Dag apotheek, hallo Moeder Natuur: met déze 5 middeltjes genees je jezelf

Body
natuurlijke ehbo kit

Er zijn heel wat kwalen en ziektes waarvoor je echt even naar de huisarts moet. Maar met een natuurlijke EHBO-kit kom je gelukkig ook een eind. Moeder Natuur biedt een schat aan heilzame bloemen en planten die pijn verzachten. Maar wat zit er dan in zo’n kit? Met deze 5 middeltjes ben je goed op weg.

Dag apotheek, hallo Moeder Natuur: 5 middeltjes om altijd in huis te hebben

1) Calendula

calendulaCalendula is de Latijnse naam voor goudsbloem. De oude Egyptenaren gebruikten de bloem omdat ze overtuigd waren van haar verjongende eigenschappen. In Rusland staat Calendula al eeuwen bekend als ‘Russische penicilline’ omdat het ontsmettend werkt op de huid. Goudsbloem zit bomvol met gezonde stofjes en kan veel meer dan alleen ontsmetten. Zo bestrijdt dit veelzijdige bloemetje allerlei nare schimmels en heeft het een ontstekingsremmende werking. Er zijn daarom weinig uitwendige kwaaltjes waarvoor je Calendulazalf níet kunt gebruiken: van schaafwonden en insectenbeten tot brandwonden, eczeem en voetschimmel. Heb je last van keelpijn? Ook dan biedt goudsbloem uitkomst. Van de blaadjes kun je namelijk een heilzame thee trekken.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

2) Arnicazalf

Arnica ken je misschien nog van vroeger. Zodra je als kind uit het klimrek viel, werd er binnen no-time naar een tube arnicazalf gegrepen. Tenminste, onze moeders was er dol op. Arnica is een plant die ook wel valkruid genoemd wordt. Van oorsprong groeit de plant met gele bloemen in de Alpen en Pyreneeën, maar ook in Nederland kun je haar vinden, voornamelijk in het oosten van het land. Als je je hebt gestoten en meteen Arnicazalf opsmeert kan een blauwe plek worden voorkomen of tot een minimum worden beperkt. Arnica bevordert namelijk de doorbloeding. Hierdoor worden afvalstoffen sneller afgevoerd, ontstekingen geremd en verminderen zwellingen. Het natuurlijk herstel wordt als het ware gestimuleerd.

3) Echinaforce

Zodra de ‘r’ weer in de maand zit, mag Echinaforce niet aan je natuurlijke EHBO-kit ontbreken. Rode zonnehoed verhoogt namelijk je weerstand tegen griep. Griep is een virale infectie met het influenzavirus als grote boosdoener. Dit besmettelijke virus zit in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Het veroorzaakt ontstekingen in de slijmvliezen van je neus- en keelholten, luchtpijp en longen. Als je drager bent van het influenzavirus kun je mensen in je omgeving besmetten door te praten, hoesten of niezen. Volgens emeritus hoogleraar Pierre Capel is rode zonnehoed een waanzinnig plantje dat perfect werkt als anti-viraalmiddel. Rode zonnehoed remt namelijk het enzym dat nodig is voor een virus om te kunnen infecteren. Echinaforce draagt bij aan wat echt in ons lichaam helpt tegen griep.

4) Aloë vera gel

Nog geen plannen voor dit weekend? Ga dan hup naar het tuincentrum en haal een aloë vera plant in huis! Met zijn dikke, grijsgroene bladeren en korte stekels is het misschien niet de mooiste plant in je vensterbank, maar zijn heilzame werking maakt een hoop goed. Heb je last van een brandwondje, schaafplek, zonnebrand, kloofjes of eczeem? Snijd een stukje van het blad en smeer het geleiachtige sap op de pijnlijke plek. Je merkt direct verschil. Toch liever aloë vera gel uit een tube? De 100% biologische gel van het Duitse merk Santaverde vind ik een aanrader.

5) Etherische bergamot olie

Een natuurlijke EHBO-kit is niet alleen bedoeld voor fysieke kwaaltjes, ook voor mentale issues kun je ermee verlichten. Als je tenminste essentiële bergamotolie in huis hebt. Bergamot staat bekend als de Italiaanse geluksvrucht. Bergamot is de koningin onder de citrusvruchten. De Italiaanse professor Paolo Rovesti deed aan de universiteit van Milaan verschillende onderzoeken naar bergamotolie en neurologie. Hij heeft kunnen aantonen dat het gebruik van bergamotolie positieve resultaten geeft bij gevoelens van somberheid. Dat maakt bergamot tot de perfecte geur voor grauwe herfstdagen die ons straks ongetwijfeld te wachten staan. Zodra de etherische bergamot olie in mijn brandertje staat te pruttelen voel ik me direct een stuk opgewekter. Benieuwd naar het verschil tussen etherische en synthetische geuren? Lees dan vooral dit artikel.

Nog even dit…

Zoals je ziet zijn er allerlei manieren om het zelfgenezend vermogen van je lijf een handje te helpen. Neem bij aanhoudende klachten echter altijd contact op met je huisarts en ga alsjeblieft niet zelf de medicijnvrouw/man uithangen.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link