videocam Heb jij de Healthy Spring Box 2024 al bemachtigd?

Waarom je gelukkiger (én energieker) wordt als je stopt met piekeren

Heart + Soul
piekeren
jeanine hofs

Jeanine Hofs
05.10.2021

Je probeert te rusten, maar die ene gedachte blijft zich maar herhalen in je hoofd als een kapotte langspeelplaat. Of je blijft plaatje voor plaatje de situatie afspelen die vooraf ging aan een pijnlijke relatie breuk. Herkenbaar? Piekeren is super vervelend! En ongezonder dan je denkt. Het ondermijnt namelijk je Aarde energie. Jeanine Hofs, expert op het gebied van Chinese geneeskunde en energiemanagement, legt uit waarom.

Waarom je gelukkiger wordt als je stopt met piekeren

Piekeren doen we allemaal. Maar waarom? Volgens universitair hoofddocent Klinische Psychologie Bart Verkuil is piekeren een logische reactie op gevoelens van onzekerheid. Mensen zijn van nature geneigd om oplossingen te zoeken voor problemen. Evolutionair gezien vergrootte voorzichtigheid de kans op overleving, zo vertelt Verkuil in de Volkskrant. Tot zover het goede nieuws. Want vaak denken we na over zaken waar geen oplossing voor is. Wetenschappers noemen piekeren daarom ook wel ‘psychologisch herkauwen’. Het is niet het uitdenken van een probleem, maar het rond blijven denken in een cirkel. Malen als een vorm van schijncontrole. Hoe abstracter het probleem, hoe groter de kans op piekeren.

Piekeren kost bakken met energie

Volgens Jeanine Hofs – expert op het gebied van Chinese geneeskunde en energiemanagement – betekent piekeren dat je hoofd is gevuld met – vaak negatieve – gedachten die zich maar blijven herhalen. Jeanine: ‘Er is veel onderzoek gedaan naar piekeren. Daaruit blijkt dat piekeren in sommige gevallen wordt veroorzaakt door een emotioneel of fysiek trauma. De meeste mensen piekeren echter omdat ze simpelweg te veel op hun bordje hebben. Hierdoor is er geen ruimte voor andere dingen zoals creativiteit en ontspanning.’ Piekeren is niet alleen irritant, maar ook ongezond. Het is schadelijk voor je mentale gezondheid en het kost bakken met energie. Zou je graag wat minder willen piekeren? Hieronder vind je 6 goede redenen om op ‘piekerdieet’ te gaan.

Je sparkle houden na je 40e?

Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Eef's persoonlijke tips
Download gratis mini-guideConscious Aging Mini Guide

1. Piekeren geeft je géén nieuwe inzichten

In tegendeel! Wanneer je piekert wordt je focus alleen maar nauwer. Bovendien richt je je alleen op de dingen die niet goed gaan met als resultaat dat je het grote overzicht niet meer ziet. Zo kun je ook geen nieuwe oplossingen zien of bedenken. Bovendien maakt het piekeren je ook steeds meer ‘het slachtoffer’ omdat je geen nieuwe oplossingen kunt bedenken en je je dus steeds hulpelozer voelt.

2. Je zult je alleen maar slechter gaan voelen

Door het piekeren zullen je negatieve gevoelens alleen maar erger worden, waardoor je nog meer gaat piekeren. Een vicieuze cirkel dus. Onderzoeker Nolen-Hoeksema zegt hierover: “Als mensen piekeren wanneer ze in een depressieve bui zijn, dan herinneren ze zich meer negatieve dingen die hen in het verleden zijn overkomen, dan interpreteren ze hun huidige situaties als meer negatief, en zien ze hun toekomst veel somberder in.”

3. Piekeren is slecht voor je gezondheid

Een groot en recent onderzoek – door BBC’s Lab UK en de universiteit van Liverpool –  heeft aangetoond dat piekeren de grootste voorbode is van mentale gezondheidsproblemen zoals angsten en depressie. Het onderzoek stelt zelfs dat de psychische reactie van iemand van veel groter belang is dan wat hen daadwerkelijk is overkomen. Dat is natuurlijk super belangrijk! Soms heb je geen invloed op wat er buiten je gebeurt, maar je kunt wel kiezen hoe je omgaat met situaties, en hoe je je voelt daarover. Wat je denkt, bepaalt hoe je je voelt en dat heeft invloed op je gezondheid en op je energie. Wanneer je piekert, ga je negatiever denken en daardoor vergroot je het risico op angsten en depressie. Het kan zelfs uitmonden in verslavingen, alcoholmisbruik en binge eating.

Stresshormonen

Piekeren is niet iets dat zich alleen in je hoofd afspeelt. Malende gedachten zorgen voor een fysieke reactie die ook optreedt als je in een gevaarlijke situatie verkeert. Je hartslag gaat omhoog, er gaat extra energie naar je spieren om te kunnen vechten of vluchten en er komen stresshormonen vrij. Als je de hele dag door piekert is er dus geen sprake meer van acute stress, maar van chronische stress. En dat is funest voor je gezondheid.

4. Mensen om je heen trekken zich terug

Wanneer je constant piekert, wanneer je steeds negatiever wordt en steeds meer ‘het slachtoffer’ dan raken de mensen om je heen op den duur gefrustreerd en gaan zich misschien wel terugtrekken. Daar wil je natuurlijk wel voor waken want je hebt je familie en je vrienden nodig om je te steunen en er voor je te zijn. Dat verdien je ook! Je verdient een warme en liefdevolle omgeving, maar om je relaties gezond te houden moet je wel verantwoordelijkheid voor je eigen leven nemen, en voor de manier waarop je reageert op situaties.

5. Wat je uitzendt trek je ook aan

Piekeren maakt je negatiever, maakt je meer het slachtoffer en het brengt je in een slechte mentale toestand. In energie taal gesproken betekent dat, dat je in een lage energie frequentie bent op het moment dat je piekert. Aangezien energieën van dezelfde trilling elkaar aantrekken, trek je met boze of verdrietige gedachten dus alleen nog maar méér boze en verdrietige situaties aan. Dat is een energiewet.

6. Piekeren is slecht voor je energie

Door steeds dezelfde gedachten te blijven herhalen, zet je constant je hersenen aan het werk en dat kost energie. Maar volgens de Chinese geneeswijze belemmer je er zelfs 60% van je energie intake mee. Het heeft allemaal te maken met jouw Aarde energie. Aarde energie is verantwoordelijk voor de transformatie en transport van alles wat je eet en drinkt. Aarde energie maakt daar Qi van, levensenergie, en dat levert je 60% van je energie input op. Behoorlijk veel dus! Neem bijvoorbeeld een boterham. De Aarde energie zorgt ervoor dat deze afgebroken wordt in je maag. De goede delen worden door je lichaam opgenomen en geven energie. De ‘slechte delen’ worden afgevoerd door je dikke darm. Transformatie en transport. Maar als je Aarde energie te zwak is dan kan het zijn dat je boterham te lang in je maag blijft hangen met verteringsproblemen tot gevolg. Dus voor een goede vertering en een goede transformatie naar Qi – naar levensenergie – moet je Aarde energie sterk zijn en goed functioneren.

Mentale voeding

Nu verwerkt je Aarde energie niet alleen de fysieke voeding maar óók de mentale voeding, dus jouw gedachten. Wanneer er een gedachte in je hoofd komt, dan moet deze ook getransformeerd en getransporteerd worden. De goede delen in deze gedachten worden gebruikt om iets te creëren of om een beslissing te nemen. De delen die je niet meer nodig hebt die worden afgevoerd. Zo zou het moeten gaan. Anders blijft een gedachte te lang in je systeem hangen en zal het Aarde energieproblemen gaan creëren, net als die boterham. Als je Aarde energie te zwak is, zal je meer problemen hebben in het verwerken van je voedsel en van je gedachten. Dit kan dus een oorzaak zijn van het piekeren. Maar het geldt ook andersom: als jij teveel piekert dan verzwak je jouw Aarde energie en daarmee belemmer je 60% van je energie input. Dat is een groot stuk van je dagelijkse energie! Redenen genoeg dus om deze vervelende gewoonte aan te gaan pakken.

Conclusie

Piekeren is niet alleen vervelend maar het is ook ongezond voor je. Het is de grootste voorloper van de meest voorkomende mentale problemen die mensen hebben zoals angsten en depressie. Piekeren geeft je GEEN nieuwe inzichten, in tegenstelling zelfs. Het maakt je steeds meer een slachtoffer. Je zult je er steeds slechter van gaan voelen, steeds negatiever. Je loopt het risico op mentale problemen. Mensen in je omgeving kunnen zich gaan terugtrekken. Je trekt er alleen nog maar méér ellende mee aan (Wet van de Aantrekkingskracht) plus je hindert met piekeren 60% van je energie input.

Tip: ga op piekerdieet

Volgens Verkuil begint een heilzaam piekerdieet met uitvogelen wanneer je piekert en waarover. Trek vervolgens 30 minuten per dag uit om aandacht te geven aan problemen die opspelen. Als je het prettig vindt, kun je de problemen ook op papier zetten. In dat half uur denk je gestructureerd na over de problemen. Vervolgens neem je een besluit: ‘ik doe er iets mee óf ik kan het niet beïnvloeden en accepteer het probleem’. Wat je beter niet kunt doen is een probleem wegduwen. Je zult zien dat het terug blijft komen en voor je het weet denk je weer in een kringetje.

Weer terug in balans komen?

Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Karlijn's persoonlijke tips
Download gratis mini-guideConscious Aging Mini Guide

Bron: de Volkskrant

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.