lotte: ‘Als meso-voedingscoach heb ik een holistische visie en zie ik de mens als een geheel. Lichaam en geest zijn verbonden. Een ander belangrijk vertrekpunt voor mij als coach is dat ieder mens uniek is. Dit betekent dat ik geen one-size-fits-all oplossingen aanreik. Ik combineer verschillende invalshoeken om mijn cliënten een op maat gemaakt voedingsadvies te geven. Dit advies baseer ik op onder andere Ayurveda, orthomoleculaire geneeskunde en westerse voedingsleer.’
Wat doet een meso-voedingscoach?
Wanneer je een afspraak maakt met een meso-voedingscoach krijg je van tevoren een vragenlijst en een voedingsdagboek die je invult. Tijdens een consult doet de meso-voedingscoach pols- en tongonderzoek volgens Ayurvedische principes. De vragenlijst en het voedingsdagboek worden uitgebreid besproken. Je krijgt uitleg over hoe je lichaam werkt en je krijgt tips en advies die je gelijk kunt toepassen. De meeste cliënten maken twee of drie afspraken in totaal. De aanpassingen in je voeding en leefstijl zijn telkens klein en op maat gemaakt. Op deze manier kun je het makkelijk toepassen en dit nieuwe patroon je helemaal eigen maken.
Meso-voedingscoach ervaringen
Lotte: ‘Het is bijzonder om te ervaren hoe veel klachten verholpen kunnen worden met aanpassingen in voeding en leefstijl. Zo zag ik laatst een cliënt die last had van PDS (Prikkelbare Darm Syndroom). Na een aantal wijzigingen in haar voedingspatroon was het voor haar veel duidelijker waar haar klachten vandaan kwamen. Zij kon dit nu beter plaatsen en voorkomen. Waar zij zich over verbaasde was dat ook de hartkloppingen die zij altijd had voor het slapen gaan, waren verdwenen. Zij had dit nooit in verband gebracht met haar eetpatroon, maar zelfs dit kan (in sommige gevallen) verholpen worden door aanpassingen.
De kracht van een holistische benadering
Als meso-voedingscoach zie ik cliënten met verschillende klachten, zoals buikklachten, huidproblemen zoals eczeem, hormonale klachten zoals een uitblijvende menstruatie, vermoeidheid of hoofdpijn. Ik zie klachten als signalen die het lichaam geeft wanneer het uit balans is. Deze signalen zijn eerst klein, maar wanneer je hier niet naar ‘luistert’, worden deze vaak groter. Hoe beter je luistert en de oorzaak van de klacht aanpakt, hoe gezonder en energieker je zal zijn!
Hoe helpt een meso-voedingscoach jou tijdens de overgang?
Tijdens de overgang kunnen vrouwen vervelende klachten ervaren, zoals opvliegers, stemmingswisselingen en vermoeidheid. Wat ik vaak zie bij vrouwen, is dat zij “gezond” gaan eten om de klachten te verhelpen. Veelal is hun definitie van “gezond” helaas niet wat hun lichaam nodig heeft. Ik zie bijvoorbeeld dat ze beginnen met intermittent fasting, minder vetten eten, veel salades met rauwe groenten eten en smoothies drinken. Waar het lichaam vaak juist behoefte aan heeft is:
- Regelmaat: drie gebalanceerde maaltijden per dag.
- Gebalanceerde maaltijden: focus op voldoende goede vetten en eiwitten. Minder, als het kan, iets in het aantal koolhydraten. Je hebt deze wel nodig, dus schrap ze niet volledig. Als je veel brood en pasta eet kun je eens proberen iets te minderen. Vaak reageren vrouwen in de overgang niet goed op (toegevoegde) suikers en koolhydraten worden in het lichaam omgezet in suikers.
- Geen tussendoortjes: tussendoortjes laten de suikerspiegel telkens stijgen en deze wil je juist tijdens de overgang zo stabiel mogelijk houden. En ik hoor je al denken… Ja, een cappuccino is helaas ook een tussendoortje.
Ayurveda en de overgang
Binnen Ayurveda wordt op een andere manier naar de overgang gekeken dan hier in het Westen. Ayurveda is de traditionele Indiase geneeskunde. Ayurveda kent drie dosha’s (biokrachten): Vata, Pitta en Kapha. De overgang luidt de Vata-tijd van het leven in. Pitta neemt af en Vata neemt toe. Het is daarom goed om gewoonten die je eerder had aan te passen, om deze veranderingen te ondersteunen. In de Vata-tijd van je leven is het extra belangrijk om:
- Voldoende en regelmatig te eten: eet maaltijden op vaste tijden en sla geen maaltijden over.
- Pas weer te eten wanneer de volledige maaltijd verteerd is, dus geen tussendoortjes.
- Niet te “licht” te eten: voorbeelden van licht eten zijn crackers, rijstwafels of maaltijden met weinig eiwitten en vetten.
- Koffie en alcoholgebruik te minderen.
- Pittig eten en drinken te beperken. Af en toe kan wel, maar als je elke dag pittig eet (denk aan hete pepers, maar ook aan gemberthee) is het goed om dit wat te beperken.
Een meso-voedingscoach onderzoekt wat jouw Ayurvedische constitutie is en welke dosha uit balans is. Aan de hand daarvan krijg je een specifieker en op maat gemaakt advies. Het hebben van klachten wijst namelijk op een disbalans van de dosha’s. Een meso-voedingscoach doorloopt met jou de stappen om jouw lichaam weer in balans te brengen!’
Zet een stap naar meer balans
Zit je in de overgang en heb je klachten? Quick fixes en one-size-fits-all oplossingen zijn er in deze fase van je leven meestal niet. Betere resultaten boek je met een gepersonaliseerde aanpak. Als meso-voedingscoach helpt Lotte je bij het vinden van oplossingen die passen bij jou. Dit geldt niet alleen voor de overgang, maar ook voor andere klachten. Hier vind je meer informatie over Lotte’s praktijk.
Wil je weten of je in de overgang zit?
Beantwoord de vragen in drie minuten en ontvang persoonlijk advies.DOE DE TEST