Wist je dat alleen al het uitkijken op natuur een positief effect heeft op je gezondheid? Al in 1984 wees een baanbrekend onderzoek van Roger Ulrich uit dat ziekenhuispatiënten eerder naar huis konden als zij in een kamer terechtkwamen die uitkeek op bomen. Ze hadden bovendien minder last van complicaties en minder behoefte aan medicatie. Je kunt je voorstellen dat daadwerkelijk tijd doorbrengen in de natuur een nog veel heilzamere werking heeft. Het biedt verlichting bij oververmoeidheid en zelfs burn-out. Zelfs in de winter, als de bomen kaal zijn. Hoe dat zit, lees je hieronder.
Oververmoeidheid? Waarom de natuur een onuitputtelijke hulpbron is (zelfs in de winter!)
In Noorwegen wordt er al volop geëxperimenteerd met de helende werking van de natuur bij ziekte. Psychologe Maren Østfold Lindheim richtte in samenwerking met de Friluftssykehuset Foundation en het Universiteitsziekenhuis van Oslo een zorgcentrum op in het bos. Het Outdoor Care Retreat bestaat uit minimalistische houten hutjes van 35 m2 die perfect in de bosrijke omgeving passen. De hutjes laten veel daglicht door, de wanden ruiken naar hout en er is voldoende ruimte voor 10 personen. Dit geeft patiënten de ruimte om samen met familie en vrienden even weg te zijn uit de klinische ziekenhuisomgeving. Ook in Nederland wordt er volop onderzoek gedaan naar groene initiatieven in de zorg, van een ‘chemotuin’ tot een groene kas en een revalidatieprogramma in de natuur.
Groen maakt gezonder
Niet alleen voor ziekenhuispatiënten heeft uitkijken op groen een helende werking. Andere studies lieten zien dat natuuruitzicht op de werkvloer de stress van werknemers flink kan verminderen. En onderzoek van psycholoog Jolanda Maas toonde aan dat Nederlanders die in het groen wonen minder last hebben van onder andere depressies, een hoge bloeddruk, migraines, hartklachten en rug- en nekklachten.
Kom thuis in je lichaam meditatiepakket
- 60 minuten geleide meditaties voor een liefdevolle relatie met je lijf
- Ingesproken door holistisch therapeut Suze Retera
- Inclusief 30 pagina dik dossier + mini podcast
Attention Restoration Theory
De ‘attention restoration theory’ van Stephen en Rachel Kaplan is een van de meest genoemde verklaringen voor de heilzame werking van natuur. Deze theorie suggereert dat de gerichte aandacht die je nodig hebt om je te concentreren op dagelijkse taken beperkt is en snel uitgeput raakt. Als je je lang of intensief moet concentreren, bijvoorbeeld op een beeldscherm of een boek, ontstaat er ‘aandachtsvermoeidheid’. Je herstelt het beste van deze aandachtsvermoeidheid in een omgeving waar je een andere vorm van aandacht gebruikt. En juist in de natuur gebruik je een heel ander soort aandacht. Je kijkt bijvoorbeeld verder van je af en gebruikt meer zintuigen.
Oordeelloosheid
Daarnaast heeft onderzoek laten zien dat wandelen in de natuur het cortisolgehalte in je lichaam én je bloeddruk doet dalen. Met andere woorden: je wordt er lekker ontspannen van. Volgens natuurcoach Marieke Buijsse-van der Heijden komt dat deels omdat de natuur niet oordeelt. Dat klinkt misschien gek, maar de moderne mens is gewend om bijna altijd iets te ‘moeten’ en te presteren. Als je oververmoeid bent of een burn-out hebt, is het extra belangrijk dat je in een omgeving bent waar je even niets hoeft. Waar je gewoon kunt zijn. En wat is dan een betere plek dan in de natuur? In de natuur herinner je je weer dat je onderdeel bent van een groter geheel. En dat alles noodzakelijkerwijs in cycli verloopt. Juist daarom is het ook in de winter zinvol om tussen de (kale) bomen te dwalen…
Wijze lessen van de winter
Marieke legt uit: ‘In de cycli van de seizoenen worden groei en bloei afgewisseld met rust, bezinning en loslaten. Onze levensenergie kent ook een cyclisch ritme. We zijn allang niet meer gewend om daarnaar te luisteren, vooral als vrouw. Ons lichaam weet precies wanneer het rust nodig heeft. Wanneer je je daartegen verzet, krijgt je lichaam niet de tijd om zich te herstellen, en daar kun je flink ziek van worden. Tijd doorbrengen in de natuur, juist in de herfst en winter, kan je eraan herinneren dat het oké is om je helemaal over te geven aan elke cyclus. Heb je ooit in de herfst een boom gezien die zegt: dit jaar doe ik niet mee, hoor, ik houd mijn bladeren vast? Tegelijkertijd is er ook in de winter nog groen te vinden in de natuur: sommige planten, struiken en dennenbomen. En wat dacht je van pareltjes als paddenstoelen en bedjes van mos? De natuur nodigt ons in de winter ook uit om te zien wat er wél is.
Natuur als spiegel
De natuur is een prachtige spiegel voor de mens. Iedereen kan (in elk seizoen) een herfstperiode doormaken, waarin je iets of iemand loslaat om energie te besparen. Het kan een periode zijn van verlies, of van ziekte, waarin je de kans krijgt om opnieuw stil te staan bij de keuzes die je maakt in je leven. Het is de kunst om erop te vertrouwen dat er weer een periode van bloei aankomt en te voelen wat je nu nodig hebt. Ook bij dat laatste kan de natuur je helpen. Als je tijd doorbrengt in de natuur kom je weer in verbinding met je lijf, je hart en je ziel.’
Natuurcoaching
Meer weten? Marieke schreef het boek Natuurlijk weer aan het werk, herstellen met de kracht van de natuur. Ze geeft ook 1-op-1 natuurcoaching en, op elke 3e woensdag van de maand, kampvuursessies in Breda. Daarbij verzamel je je met gelijkgestemden om een knisperend kampvuur om even bewust offline te zijn, wijsheid met elkaar te delen en nieuwe verbinding te maken met jezelf.
Meer lezen over vermoeidheid?
Constant moe? Zó activeer je de energiefabriekjes van je lijf bij uitputting
Een chronisch slaaptekort? Je herkent het aan déze 9 (verborgen) symptomen
De 3 fasen van oververmoeidheid: déze signalen kun je beter niet negeren
Constant moe? 7 natuurlijke manieren om je lichaam, geest én ziel op te laden