Bergamot: dit is hoe deze Italiaanse geluksvrucht somberheid verdrijft

Food
bergamot
Natalja De Vos

Natalja De Vos
02.02.2018

Ellen Wagenaar en Annemarie Kok, schrijfsters van het boek Eetbare Schoonheid, zijn net terug uit Calabrië: een streek in de punt van de Italiaanse laars waar de bergamotvruchten groeien. Ellen is aromatherapeut en schoonheidsspecialiste. Annemarie is epigenetisch voedingsdeskundigeJaren geleden toen Ellen op vakantie was, ontdekte ze in Italië een bergamotbedrijf en werd op slag verliefd op de geluksvruchten. Het vruchtje bleek geurig, kleurig en passievol. Net als de Italianen zelf. Samen hebben Ellen en Annemarie onlangs meegeholpen met vruchten plukken bij ‘Il Bergamotte’, het bedrijf van Ugo Sergi, waar alles draait om esperanza (hoop), firenze (bloeien) en fiducia (vertrouwen). Calabrië heeft de hoogste opbrengst en de beste kwaliteit bergamotvruchten. Wat je met deze pure etherische olie kunt doen vertellen Ellen en Annemarie je graag. 

Bergamot: dit is hoe deze Italiaanse geluksvrucht somberheid verdrijft

De eerste geschriften die over bergamot gaan dateren uit 1600. Voor de neuzen van de tijd (parfumeurs) was bergamot een belangrijk ingrediënt. En dat is het nog steeds in de parfumindustrie. De bergamot is de koningin onder de citrusvruchten. Met haar frisse groene en gele vruchten straalt ze vreugde en vrolijkheid uit. Van de schil van deze zonnevruchten wordt bergamotolie gemaakt. Een olie die zon en geluk brengt. Geluk in een vrucht? De Italiaanse professor Paolo Rovesti deed aan de universiteit van Milaan verschillende onderzoeken naar bergamotolie en neurologie. Hij heeft kunnen aantonen dat het gebruik van bergamotolie positieve resultaten geeft bij onder andere angst en depressies. Nu haal je dat natuurlijk niet allemaal uit een flesje, maar het kan wel bijdragen aan het losmaken van geluksgevoelens. De olie is geweldig om te verdampen in je huiskamer, praktijkruimte of werkplek. Fijn voor jezelf en zeker ook voor mensen die bij jou in de ruimte komen. Het zal de stemming met blijheid beïnvloeden.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Van geluksvrucht tot geluksolie

De botanische naam van de bergamot is Citrus bergamia of Citrus aurantium. De bergamotolie wordt gewonnen door persing van de schil. De vruchten worden gewassen met lauw water. Daarna worden de schillen geraspt in een speciale machine. De geraspte schil wordt gecentrifugeerd om de essentiële olie, het water en de pulp van elkaar te scheiden. Er zijn 200 kilo bergamotvruchten nodig voor 1 liter olie (!). De vruchten worden van november tot en met maart geperst. In november zijn het de groene, onrijpe vruchten en in maart de gele, rijpe. De beste kwaliteit bergamotolie is afkomstig van de oogst van de maanden januari en februari. Het was bijzonder om de kisten vol vruchten zelf te mogen begeleiden naar de perserij en getuige te zijn van het proces van persen.

Drie soorten bergamotvruchten

Er zijn drie soorten bergamotvruchten: de feminello, de fantastico en de castagnaro. De feminello is de kleinste vrucht en heeft een dunne, gladde schil. De naam verwijst naar een gladde vrouwenhuid. De fantastico is groter, de huid is ruwer en bevat meer olie. De castagnaro is zo groot als een grapefruit en heeft de dikste schil van allemaal. Van de drie soorten samen wordt één bergamotolie gemaakt. De geur is fris, fruitig en bloemig tegelijk. Na opening van een flesje bergamotolie is de olie acht maanden tot een jaar houdbaar.

Bergamotsap werkt cholesterolverlagend

De vruchten van de bergamot werden bijna nooit gegeten. De smaak is heftig en zuur. Maar het is wel heel gezond en recente onderzoeken hebben uitgewezen dat het sap van de bergamot cholesterolverlagend werkt. Het bedrijf waar Ugo (de eigenaar van de boomgaard waar wij verbleven) zijn vruchten laat persen voor olie en sap, heeft een concentraat ontwikkeld dat hopelijk al snel op de markt komt. Want het effect is veelbelovend! Wij hebben het mogen proeven. En geloof ons, dat was zo zuur. Daar trok onze mond even goed van samen. Wat je verder kunt doen met de bergamot? Een schijfje bergamot in je thee. Het sap kun je verder net zo gebruiken als citroen of limoen. Van de schil worden sukade, marmelade, snoepjes, likeur, siroop en grappa gemaakt. Het is heerlijk om een paar druppels bergamotolie of geraspte schil door je cakebeslag of koekjesdeeg te mengen. In Nederland zijn de vruchten niet zo eenvoudig te verkrijgen. Tip: vraag er om en steeds opnieuw. Net zolang tot de groenteboer of marktkoopman ze bestelt ;-). We hebben gehoord dat je ze in het winterseizoen op de Noordermarkt in Amsterdam kunt tegenkomen. Of bij de Hanos.

Recept voor Bergamot nachtbalsem

Naast het feit dat bergamot heerlijk is in de keuken, heeft de vrucht ook voordelen voor je huid. Het verfrist, voedt, en heeft een afvoerende en versterkende werking op de huid. De geur geeft je stemming een boost. In een gezichtsbalsem is bergamot met name ideaal voor een normale tot gevoelige droge huid. Een recept voor een nachtbalsem is:

– 1 theelepel bijenwas
– 6 theelepels vette plantolie (bv. amandel- of jojobaolie)
– 3 druppels bergamot
– 2 druppels ylang-ylang

Hiervoor smelt je au bain-marie de bijenwas, waarna je de vette plantolie toevoegt. Al roerende laat je het mengsel afkoelen en als het bijna stolt voeg je de druppels essentiële olie toe. Roer het met een spateltje goed door elkaar en schep het in een schoon potje. Maar kijk een beetje uit. Net zoals alle andere citrusoliën is Bergamotolie fototoxisch: het maakt de huid gevoelig voor zonlicht. Gebruik de bergamotolie daarom bij voorkeur ‘s avonds voor het slapen gaan. Laat dit gegeven je echter niet minder enthousiast maken over de bergamot. Het is gewoon slim om er rekening mee te houden en de olie niet te gebruiken onder de zonnebank of in de tropische zon. Is er geen felle zon zoals tijdens de Nederlandse wintermaanden (of eigenlijk het hele jaar door), dan kan de olie prima overdag gebruikt worden.

[nieuwsbrief}

In het boek Eetbare Schoonheid vind je nog meer informatie over bergamot en andere blije citrusvruchten met heerlijke recepten voor de huid en in de keuken. Wil je ook een keer mee op bergamotreis? Voor volgend jaar is al een nieuwe reis gepland. Meer info over Ellen en Annemarie, check stichtingwellness.nlhetzonnehuis.nl  en eetbareschoonheid.nl.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Dr. Hauschka Winactie
Laat hieronder je gegevens achter om kans te maken op één van de 350 producten!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link