Geurpsycholoog legt uit: zó bepalend zijn geuren voor hoe (on)gelukkig je je voelt

Heart + Soul
geuren
karlijn visser, holistik

Karlijn Visser
22.11.2021

Je stapt een ruimte binnen en op basis van de geur voel je je er thuis of niet. Herkenbaar? Geuren kunnen een ruimte maken of kraken. Daarnaast hebben geuren die vrijkomen uit etherische oliën bij slim gebruik ook nog eens een gunstig effect op onze geest. Maar hoe stijl je nou een huis op basis van geur? Wij zochten het uit en vroegen geurpsycholoog Claudia de Vos om hulp. 

Geurpsycholoog legt uit: zo bepalend zijn geuren voor hoe (on)gelukkig je je voelt

Waarom ruiken we ons eigen huis niet meer bij binnenkomst? Dat heeft te maken met gewenning. Toch zonde. Die neusblindheid zorgt er potjandosie voor dat je fortuin aan luxe geurkaarsen en diffusers ineens flink in waarde keldert. Gelukkig is er hoop volgens geurpsycholoog Claudia de Vos.

Etherisch versus synthetisch

Geuren werken op diverse niveaus. Ook in huis. Volgens geurpsycholoog Claudia de Vos hebben geuren invloed op je psyche. “Er bestaat een groot verschil tussen synthetische- en etherische geuren. Synthetische geuren komen uit de fabriek en bootsen de natuurlijke geur na. Etherische oliën worden gewonnen uit planten. Delen daarvan kunnen vergeleken worden met medicijnen. Ze hebben een bepaalde invloed op ons gestel. Een synthetische geur heeft enkel als doel het creëren van een aangename omgeving en het ophalen of creëren van herinneringen. Een sinaasappelgeur bijvoorbeeld kan gekoppeld worden aan winterse gezelligheid, maar ook aan de zon en warmte. Over het algemeen heeft de geur een positieve invloed. In een fabriek kun je een geur dus wel namaken. Echter zonder de verdere werking. Het effect van een etherische olie is heilzaam voor onze mentale en fysieke toestand. Neem een brandblaar; deze trekt snel weg door een paar druppels pure lavendelolie tegen de plek aan te deppen. Nagemaakte lavendelolie heeft dit effect niet. Zo werkt de geur van etherische sinaasappelolie ontkrampend op de spieren. En citrusgeur heeft als bijeffect dat het dopamine aanmaakt in de hersenen waardoor wij ons beter voelen. Kijk wel uit met het gebruik van etherische oliën direct op de huid. Dit gaat zelden goed. Lavendelolie is een uitzondering op de regel”.

Thuiskomen in je eigen lichaam?

Download nu de gratis Mini Guide en ontvang tips van Karlijn, Evelyn & een team van experts.Download gratis mini-guideBody Guide Mini Guide

Vrijer

Ken je de briljante reclame nog van Douwe Egberts? De commercial start met een kaal betonnen huis waar mensen naar binnen gaan. Hun eerste reactie: ‘Wat is het gezellig hier!’ Dankzij de geur van koffie en de herinneringen die samen koffie drinken met zich mee brengt, was het interieur van ondergeschikt belang voor de beleving van het huis. “Jung heeft hier van alles over geschreven” zegt Claudia. “Zodra we ons niet echt bewust zijn van geur, gaan we op gevoelsniveau functioneren. Dat is wat wij kunnen omschrijven als ‘een prettige sfeer’ in het geval van koffie. We gaan ons anders gedragen. Vrijer. Wanneer we een geur heel sterk ruiken, zijn we het ons bewust. Voor in huis is dat eigenlijk een stap te ver. Zet geuren liever subtiel in. Vaak heeft het gebruik van geur in huis met gewoontes en achtergronden te maken. Japanners zijn bescheiden in geurgebruik, terwijl Westerlingen houden van een overdadige geur die een Japanner al snel ordinair vindt.

Geur in de hersenen

Geur is letterlijk verbonden met ons actieniveau. Stel, de winter komt er aan en je bent overgestapt naar een geurverspreider met kruidnagel. In eerste instantie komen de geurmoleculen je neus binnen, waar de geurreceptoren signalen zenden naar je zogenaamde reukkolf, in het limbische systeem van de hersenen. Hier identificeert je brein de geur en besluit wat ermee gedaan moet worden. Heel snel al – na ongeveer twee keer ademhalen – gaan de geurreceptoren in je neus ‘uit’. De intensiteit van de geur begint dan te vervagen. Dit komt omdat de hersenen de geur hebben geïdentificeerd als niet-bedreigend, dus niet belangrijk. Wetenschappers zijn er niet helemaal zeker van waarom dit gebeurt. Het lijkt erop dat het ons helpt om de lichtste verandering in de geur van onze omgeving te signaleren. Denk aan de geur van lekkend gas of producten die niet meer houdbaar zijn. Vandaar dat een mooi ingericht restaurant dat ruikt naar riool haar deuren snel kan sluiten. Ook al is het eten nog zo lekker. Op de werkvloer is de juiste geur van groot belang voor het presteren van de werknemers. Creëer een omgeving die stimulerend is en voorkom stinkende prullenbakken. Rozemarijn heeft vuur in zich en zorgt ervoor dat mensen in hun energie komen.

Op ontdekkingstocht

Welke geuren gebruik je nou in welk vertrek? Claudia adviseert om samen met je partner op geur-ontdekkingstocht te gaan. “In de slaapkamer zijn twee dingen belangrijk. Het is een liefdesnest en een plek om te ontspannen. Om de liefde extra te laten stromen raad ik jasmijn, sandelhout en ylang ylang aan. Lavendel bevordert een goede nachtrust vanwege haar rustgevende eigenschappen. Sinaasappel en mandarijn werken ontkrampend en bezorgen de gebruiker een positief gevoel. Nog een tip om de studeerkamer mee in te richten: citrus. deze geur verbetert de prestaties van studerende kinderen. Het helpt om te focussen op de te leren stof. Een interessant gegeven is dat zodra de studenten tijdens het maken van een tentamen ook een citrusgeur ruiken, de geleerde stof naar boven komt”.

Geuren met mate

Kijk uit dat je niet omvalt van de verschillende geuren in huis. Ook hier geldt: less is more. Loop af en toe een ruimte uit en in om te checken hoe sterk de geur is. Het meest effectief werkt een moderne diffuser die via ultrasone trillingen microdruppeltjes verspreidt (te koop bij www.chi.nl of www.sjankara.nl). Verdun de olie in elk geval met zo min mogelijk water in een klassieke oliebrander en vermijd indrogen. Daarmee verandert de werking van de olie.

Kom thuis in je lichaam meditatiepakket

 • 60 minuten geleide meditaties voor een liefdevolle relatie met je lijf
 • Ingesproken door holistisch therapeut Suze Retera
 • Inclusief 30 pagina dik dossier + mini podcast
Bestel nu!Meditatie Guide
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.